www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos, Windbos, Zagerij

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 47;  18 – 24 november 2019.

 

Orchidee veld weer geploegd. Molgoot opnieuw opgehaald. Bollen medicijn tegen de eikenprocessierups. Geslaagde essen zaagdag. Structuur waterlabyrint bij de pomp zichtbaar.

Maandag

De oogstmachine rijdt door het krachtbossie.

Al het geharkte gras gaat op de wagen. Daarna is de kwelbeek aan de beurt. Opgeruimd staat netjes.

De vogelgroep van Greet trekt weer door de buurt. Dat doen ze om de 14 dagen. De groep probeert zoveel mogelijk soorten te vangen. Henny is vandaag voor het eerst mee. “Ik wist echt niet dat er zoveel verschillende soorten zijn hier in de buurt. Mijn ogen zijn open gegaan “, vertelt ze enthousiast na afloop. Het verschil bij de mezen zie je zo.

Maar hoe heet deze ?

En deze?

Verrek die heeft een ringetje van Greet. De bedoeling is dat je het vogeltje zachtjes nadert. Op het ringetje drukt en dan ploep, komt de naam van het beestje op een vlaggetje te voorschijn.

Krabbel en Babbel , daar zijn ze weer. Eerst , up tempo, de afvalbakken legen

en dan weer onderzoek aan de ecologische verbindings zone tussen vogelbos en fietspadhaag. Over snelwegen worden wildbruggen aangelegd. Hier bouwen de dieren tunnels waar dagelijks , zo blijkt uit het onderzoek van Krabbel en Babbel tientallen mollen en ratten passeren. Pissebedden worden niet geteld. Zelfs een egel waagde de oversteek maar die bleef steken. Het duo gaat nu voor de derde  keer de molgoot te lijf. Voor hoelang, is de vraag. Je kunt overwegen hier te kiezen voor een permanente  verkeersgoot ipv een verkeersdrempel.

Ik praat met Wico van Multicopy. Wij willen nieuwe info panelen. Maar hoe zit dat met de kwaliteit? Niet dezelfde non kwaliteit als de kwelbeek infoborden. Die  zien er niet uit.

Dinsdag

Lap geeft aan de gemeente digitaal door de vraag of de ondergrondse afval containers bij de Hoekbrug eens gereinigd kunnen worden . Het stinkt hier.

In de avond genieten van een mooie zonsondergang.

Woensdag

Heldere nacht. Met nachtvorst. Smorgens is het krabben en ik zie een heel dun laagje ijs op het water.

Er is een ecologisch verantwoord medicijn tegen  de eiken processie rups. 80 bollen rond elke eikenboom. Gemeente Harm komt voor elke eik in onze buurt een zakje brengen . Een zakje  bij elke eikenboom .

Donderdag , zaagdag

Om half 9 starten de twee zaagkanjers van Piet de Vries, Ferry en Tjerk, bomen van kerels, met het vellen van zieke essen.

Gevaarlijk werk waarbij je ogen van voren en van achteren moet hebben.

Sommige bomen hebben een zetje nodig mbv een wig.

Anderen krijgen en zetje door een willekeurige passant.

Als je goed kijkt zie je dat alle bomen zijn aangetast.

Wij kiezen ervoor om een heel vak te vellen. Als je dat niet doet dan heb je jaarlijks het risico dat de jonge aanplant een klap krijgt. De mannen zagen 2 uur. En nemen zodoende twee vakken voor hun rekening. Als de zaagploeg arriveert

kunnen wij, Marlies, Greet, Regien, Henny, Jos, Arjen, Rudy, Johan ,Hans, Lap,  Ton en ik aan de slag met het ruimen van het eerste vak. Orde in de chaos creëren.

Ieder op eigen tempo want wij “oudjes” hebben allemaal wel wat. De een wat meer dan de ander. Maar dat levert ook solidariteit, wij zijn lekker buiten en vermaken ons opperbest. En met z’n allen verzet je toch weer een hoop werk. Al snel kan het logistieke trio Hans, Lap en Regien gaan pendelen met goed gevulde karren. In de pauze nemen wij afscheid van Ferry en Tjerk.

Bedankt mannen, tot de volgende keer.”” Bedankt voor de koffie en succes met jullie mikado”, zegt Ferry. Wij zijn eerlijk tegen elkaar. “Tegen die gasten kunnen wij niet op zagen. Als wij op een wig slaan, knallen wij met dezelfde vaart weer terug.”

Lap controleert samen met Henk Winter de bomen in het vogelbos. Er blijken geen gevaarlijke bomen te zijn die gezaagd moeten worden.

Vrijdag , plekdag

Gemaaid en geharkt gras wordt geoogst. Ook dit jaar niet zonder schade in het orchidee veld.

Ik meld dit , het is niet de eerste keer, geagiteerd aan de gemeente. Aan de andere kant is er een cadeautje van de gemeente. In onze buurt wordt er blad geblazen en opgezogen. Rudy is weer lekker aan het zagen in het bos. De mensen die op de plek bezig zijn met het waterloop labyrint horen hem bezig. Wellicht heeft Rudy ons, Regien, Paula, André, Bram, Rob, Mike en ik, ook gehoord. Onze kleinkinderen lopen elke dag in een Pietenpak. Paula heeft voor vandaag twee vlechtjes in het haar en komt op kekke klompjes aangehuppeld. “Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen , meisjes op de kloppen.” Ze schopt André tegen zijn been. “Meezingen jij!”

Wij maken de hoofdstructuur van het labyrint op orde. Alle goten hebben voldoende afschot. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan.  Mike weet een manier om water van onder naar boven te laten stromen. Nu de afvoeren en pluggen in de bakken nog. Volgende week vrijdag gaan wij weer verder op de plek.

Zaterdag , bollen plant dag

De anti processie bollen gaan voor een deel de grond in. Greet, Hester, CC en ik tekenen hiervoor. Leuk werk met een nog leuker vooruitzicht om in het voorjaar bij alle eiken een gekleurde boomspiegel te gaan zien. En als het werkt is het een dubbel feest. En Rudy, Rudy zaagt door en door. Hij heeft geen oog voor het laatste kleurtje van CC.

Volgende week zaterdag is het de laatste zaterdag van de maand. Hoera wij mogen weer WWO’en Het verhaal gaat dat de goed heilig man , zo vlak voor zijn verjaardag , de deelnemers aan de WWO niet zal overslaan.

  1. Paula

    Vlechtjes nooit gehad (bleef niet zitten) maar staartjes wel met elastiekjes met rood met gele knopjes. Ik kan ze nog zo uittekenen. Zingen deed ik ook naar hartelust. Toen interesseerde het mij niet hoe dat klonk. Nu zou ik een schop krijgen, hahaha! Het was een mooie middag.

  2. Winnifred

    Wat een leuk weetje en zo simpel: bloembollen rond de eikenbomen ter bestrijding van de processierups!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén