www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos, Windbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo 2021. Week 5. 1-7 februari

 

22 soorten tuinvogels gespot. Clematis jacht in volle gang. Voor bereidingen natuurpad gereed. Zit er nog energie in ons energie project?

Maandag

Lap treft veel zwerfvuil aan in en buiten onze 21 afvalbakken. Arjen ziet hem balanceren op zijn  jacht naar ballonnen.

Is er een kleinkind van je jarig”, vraagt Arjen.” Ja, je weet ik ben van hergebruik en het is geen essentieel product. Dus moeilijk te krijgen. Ze liggen hier voor het oprapen. Dus een en een is twee.”. “Wat ga je doen, als je er genoeg hebt”. “Nou dan ga ik naar het vogelbos voor en feestje aldaar. Langs het wandelpad ga ik stroken vrij maken van hedera”. “Waarom dan?”.” Nou, in die stroken komt  nieuwe lage beplanting “.  

Er liggen veel stokken in het water.

Stille getuigen van kinder ijspret gisteren . Stokken op het ijs gooien of door het ijs steken. Ik zie dat liever dan al die blikjes, flesjes, zakjes, condooms, ballonnen, die kinderen hier achterlaten.

Willem onderzoekt onze betonmolen. Na wat gesleutel en gereutel is de uitroep; “eureka, hij doet weer, storten maar”.

Bottels in verval, zou dat door die paar nachten nachtvorst zijn gekomen?

Er zit een kikker in het ijs. Oh, wat erg ?

Marlies, Yvonne, Henk, Johan , Lars, Brammetje en ik gaan verder met de clematisjacht in het windbos. Dit keer in het bos  achter Karin/Frank. Mensenlief , hier kun  je je nog wel een paar middagen vermaken.

Er zijn dikke en  dunne lianen. Als je niet oplet blijf je haken en lig je op je snufferd. “Over lianen gesproken”,  zegt Johan, “ik had gisteren tijdens mijn tuinvogeltelling een heel  bijzondere waarneming. Een soort loopvogel, bruin, die behendig de voedersilo leeg plunderde. Als je niet beter weet dan zou je zeggen een vliegende hond. Maar dat was het zeker niet”. Marlies luistert ademloos toe. “Maar goed dat ik niet al die soorten ken. Je hebt hier lui in de wijk die ze allemaal kennen, die vogels. Van de ratten besnuffeld gewoon”., vervolgt Johan “Pardon”, zegt Marlies.” Je hebt het toch niet over mij.” Gelukkig voor Johan neemt op dat moment Yvonne het gesprek over. “Weet je”,  zegt Yvonne,” ik had vanochtend een gesprek met de ABN. Ik heb ze gevraagd of ze ons niet wilden sponsoren. Mede ivm ons jubileum. Ze bellen nog terug, zeiden ze”

Dinsdag

Ik heb een lang gesprek met Tammo en Anke van de gemeente over ons energieproject. Na een succesvolle start stagneert het plaatsen van nieuwe EARN-E’s. Of ik weet waarom? . Neen dus. Wat ik weet is dat door de corona een geplande brainstorm met de huidige gebruikers niet is doorgegaan. Deze gebruikers zullen uitgenodigd worden voor een zoom overleg. Dat is de afspraak als wij uit elkaar gaan. Overleggen met elkaar heeft zin om de ervaringen tot dusver vast te stellen en om te  brainstormen via welke weg wij een vliegende doorstart kunnen maken. Onze pilot kan inzicht geven hoe duurzaamheid en energiebesparing en energiewinning de goede kant kan opgaan. “Als het in de hoekwierde niet lukt, dan weet ik het ook niet meer”, zegt Anke.

Woensdag

Het is voorlopig de laatste werkdag aan het natuurpad. Vandaag is het laatste geharkte riet verdwenen richting de hoop, is er een tweede afvalbak geplaatst en is het bestaande deel van het pad ruw geëgaliseerd. Carol, Greet, Mike, Johan en ik hebben zich daar voor ingezet.

Clematis Johan is verrukt bij het zien van de eerste reuzenberenklauw. “Die clematis is maar een dingetje , een bijvangst, tussendoor. Straks kan ik weer  mijn lievelings pet opzetten,” zegt hij. “Laat de kraan maar komen” , zegt Mike na afloop. Even geduld, het is nog een maandje wachten voordat wij door kunnen.

Greet maakt een overzichtje van de telgegevens van  jl weekend van de nationale tuinvogeltelling. Greet heeft de telgegevens van  6 tuinen ontvangen.

“Wat was opvallend in deze 6 tuinen?

  • Opvallend weinig Huismussen, die zitten vast allemaal bij M&M
  • Met z’n allen zagen we 190 vogels verdeeld over 22 soorten
  • 6 soorten werden in alle tuinen gezien: Ekster, Houtduif, Koolmees, Merel, Pimpelmees en Vink
  • 5 soorten werden slechts in 1 tuin waargenomen: Groenling en Waterhoen (Elise & Rob), Goudhaan en Putter (Paul), Zwarte Kraai (Nicolette)
  • De Merel staat sinds 2017 weer op de eerste plek!!”

    TOP 3
Jaar Aantal soorten 1 2 3
2012 23 Ekster Turkse Tortel Huismus
2013 28 Ekster Merel Vink
2014 21 Ekster Turkse Tortel Huismus
2015 31 Huismus Ringmus Vink
2016 32 Spreeuw Ringmus Huismus
2017 36 Merel Vink Ringmus
2018 27 Vink/Ekster   Huismus
2019 30 Vink  Ekster Huismus
2020 30 Spreeuw Turkse Tortel Huismus/Koolmees
2021 22 Merel Ringmus/Vink  

 

Ik heb een gesprek met Jeffrey van Aeres. Het gaat over een nieuw onderzoek van studenten naar de waterkwaliteit in de beek, wadi en kwelplas. Wij constateren dat de kwelbeek buiten haar oevers is getreden.

De duiker nabij de til doet zijn werk niet. Ik vraag de gemeente of zij daar naar willen kijken. Vorig jaar waren hier ook al doorstroom problemen.

 Donderdag

Levien en Arjan ruimen takken en gezaagd hout op in het bos tegenover Levien .

Lap; ‘B&B doen de grote afvalbakken ronde weer en moesten zo nodig mijn pet bevuilen.”

Lap harkt en egaliseert een deel van het nieuwe natuurpad.

De hazelaar bloeit. Zie je dat kleine rode vrouwelijke bloemetje?

Zegt de woerd tegen zijn wijffie. “Vreemde vogel naast mij”, vind je ook niet. “Dat beest kan  niet tippen aan mijn mooie veren”.

Vrijdag

De buizerd tuurt naar iets geels.  Beweegt het wel of niet?. Wat is dat? Eetbaar?

Oké, hoe heet dit organisme? Het is de vraag van de week. Stuur je antwoord naar weberlaurent@kpnmail.nl

Zaterdag.

Ruud schroeft en ik zaag. Tot het begint te regenen zijn er toch enkele schotten voor de bekisting voor het fundament van de nieuwe schommel  in elkaar geknutseld.

In de middag is er een pop up clematis jacht.

Tijdens de WWO van vorige week zeiden  Levien , Y&H en Johan tegen elkaar, “zullen wij dit voor de volgende WWO nog een keer doen”. Levien,” ik weet nog wel een paar clematis broed plaatsen. Graag in het weekend want door de week moet ik werken”. En zo komt de afspraak van vandaag tot stand. Chris, Karin en ik krijgen er lucht van en sluiten ook aan. En zo staan er 7 buurtjes met elkaar te ontspannen door zich in te spannen. “Ik mag niet naar de sportschool, dit is veel leukere work out “, zegt Yvonne. Wij werken in de achtertuin van Frank en Karin, tussen de bedrijven door is er afstemming en worden er plannen voor de toekomst gemaakt.

Lap sluit zijn hark fetisj bij het natuurpad in ontwikkeling af. Van begin tot aan de knik is de boel nu geëgaliseerd. “Laat de kraan voor het vervolg deel maar komen”.

Is er sneeuw in aantocht? De sneeuwklokjes schudden hun kopjes. Of zie ik daar toch een schuchter jaknikkertje?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén