www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kunst en cultuur, Kwelbeek, Maaierij

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 46. 9- 15 november 2020.

 

Maaien en harken. Leuke en zinvolle ontspanning tijdens een (te) warme november week. Buurtbib geopend. CC serveert high tea

Maandag

Het is de warmste 9 november ooit gemeten. Mooi weertje om te gaan hooien vinden maar liefst 16 deelnemers. Vier kinderen, Lenthe, Mees, Lars en Bram. En 12 volwassenen. Carol, Regien, Greet, Ad, Hans, Rudy, Martin, Johan, Jos, Hugo, Bert en ik.

De inzet en het enthousiasme op gepaste afstand van elkaar  is vergelijkbaar met het  oogstfeest dat wij kennen van CC en Jos.

 

Alleen de veldwijn ontbreekt. Het spreekwoord, vele handen maken licht werk, is deze middag volledig van toepassing. Een nieuwe traditie , een hooifeest, is geboren. En  zie, iedereen is blij met het resultaat. Een knap geschoren krachtbossie dat bijna klaar is voor een nieuw en uitbundig groeiseizoen.

K&B doen de grote afvalbakken ronde. Voordat ze weg kunnen moeten zij eerst met de trekker een grote vrachtwagen opzij zetten. “Wat mot dat hier”.

Joop is aan het millimeteren langs de beek.

Dinsdag

Rudy maait bij de til en langs de gracht en Joop maait weer langs de beek.

In het bos ziet Arjen een mooie stoel. En een verlate halloween versiering.

Arjen ziet ook dat sommige kinderen nog steeds proberen fikkie te stoken.

Woensdag

Studiedag van school. Dus Tim en Daan zijn de hele dag bij ons. Wij maken er ook een studiedag van en beginnen met een studie van het waterleven op de plek. Arjen komt langs en verbaast zich over het waterleven. Tim en Daan geven hem les.

En dan de vangst van de dag weer loslaten.

En wat ziet Tim op de terugweg? Toch weer een luiersmijter actief.

Of heeft de gaai dat gedaan? Neen toch.

Joop maait langs de beek,

Cees maait met de bosmaaier.  Als al het gemaaide gras is geharkt en afgevoerd wordt aan de groeivoorwaarden van de orchidee voldaan Ook Rudy is bezig geweest voor de orchideeën. Hij is vandaag klaar met het maaien van de driehoek ten noorden van de til.

In de zomer is het woensdag HB dag. Nou de HB’s hebben het wel een beetje gehad.

Een deel ( Ruud, Rob, Mike en ik) van het bouwteam komt bij elkaar om de werkvoorraad te bespreken. Verbeteren van de deur van de vogelkijkhut, vervanging bosuilkist in het windbos, vogelhuisjes kunstwerk maken en een schommel voor op de plek staat op de agenda. De deur en de bosuilkist wordt de komende weken opgepakt. Het kunstwerk , wellicht in de kraaiennest boom op de plek, en de schommel op de plek waar nu de metasequioa naast de plek staat  is uitdagend voor het bouwteam  en vergt nader overleg.

Donderdag

Winnifred bericht; “Nieuw in de wijk: bij het collectief en voor iedereen in de buurt…”

K&B doen de korte afvalbakkenronde.

 

Cees maait in het buitengebied. Eerst met de bosmaaier en later met de Kubota. Dat was de laatste keer. Joop maait langs de beek. In de middag wordt hij geholpen door K&B met het transport van de hoopjes naar een nieuwe hoop.

Want ja, de gemeente heeft de drie grote hopen langs de beek, in het krachtveld en bij de het orchidee veld weg laten halen. Met grote dank aan de reiniging.

Arjen spot een paar fraaie luchten

en ziet boven het gemaaide gras een valkje zoeken naar een lekker hapje.

Aan de waterkant de drie gezusters

en aan de landzijde de vier beuken.

En een fraai zicht op het educatieparkje.

En een silhouet van de biodiversiteitsboom.

Vrijdag

Daar hebben wij het nooit over. Maar elke twee weken zet Lap de containers met verzameld vuil aan straat om te laten legen door de reiniging. En na de lediging zet hij ze weer terug nabij de gereedschap berging. Dank Lap, voor je stille kracht.

Johan, Rudy en ik schouwen de plek aan het einde van het recent gegraven natuurpad achter de til. Als het pad verlegd wordt de bocht om dan moet het bosje met wilgenstaken er aan geloven.” Jippie”, zegt Johan. “Materiaal voor een nieuwe ril. Daar ga ik voor.” Rudy zaagt al . Drie staken blijven staan om er knotwilgen van te laten worden. De gemeente laat nog van zich horen of zij het pad langs de gracht gaan aanleggen.

Zaterdag

Een spreeuw ziet en hoort het volgende.

Zeg Jos” zegt CC tegen Jos. “Ja lief ”, zegt Jos en hij denkt die toon is verdacht.Wil je een koppie thee met mij drinken.” “Tuurlijk schat.” “Ga dan met mij mee naar buiten en neem de ladder mee”. Zie je wel, ik voelde het aan mijn water denkt Jos ”

Ik heb een speciale high tea voor je gemaakt.“Nou lekker dan”, zegt Jos. “Ga je mee met CC, dan krijg je een high tea”.

Jurriaan blaast de blaadjes van het bos weer terug het bos in.

De druppels aan de kardinaalsmuts laat hij hangen.

Op het grote veld pronken de winterbloeiende prunussen.

  1. Maryse

    Op een grijze dag moet je beslist lachen om zoveel leuk commentaar.
    Bedankt Paul!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén