www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Windbos

Kardinaalsstippelmot

Bent u recent nog in het Windbos geweest? Zo ja, dan zult u gezien hebben dat na het onweer van deze week het groen de grond uitbrult en dat de open plekken er prachtig bij staan. Fraai roze van de bloeiende koekoeksbloem.

De koekoeksbloem

De koekoek heb ik nog niet gehoord, de nachtegaal wel, die zingt bijna onophoudelijk zijn imponerende lied. Ik heb nog niet kunnen ontdekken of er een vrouwtje op een nest zit. Jullie wel?

Het vorige weekeinde liep ik tegen schemering een rondje door het bos, gespitst op geluiden van de jonge vossen. Het was windstil. Ik hoorde getik om mij heen waar ik geen aandacht voor had. Op een gegeven moment liep ik door een kralengordijn; het bleken een enorme hoeveelheid rupsen aan een draadje. Ik zat onder de rupsen. “Shit” dacht ik, dat verklaard dat getik. Vallende rupsen en rupsenpoepjes die op de grond vallen.
Sommigen vinden het een smerig gezicht, al die struiken ingepakt in een viltig cocon.
De hele struik wordt kaalgevreten. En als je goed kijkt krioelt het van de rupsen. Rupsen met een rij stippen achter elkaar op het lijf. Het is de rups van de stippelmot, Yponomeuta Cagnagelia.

Het spinsel van de rups van de stippelmot

De meeste zitten op de kardinaalsmuts. Op de meidoorn en de inlandse vogelkers zie je ze ook. Dat zijn ook stippelmotten, maar niet dezelfde als op de kardinaalsmuts. De rupsen zijn giftig voor de vogels dus ze kunnen vreten tot er geen blad meer aan de boom zit. Normaal laten ze zich half juni op de grond vallen en dan verschijnen half augustus de kleinen vlindertjes/motjes.
Dit jaar zijn de rupsen er extreem vroeg bij. Dus kun je in juni/juli al op mottenjacht. De struiken lopen gewoon weer uit en hebben niet veel last die rupsenexplosie.

Vandaag maakte ik weer een rondje. Drie jongens gingen met een hoop kabaal door het bos en sloegen met stokken in de struiken. Enkele momenten en een gesprekje verder viel het dubbeltje; zij probeerden die “vieze” rupsen uit de takken te slaan. Na een biologielesje gingen de drie naar het andere bos, op zoek naar de ree. Die laat zich niet met takken uit het bos meppen.

Groet,

Paul

 1. Ik heb een foto gemaakt van een stippelmot, blijkt dat er, uitvergroot op mijn computer, 2 stippelmotten in elkaar zitten, met hun achterkant naar alkaar toe. Is dit de paringshouding?

 2. Greet

  Hallo Marijke,
  Dat is inderdaad de paringshouding.
  Op het moment zijn er erg veel nachtvlinders met dit warme weer.
  Probeer eens wat stroop aangelengd met wijn en suiker aan wat boomstammen te smeren. (niet te dicht bij je huis ivm wespen) en je kunt savonds in het donker prachtige vlinders op de foto zetten die op het smeer afkomen
  Groetjes Greet

 3. Suzan

  Duidelijke uitleg. Mijn kardinaalsmuts is bijna kaal. Liet de rupsen zitten voor de vogels. Dat werkt dus niet 🤔.
  Is er natuurlijke bestrijding mogelijk?
  Suzan

1 Pingback

 1. De wielewaal

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén