www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Essentaksterfte

December 2019

Info structuur Hoekwierde

Vorig jaar heeft u een brief van ons ontvangen over de vervanging van zieke essen langs de gracht. Voor de vervanging van deze bomen hebben we destijds twee ontwerpen met de omwonenden gedeeld. De omwonden konden hun voorkeur van ontwerp aangeven en eventuele reacties op de ontwerpen maken. Afgelopen maanden bleek echter dat de mate van aantasting van de bomen is veranderd. Daarnaast hebben we veel opmerkingen ontvangen over de ontwerpen. Hierop is besloten om de ontwerpen aan te passen.  

De essen zijn onderdeel van een belangrijke boomstructuur in Almere. Daarom laten we de zieke essen zo lang mogelijk staan. Om de straat in de toekomst groen te houden planten we nu alvast nieuwe bomen. Doordat we ze eerder planten kunnen ze alvast wat groeien en is het een minder kaal gezicht als we de essen alsnog moeten weghalen. 

De gemeente Almere controleert de essen elk jaar om te bepalen in welke mate ze aangetast zijn met essentaksterfte en of ze nog kunnen blijven staan of niet. 

Een overzicht van de nieuwe boomsoorten kunt u in onderstaande link vinden. 

359685-OW-20.1_Definitief_20191029

Rood symbool: Zwaar aangetaste essen, deze worden verwijderd. 

Paars symbool: Licht / Matig aangetaste essen die nu nog blijven behouden. 

Groen symbool: De locaties waar de nieuwe bomen worden geplant. 

Blauw symbool:             Locaties voor nieuwe bomen wanneer de huidige licht/matig aangetaste essen alsnog verwijderd moeten doordat de aantasting is verergerd.

Het ontwerp bevat alle bomen die in de uiteindelijke situatie aangeplant worden. Met behulp van de weergegeven code kunt u zien welke soort waar komt te staan. 

Vanaf eind 2019 tot februari 2020 gaan we aan de slag met het verwijderen van de bomen met het rode symbool en het planten van de bomen met het groene symbool. Van de aannemer die voor ons aan het werk gaat ontvangt u circa 1 week van te voren bericht dat de werkzaamheden in uw straat starten.  

Thema door Anders Norén