www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Vogelbos, Windbos

De wielewaal

Wielewaal

Ik ben even twee dagen thuis tussen vakanties door en liep vanmorgen een inventarisatieronde in de Hoekwierde. Het weer was iets ongunstig door de harde wind.
Maar daardoor wel erg veel foeragerende Gierzwaluwen, met recht “gieren” ze boven de Hoekwierde, wel meer dan 100 exemplaren.
Ook een paar honderd Aalscholvers kwamen door de wind laag aanvliegen en kwamen met moeite over het Windbos heen om daarna samen te gaan vissen op het Gooimeer. Rond acht uur vanmorgen zaten ze allemaal boven de gracht.
Het riet bij het kwelslootje is in twee weken zo gegroeid dat het al weer bezet is door de Kleine Karekieten.
Leuk te horen dat de Nachtegaal een blijvertje is. Ik had ook de indruk dat er een vrouwtje aanwezig was. Er kwam gekras uit het bosje waar het mannetje zat te zingen.

Wat is het Windbos trouwens prachtig op dit moment, en al die orchideeën! Alles is ook zo goed onderhouden.
Paul, leuk stuk over de stippelmotten, ik wist niet dat ze giftig waren, maar ik zat weer lekker onder de rupsen vanmorgen.
En wat is het insectenhotel in het Vogelbosje mooi geworden!
Moeder Vos ben ik twee keer tegengekomen, maar de jonkies zitten goed verborgen.
Overal veel spanners, bladrollers en andere nachtvlinders. De twee weelderige veldjes met koekoeksbloemen leveren heel wat vlindertjes op. We moeten daar toch eens binnenkort een nachtsessie houden met lampen.

Opeens het geluid van de Wielewaal, vlakbij de Nachtegaal. Eerst nog zachtjes en moeilijk te horen, maar langzamerhand kwam ie echt op gang.
Toen ik voor de tweede keer het bos voorbijliep zong ie als geen ander.

Wielewaal

Dit is echt een bijzonder soort voor stedelijk gebied. De Wielewaal gaat enorm achteruit. De laatste jaren moet je in Flevoland moeite doen om ze te vinden.
De soort staat op de rode lijst en is afhankelijk van rupsen en andere insecten. Dus bravo voor het Windbos.

In de volkstuintjes was het erg stil, geen Grasmus te horen. Wel zat ie bij de bocht van de gracht zoals ieder jaar. In het begin van het seizoen zat er ook één bij het orchideeënveldje te zingen. Ben benieuwd hoeveel broedparen het uiteindelijk worden dit jaar.
Bij het bruggetje heb ik maar één Boerenzwaluw kunnen ontdekken. Hebben kinderen daar echt zo huis gehouden of was ik daar te vroeg en zat alles nog stijf op het nest? Vanmiddag nog maar eens kijken.
De Fuut in de gracht heeft zich goed verstopt denk ik, want ik zag hem niet.
De Meerkoet op het nest naast het bruggetje heeft jonkies, erg leuk te zien zo’n rood hoofdje. Vanmorgen zaten ze nog onder moeders op het nest.
Als klap op de vuurpijl vloog toen ik thuis kwam om kwart over 7 een Purperreiger laag over het huis. Wat een prachtig soort is dat toch. Je ziet ze steeds vaker over onze wijk vliegen. Ze broeden in het Naardermeer.
Ze foerageren regelmatig in het plasje achter de flats in de Velden. Daar heeft de Knobbelzwaan trouwens 6 pullen.
Het paartje Witte Kwikstaart is nog steeds aanwezig, maar hun broedplaats kan ik niet vinden, ergens op een plat dak?? Weet iemand dit?

Groetjes,

Greet Boomhouwer

P.s.: Als jullie nu wakker zijn, kijk eens in de lucht, het is echt een spektakel die aalscholvers…..

 1. paul_hoekwierde

  Greet,

  Leuk, enthousiast stukje, dank. Had ik maar met je meegelopen, was ook vroeg op nadat ik dacht dat ik droomde van een wielewaal. Echt de eerste keer dat ik dat geluid hier waarnam. Eerst dacht ik omdat het allemaal zo dichtbij is aan een spreeuw imitatie maar niet dus. En omdat de nachtegaal, na enkele dagen radiostilte, nu voor de tweede ochtend op rij een ingetogen liedje te berde bracht dacht ik; ik moet op zoek naar het nest. Want dat moet er zijn, dat kan niet anders. Afijn, ik zat in de serre boven de krant en schrok van die grote groep aalscholvers die overvloog. Het leek wel een maansverduistering! Die gaan de gracht leegtrekken, dacht ik.
  Gisteren zat ik op de volkstuin en zag daar de gehele middag een paartje kwikstaarten en volgens mij hoorde ik in de kwelsloot ook de rietzanger.
  En er is zoveel enthousiasme over de orchideeën op de plek waar nooit gebouwd mag worden. Wie maakt daar een mooie fotoserie van? Bewijs als wij straks moeten gaan procederen.

  Paul.

 2. Ik heb de wielewaal drie weken geleden in een boom in de speeldriehoek gezien! Ik dacht nog: zie ik dat nou goed, een gele vogel? En hij maakte een heel apart geluid.

  Decia

 3. Paula

  Nooit eerder een Wielewaal gezien. Fantastisch! Ik vertel iedereen die het horen wil (en ook die het niet horen wil) als heel stoer over onze Windbos nachtegaal. Hoop dat het lijstje met zeldzame soorten steeds langer wordt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén