www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 37; 16- 22 september 2019.

 

Een topweek voor Joop en  Krabbel en Babbel. Geweldig springkussenfestival. Derde jutcampagne in het bestaan van ons zelfbeheer. Hergebruik pur sang. Super oogstfeest van en bij het sjato kwelbeek.

Maandag

Joop kwelbeekt maar heeft hij dit al gezien?

“Misschien ben ik wel door de ratten besnuffeld! “, zegt Carol over zichzelf.

Johan ruimt op bij de hut en Martin en Lap borstelen weer een dagje.

Hun geuzennaam Krabbel en Babbel gaat weer geheel op. Ze zijn nu bijna rond in ons spetterend schone buurtje.

In de avond gooien weer 10 jdb’ers een bal.

Dinsdag

Ad en Rudy maaien in het buitengebied.

K. Ubota heeft af en toe kuren. Een opgave voor sleutelclub. Joop is verliefd op zijn kwelbeek, wisten jullie dat?

Woensdag

Rob en Bram  HB’en.

De gemeentereiniging  haalt de kwelbeek hoop weg. Met dank. Het is hier trouwens druk aan de westgrens( of oostgrens, het is maar hoe je het bekijkt) , Joop kwelbeekt en Jos krachtbost.

Joop heeft naast de beek nog een favoriet plekje. Op de brug. Joop vangt er voorntjes voor de ………….kwelbeek.

Op de foto vangt hij net een baars die hij direct weer terug gooit in het water. Deze soort is vis non grata.

Het springkussen festival trekt wel 400 deelnemers. Je kunt over de hoofden lopen en ook menig kinderhoofdje loopt butsen op. Maar het festival kent een geweldige entourage en sfeer. Goed geregeld door BC de Wierden.

Donderdag

Ton koopt een buis van de juiste diameter opdat tzt op de plek de filterbuis geplaatst kan worden. Joop kwelbeekt. Krabbel en Babbel legen de afvalbakken en borstelen een deel van het Hoekwierdepad.

Dan schuiven zij aan bij een jutformatie verder bestaande uit Paula, Regien , Ad en mij. Wat is het geval; Paula had het idee om de waterafvoergoten op de plek te schragen door palen. En wel de palen die ze  in het Kromslootpark had zien  liggen. En zo ontstond er een zoektocht bij SBB naar de juiste persoon om iets te regelen. Afijn Paula maakt uiteindelijk met SBB’er Johan van Onna de afspraak dat wij de palen uit het kromslootpark mogen halen .Mits wij alles meenemen. En zo is er een derde jutcampagne in de EZH geschiedenis gestart. Eerst was daar jutten bij Marina Muiderzand, vervolgens jutten in het Beatrixpark en nu het jutten in het Kromslootpark.

Kastanje hout dat een eerste leven heeft gehad als afrastering voor de schapen gaat nu een tweede leven krijgen op de plek .Wij maken een depot nabij de plek. Later gaan wij sorteren en schonen.

Ook de braamsluiperij staat in het teken van het jutten. Marlies gaat in de bosborder aan de gang. Maar Regien, Ad, Mike, Johan en ik zorgen voor het vervoer van twee vrachten. Mike blijft ter plaatse voor het demonteren van enkele verbindingsmiddelen. Het is vroeg donker dus wij zitten vroeg bij het vuur. Gezellig mijmeren over van alles en nog wat.

Onder andere. Het kromslootpark gaat op de schop. //www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/projecten/stadsbossen-almere-herstel-kromslootpark

 

Vrijdag

Overal zijn groepjes studenten bezig met het determineren van plantjes. Vandaag hebben zij schitterend weer. En leuk dat onze leefomgeving leerstof levert over van alles dat groeit en bloeit.

Het is de laatste dag dat de druiven nog hangen.

Morgen is het oogstfeest.

Daar heb je de bekende fietsen.

Regien, Rob en Mike hutten. Er zijn al vogeltjes actief nabij de hut io want er  is al voer gestrooid voor Greet haar gevederde vrindjes.   Ik doe een Greet imitatie en voeder de harde werkers.

Alles maar dan ook alles wordt uit de kast gehaald om het Greet en haar volgelvriendjes en vriendinnetjes naar de zin te maken. Aan het eind van de ochtend blijken alle wandjes in de hut te zijn voorzien van een klamp .” Een volgende keer kunnen wij gaan werken aan de inrichting en het plaatsen van het laatste wandje. Het schiet nu lekker op,” zegt bouwmeester Mike.

De gisteren gestarte jutactie in het kromsloot park wordt vandaag wegens groot succes vervolgd. Jutbaas Paula heeft in haar kielzog Andre, Ad, Johan, Jan v S. en mij verzameld om nog eens 5 vrachten van het Kromsloot naar de plek te transporteren.

Genoeg om de waterloop te schragen. En genoeg om andere leuke ideeën te realiseren. “Wie heeft er een leuk idee.”, vraagt Paula hardop.

Zaterdag

André schrikt wakker in de nacht. “Wat heb ik nu gedroomd”, vraagt hij zich af. De beelden komen stukje bij beetje weer terug.  Klein Andreetje was gevallen in de koperen ketel van Panoramix. Per ongeluk had Andreetje  een heel klein slokje van die soep genomen. Met een gouden snoeimes had  panoramix een soepje gemaakt met ingrediënten uit de wadi. Na dat slokje werd alles uitvergroot voor het gevoel van Andreetje. “Rare jongens die Vissers”,  hoorde hij Asterix zeggen. Ooit, 8 lange jaren geleden woonden Asterix en Obelix  achter een palissaden wand aan de overkant van de straat . De stad was toen bezet  door een of andere  visser. Die visser wilde overal bouwen. Heel Almeria moest er aan geloven. Alleen in een hele kleine nederzetting werd moedig weerstand geboden aan vissers bouwwoede. André is nu echt wakker en zucht; ”Waar twee dagen sjouwen met palissade palen al niet toe kan leiden!”

Wijnbaas Jos verwelkomt in mediterrane sferen plukkers en sorteerders bij het oogstfeest van chateau , pardon sjato kwelbeek.

Velen hebben gehoor gegeven aan de oproep van Jos en binnen het uur zijn de druiven geplukt. Er zijn pluksters en blote kuit pluksters. De meeste blote kuiten herken je onmiddellijk.

Maar wie weet van wie het vijfde paar kuiten zijn.

Alle druiven gaan op de sorteertafel en vervolgens door de pers.

Jos is in zijn nopjes met al die hulp.

Velen helpen met het sorteren en hebben niet of nauwelijks tijd voor de catering van Carol. Allengs transformeert het oogstfeest in een tuinfeest.

Ik tref Jos aan het eind van de dag in zijn cave. “De oogst vandaag was een groot succes. Ruim 30 helpers/belangstellenden, prima sfeer, stralende zon en record hoeveelheden: 165 kg wit sap en, mede door de rode druiven van Bram, 77 kg rood kneusmateriaal. Goed voor 300 flessen. Ik ben moe maar voldaan. Allen dank🍷”

Volgende week zaterdag is het nationale burendag. Wij hebben dan onze WWO van 28 september 2019.  Naast de borders is er de sponsorloop op de plek. Start om 10 uur .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén