www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Paddenstoelen

Zelfbeheer Hoekwierde eo. Journaal week 3. 13 tot 18 januari 2020.

Groot onderhoud wadi. Groot onderhoud bomen en fresen van stobben. Studenten Aeres presenteren hun onderzoek resultaten.  Tien mensen actief op de plek. Anti gladheid bestrijding op de weg over de kwelbeek.

Maandag

Lap begint de dag bij de kwelplas. Daar ligt zwerfvuil van de categorie ; laat niet als dank voor het aangenaam verpozen etc.

Lap constateert van zijn kant dat Arjen hem assisteert.

Zo doen de mannen over en weer aan kennisoverdracht. Dan start Lap vanaf de paddenpoel met het schoonmaken van de wadi.

Hier stagneert de kennis overdracht aan Arjen. Na de magere brug wordt het nog zwaarder voor Lap. Hij  verdiept de wadi door het geërodeerde zand uit de bodem weg te spitten. Het zweet staat hem op het hoofd. Wel een mooi resultaat na dat zware spitwerk in de wadi.

En tijdens zo een dagje zie je nog eens wat. Er plopt van alles uit de grond. De nattigheid zorgt voor een tweede explosie aan stoelen. Kijk, daar heb je weer Arjen voor nodig om dat te kunnen zien.

Ik spreek iemand die piketpaaltjes plaatst bij de stobben in het krachtbossie. Die stobben gaan weg gefreest worden omdat het nu vervelende obstakels voor het maaien zijn. Bij Multicopy neem ik de info borden door die geplaatst gaan worden in de vogel kijkhut en op de plek. Decia heeft mooie ontwerpen gemaakt. In de middag plaats ik samen met Ad weer een aantal palissade palen bij het kwelfort. Wij verzinnen en plaatsen ter plekke een mooi poortje. De afwerking volgt vrijdag.

Dinsdag

Het is druk met aannemers in de buurt. In en rond het Krachtbossie worden de stobben weg gefreest. Dat gaat, zoals gezegd, het maaien vereenvoudigen. Zoals afgesproken gaan er twee mannen en een hoogwerker de bomen af die groot onderhoud verdienen. Essen langs de gracht die voorlopig blijven staan, eiken nabij de steiger ,

bomen langs de kwelbeek en de drie populieren op de Brink krijgen een grote knip beurt.

De mannen zijn zo aardig om een vogelhuisje in een van de drie populieren weer goed vast te zetten.

Sanny, Ton en ik hogen het terrein rond de glijbaan in het kwelfort op. Bij de kijkhut plant en ruim ik ter voorbereiding van de officiële opening volgende week zaterdag. Er is een tegel stuk gegooid en er zijn vuurwerk resten en een kapotte fles.

Mezen zijn er in grote getale. Maar er is ook wat ander spul te zien. Leuke plek!

Woensdag

Het blijft te warm voorde tijd van het jaar. Klokjes te kust en te keur.

De madeliefjes bloeien volop

en de goudsbloem weet ook niet van opgeven.

Donderdag

Lap verzorgd een afval ronde. Er waren weer erg volle bakken bij en onderweg wordt nog wat vuurwerk afval geraapt.

De hoogwerker is weer in de wijk. Deze keer ontgaat het mij wat er gedaan wordt.

Lap en ik zijn aanwezig bij de presentatie van een onderzoek dat verzorgd wordt door drie studenten , Madelon, Eva en Mink, van de Hogeschool Aeres.

Het onderzoek betrof een verkenning van de biologische waterkwaliteit van plas, wadi en beek. Dat in vergelijking met het Gooimeer en de gracht. Dit onderzoek leert hoe moeilijk het is om betrouwbare uitspraken te doen op basis van wat leeft in en rond het water. Wat wel duidelijk lijkt is dat de biologische kwaliteit van de beek beter is dan de andere wateren. Het is te hopen dat andere studentgroepen het ook leuk vinden om bij ons onderzoek te doen opdat wij meer komen te weten.

Een mooie  poster vat de bevindingen van de studenten samen. Het volledige rapport kun je vinden bij het kopje documenten. //www.hoekwierde.nl/?page_id=8462

Vrijdag

Gelijk als vorige week is het op de plek weer een drukte van belang. Er zijn wel 10 mensen actief. De openingsdatum hijgt ons in de nek. Er is nog veel te doen.

André monteert na voorbereidend werk door Ton, weer enkele stoppen bij de waterloop,

Jan, Bram, Rob en Mike ronden in harmonie de basis van het kwelfort af. Het is nu een onneembare vesting geworden. Op zondag ochtend vroeg zie je daar Andreetje  Asteriksje en Obeliksje spelen.

Hè, die pose ken ik!

Mark, Arjen , André en ik zorgen voor een fysieke scheiding achter de tipi’s en wij treffen voorbereidingen voor de te maken banken in het natuur gedeelte.

Tussen door spelen is toegestaan.

Zaterdag

Ton monteert nog een onderdeel in de waterloop op de plek. Daarna haalt hij mij op want hij heeft ook een rol gaas gekocht dat als antislip moet gaan fungeren op de weg over de kwelbeek. De weg is in de wintermaanden spekglad. Uiteindelijk vindt Ton de juiste maat kram. Alras is een groot deel van de weg weer betreed baar. Wordt volgende week vervolgd. Johan komt langs om een frisse neus te halen. Samen met Henny loopt hij eufoor een SM inspectie ronde. “Wat er in een week tijd allemaal wel kan passeren”, memoreert hij blijmoedig. Reuk en smaak gaan een nieuwe hoofdstuk in.

Arjen heeft de druppels van deze  week aaneengeregen.

Ook maakt hij een uitstapje naar het Playa di Goja.

Om de hoek hebben wij een waar vakantie paradijs.

Volgende week donderdag is het de eerste zaagdag van 2020. Professionals zullen zieke essen vellen en de zaagploeg start met het ruimwerk. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Volgende week zaterdag is er de eerste WWO van 2020. Het is tevens nationale tuinvogeldag. Een mooie aanleiding om in het tweede deel van de WWO de officiële opening van de vogel kijkhut met elkaar te vieren.

 

  1. Winnifred

    Stobben moest ik echt even opzoeken…..weer war geleerd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén