www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo 2021. Week 2. 11-17 januari

 

Studenten Aeres presenteren hun bevindingen. KBB testcentrum keurt nieuwe bank.  Plant en opruimwerk langs het nieuwe natuurpad. Hondenpoep en zwerfvuil ergernis. Vogelhuisjes kunstwerk krijgt vorm. Sneeuw na twee jaar wachten.

Maandag

Gisteren draaide de vogelhuisje productie lijn op volle toeren. Mike en ik maakten in ras tempo een twintig tal huisjes. Mini huisjes weliswaar . Maar toch. Ruud is er ook maar hij treft voorbereidingen voor de fundering van de nieuwe schommel.

Vanochtend was ik deelgenoot van de presentaties die studenten van Aeres hielden over hun project in de Wierden. Alles digitaal en een ieder achter de PC. Het was opvallend hoe gemotiveerde studenten in corona tijd toch iets “leuks” kunnen maken. Door die corona zijn de enquêtes en interviews niet representatief.  Het zelfbeheer scoort positief maar lijkt buiten ons beheergebied niet of nauwelijks bekend. In de gehele Wierden wordt de (verkeers) veiligheid als item genoemd. De adviezen en voorstellen liepen zeer uiteen. Plantenbakken om verkeersveiligheid en betrokkenheid nog meer te vergroten, bouw uitkijktoren, meer afvalbakken en zitgelegenheden , bouw groene hang plek, meer politie en camera’s, skatepark,  volkstuintjes in de hofjes van de Kornwierde, rollator pad in het bos, speelvoorzieningen in de Kimwierde. Studenten waren niet op de hoogte van het in het najaar gebouwde  beweegveld. Wel adviseerden zij iets dergelijks te doen. Als ik de rapportages krijg , plaatsen wij ze op de site. Als er weer een buurtbijeenkomst komt is het goed om over een aantal adviezen van gedachten te wisselen.

K&B legen de afvalbakken. Daarna verwijderen zij de stroomkabel naar de kerstboom.

In de middag halen Lap, Brammetje, Lars, Ine en ik de kerstboom leeg. Lap gaat kijken of een streng lampjes gerepareerd kan worden. Een streng lampjes bleek stuk . Door de storm of door vandalen, dat is niet helemaal goed te zien. Wij laten die kale boom nu staan tot de eerstvolgende WWO.

Er loopt een man door het bos , gewapend met zaag en schaar.

Is dit de grote vandaal? Neen, het is Ad die de sporen van het vandalisme nauwgezet verwijderd. Zo is er niets meer van die vandalisme aanval te zien.

Op de sporen op de wandelpad markering paal na. Die paal laat Ad staan.

Elders in het windbos een illustratie van kinderpret zonder schade.

Dinsdag

Het KBB testcentrum rukt voor de eerste keer in 2021 uit en bevalt van de volgende rapportage.

Via het weekjournaal van de ZHEO werd het KBB-testcentrum geattendeerd op de plaatsing van een nieuwe bank in de nabije omgeving van de kwelbeek.

Het was wel even zoeken, want de laatste keer dat ons testteam op pad ging troffen we een flink uit de kluiten gewassen bank aan bij de speelplek en deze keer was er sprake van een wat simpeler uitvoering. Oftewel: men grave 2 gaten en vullen die met 2 stammetjes. De stammetjes worden netjes op hoogte afgezaagd en daar wordt dan een balkje op geschroefd. En kijk daar: we hebben weer een bank. Deze techniek, overigens goedgekeurd door het Simplistisch Verbond, is in deze omgeving wel vaker gebezigd, waardoor dit type bank bijna een handelsmerk voor deze buurt is geworden. Het uitzicht is bijzonder te noemen, namelijk op de plek waar de kwelbeek uitmondt in de gracht en aan de voet van een heuse walnootboom. En met zichtlijnen op het nieuwe natuurpad langs de gracht en tijdens de test kwamen zelfs enkele watervogels langs zwemmen, waardoor de natuurbeleving van deze bank extra cachet werd gegeven. Dus een bank met ongetwijfeld meer uitstraling dan allure en heel passend in deze biotoop. Het testteam kon opgelucht adem halen dat er bij de melding van deze bank geen sprake was van een leugen of nepnieuws. De bank was er echt.

Woensdag

K&B voeren twee hopen groenafval gelegen langs het Hoekwierdepad af naar de hoop van Joop. Na deze actie voegen zij zich bij Ad, Mike, Johan, Carol en mij bij het natuurpad in ontwikkeling.  In de knik van het pad wordt , geïnspireerd door het KBB testrapport , twee stammen essenhout ,uit het windbos gehaald , ingegraven.

 

Er komt een tweede bankje met een fraai uitzicht op de “knik”. Het door Rudy gemaaide riet wordt geharkt en afgevoerd naar de hoop. En er wordt een struweel bosje aangeplant bestaande uit boerenjasmijn, liguster, Gelderse roos en hondsroos. Over een paar jaar zal dit een heel bijzonder plekje zijn in onze buurt. Wij spreken schande over de enorme hoeveelheid hondenpoep en zwerfvuil langs het fietspad pad richting de Aquamarijn en de AH. Je moet steeds naar beneden kijken om niet in een drol te stappen. Wij snappen verder niet dat mensen hun vuil gedachteloos laten vallen en snappen ook niet waarom niemand de moeite neemt om het vuil te rapen. Hebben de bewoners van de Laren hier dan helemaal niets met hun woonomgeving? Zal het plaatsen van een afvalbak langs ons natuurpad zin hebben?

Donderdag

Nog even over onze poep  ervaring van gisteren. Ook langs “ons” deel van de gracht ervaren oa Elise en Jos zich als roependen in de woestijn. Zij vragen allen op om mensen steeds maar weer aan te spreken als bestaande fatsoen maar bovenal Almeers regels geschonden worden. Hondenbezitters moeten hun huisdier aangelijnd hebben en moeten de poep van hun beestje gewoon opruimen. Duidelijk en zinvol. Dus zeg er wat van als hondenbezitters zich hier niet aan houden. Je staat niet alleen en je staat in je volste recht. Wie weet wint de aanhouder.

//www.omroepflevoland.nl/nieuws/212450/strengere-regels-voor-hondeneigenaren

Bram zegt dat onze maaimachines op transport zijn tbv de noodzakelijke keuring.

K&B legen de 20 afvalbakken in onze buurt.

Vrijdag

Regien, Ruud, Mike en ik bereiden de klusdag van morgen voor. Wij laden steiger, ladders en hout tbv een vliegende start morgenochtend.

Arjen komt onderweg het volgende tegen.

Zaterdag.

“Waarom gaan wij aan de slag als het zo koud is?”  , vraagt Rob.” Ik kan mij het bouwen van de plankiers tijdens vorst en sneeuw nog goed herinneren.”” Nou dan valt het wel mee”, zegt Regien,” het vriest en sneeuwt niet”. De steiger staat rap en de logsitiek is voortreffelijk. Huisjes aanvoer op de begane grond, huisjes voorbewerken op level 1 en huisjes monteren op level 2. Regien is de verbindingsschakel tussen begane grond en level 2.

Op level 2 nestelen zich de mietjes, de koukleumen. En die twee laten met regelmaat schroeven uit hun bevroren tengels glippen met als gevolg dat de andere levels kunnen gaan rapen.

Regien plaatst warme chocolade melk in het vooruitzicht en Mikeltje warme soep. Regien mag eerst. “Heerlijke chocolade chaud”, verzucht Ruud.” Ik begin een beetje te ontdooien” .Pas aan het einde van de ochtend houdt Mikeltje woord als Maudi arriveert met de soep. “Waar is Mike?”, vraagt Maudi. “Die ligt gekneveld of beneveld boven” , antwoord Rob.

De koukleumen boven zeggen bibberend dat ze doorgaan tot alle huisjes hangen. De anderen nemen die kleumen tegen zich zelf in bescherming door aan te geven dat het om 1300 uur klaar moet zijn. En zo geschiedde. Wij gaan thuis weer huisjes maken en een volgende keer monteren. Wij weten nu hoe het moet. Er is positief commentaar van passanten. Behalve als vanaf de steiger de bouwvakkers opmerkingen maken over loslopende honden. Dan is de intonatie plots anders. Extra reden om de boel af te breken en op te ruimen.

In de finale restaureren wij zo goed en kwaad als het gaat het opgeblazen stoeltje.

Aan het eind van de middag begint het te sneeuwen. Dat levert natuurlijk mooie plaatjes.

Velen maken een avond wandeling in de sneeuw. Die sneeuw is morgen weer weg.

Wat betreft de fotoquiz. Die van vorige week was bijzonder moeilijk. Niemand heeft een juiste opgave ingeleverd. Deze week een makkelijke. Hoe heet de struik met een toefje van de eerste sneeuw van 2021.

Omdat er vorige week geen correcte inzendingen waren is er nog alle kans dat je in de prijzen kunt vallen. Schroom niet en stuur je opgave naar weberlaurent@kpnmail.nl

 

  1. Trees

    Al doe ik nog niet mee, genieten van al het werk en de prachtige foto´s , doe ik voor twee.
    Hartelijke groet Trees

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén