www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Speeldriehoek

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 44;  28 oktober- 3 november  2019

 

Publiciteit over de gestolen mandschommel .Glijbaan pronkt op de plek. Veel werk in en rond de hut. Hoekborders klaar met gebeitste paaltjes. Krabbel en Babbel zijn voorlopig nog niet uit gestraat.

Maandag.

Anneke en Ton spreken twee figuren aan die zeer vroeg op de plek  aan het rommelen zijn. Ze hebben een vaag verhaal. Maar ja, je kunt niets bewijzen.  Ton gaat gelijk aan de slag om de dure voorzieningen in en op de plek in het vervolg meer hufterproof te maken.

Greet, Marlies en Nicolette zijn rond de hut in de weer met een voedertafel en nestkasten.

Joop start met zijn laatste maaironde. Hij begint met het eiland.

Elly, Thom en Regien zijn bezig met hun borders. Thom spit aarde in de kruiwagen en vult alles aan. En hij vindt nog een potje beits in de schuur en zorgt voor een beschermende laag op de palissade bescherming.

Lap heeft een knip knip ochtend. Eerst zorgt hij voor ruim baan bij het schelpenpaadje . Dan duikt hij het bos in om het pad van de rode wandel route open te maken.

De SMannen doen het met wilgen staken. “Kom”, zegt Ad, “vandaag gaan wij een lekker gaatje maken”.  De SMannen voegen zich na de daad uitgerust en monter bij Lap , Cees en mij voor plaatsing van Tim’s glijbaan. Gefinancierd uit de sponsorloop.

De schrik zit er bij de kleinkinderen  goed in.” Goed vastmaken hoor opa, want er zijn boeven”, zegt Bram. Na een paar uur gaan de kids los.

Wij zien BeeZee de orchideeweide maaien en de Blikveldweg kant van de plek.

De machinist heeft ook langs de kwelbeek gemaaid. De rest zal gemaaid worden als de obstakels in beeld worden gebracht. Na plaatsing genieten de kleinkinderen van de nieuwe voorziening. Flevoomroeper Patrick komt met camera langs.

Hij heeft gehoord van de diefstal van de mandschommel en wil daar alles van weten. Kinderen,

Loraine

en ik worden geïnterviewd.

CC;”Ik heb net bij de ingangen van het krachtbos een paar opgekweekte zaailingen geplant. Ben benieuwd of ze volgend jaar al gaan bloeien. Stokrozen (dat ging vorig jaar goed in onze tuin met in het najaar geplante kleine planten), keizerskaars, vingerhoedskruid, grote teunisbloem.  Er is een leuk filmpje beschikbaar over de tiny forests in Almere.”   //youtu.be/OuH2p2yDOx8

 

Dinsdag

Ik ben vroeg uit de veren. Met afzetlint ga ik richting het krachtbossie om de plekken te markeren waar niet gemaaid kan/mag worden. Jos komt naar buiten en helpt mee. Bij de kwelbeek is het prachtig. Er hangt een  mistlaag boven het water. De maaier maait vervolgens rond in het krachtbossie. Ik pak de bosmaaier en maai een deel van de stukken die de maaier heeft laten staan.

Woensdag

Het is tegen het vriespunt. Tintelend fris dus. Ik loop een ronde met Daan en neem de grashark mee. Als Daan op de plek speelt begin ik met het uitharken van het gister gemaaide gras. Joop zien wij bezig langs de beek. CC plant bollen langs het pad in het bossie.

Donderdag

Het is nog kouder dan gisteren. Het heeft vannacht, 31oktober 2019, gevroren. In de middag is het in het zonnetje best lekker. Regien en ik zagen balken op maat ten behoeve van het grasdak van de hut. Ook oogsten wij zaad van heelblaadjes en zaaien dat uit op de plek.

Krabbel en Babbel krijg je niet van de straat. Boomwortels, mollen. Er ligt nog voor weken werk.

 

Vrijdag. Finale huttentuttendag.

De harde kern van het hut bouwteam start om 900 uur met de finale afronding van de vogel kijkhut. Dakbalken worden vastgezet, twee lagen dakbedekking volgen, waarna er  een laag zand op gaat gevolgd door een laag aarde.

Zo gezegd maar een dag werk. Een prima ondergrond voor een groene dakbedekking. Thom helpt met het laden van de aarde. Het is of de duvel ermee speelt. Op het moment dat het hard begint te regenen zijn wij klaar

en babbelen wij wat na in de nu droge hut. Wij worden verrast door een bijzondere catering van Greet . Zij heeft een speciaal menu voor ons samengesteld . Stokbrood met licht gemarineerde frater vooraf. Volgt  gebakken kraanvogel gelardeerd met toefjes koperwiek. Het toetje slaat alles. Romige kaas met paté van vink, kneu en sijs. Wij wanen ons in de zevende vogelhemel. Als dank voor deze zeer gewaardeerde  geste gaat het bouwteam nog even door . Wij maken als dank een cadeau dat Greet nog niet heeft gezien. Ga maar kijken als je wilt weten wat het is. De bouw van de hut is ,op een kleinigheid na, nu af. Resteert nog werk buiten de hut. Het bouwen , excl afbraak oude hut, bedroeg totaal 12 weken. Dus drie maanden lang zijn een of meerder keren per week bouwers bezig geweest. Het resultaat met het ons bekende hoge hergebruik gehalte is bijzonder en mag er zijn. Nogmaals, ga maar kijken. Naar de vogeltjes natuurlijk. Dat is de bedoeling. Pas op voor het afstapje!!!En de dakbalk bij de entree.

Overdag heb ik als intermezzo een gesprek met Ronald,. Ronald is wijkagent en hij reageert op onze aangifte van diefstal van onze mandschommel. Er is een kleine aanwijzing waar Ronald mee aan de slag gaat.

Bollen worden door  Marlies, Arjen en Henny geplant in de bosborder.

 

Zaterdag

Een diverse biodiverse natuurwerkdag op zaterdag 2 november 2019. Een impressie uit de Hoekwierde en het krachtbossie. Zie het aparte bericht hierover.

Een bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit in de borders, het krachtbossie, langs de wadi , de beek en op de plek. Daar willen wij graag aan meewerken. Gesterkt door een leuke – wat zoemt daar- attentie van landschaps beheer gaan onze 34 deelnemers, een ieder op eigen wijze,  aan de slag.

En zonder de man van de foto’s heb je geen verhaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén