www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo 2021. Week 11. 15-21 maart

 

Waar is die bak gebleven?  Nieuwe wijkagent stelt zich voor.

Maandag

Lap leegt alle afvalbakken. De hoeveelheid zwerfvuil nabij het natuurpad in aanleg neemt weer toe, constateert hij. Tot zijn verbazing ziet hij dat de recent geplaatste afvalbak langs het Veldlaarpad ter hoogte van de Mesurierbrug verdwenen is. “Hoe kan dat nu?”, vraagt hij zich af. Het gat is weer netjes aangeharkt, constateert Lap. “Wie doet zoiets? Het was juist een bak die in de top drie van  grootste vangsten  per week zat. Per week minimaal een volle vuilniszak ”.Loopt hier iemand rond met een eigen interpretatie van opschonen? Vond de gemeente het geen goede plek? Vandalisme? Het is voor ons een raadsel.

Dinsdag

Al maanden lang is er een wedstrijdje in het bos. Een groep kinderen vindt het leuk om te bouwen.

Die kids hebben mijn sympathie. Een andere groep kan dat niet hebben en slopen alles weer.

Waar komt toch dat destructieve vandaan?.

Carol heeft het op haar heupen. Zij dirigeert Jos en Hugo naar het vogelbos om een boom naar keuze te slepen van het Vogelbos naar het Krachtbos.” Heb je geen interesse in een beuk of een eik”, vraagt Jos. “Neen, beuken en eiken staan er al, diversiteit is mijn uitgangspunt. De Floriade heeft een alfabetje, nou dat moet bij ons ook kunnen.”

Woensdag

Nick Wiendels is een nieuwe wijkagent in onze buurt. Arjen en ik maken kennis met Nick en tijdens een wandeling informeren wij Nick over 10 jaar zelfbeheer en over de toegenomen overlast van de voorbije jaren.

Vandalisme in het door ons gekoesterde groen en de overlast van adolescenten in de vogelkijkhut en op de plek. Parkeeroverlast en overlast van loslopende honden. Nick beloofd standaard de plek mee te nemen tijdens zijn controle ronden. Wij kunnen hem direct bellen als zich een ongewenste situatie voordoet.

Wij komen Rudy tegen. Arjen en hij maken gelijk een afspraak om  morgen een aantal bomen veilig te stellen.

Donderdag

Zoals afgesproken ruimen Arjen en Rudy een aantal bomen op. Omgewaaid door de  storm van vorige week

en de twee door vandalen aangetaste bomen .

Arjen kent een bestemming voor het hout.

Lap ruimt met hulp van de aanhanger  diverse hopen gras en riet langs de kwelbeek .

Een ekster rust uit van een zware inspanning.

“Heb ik bijna de hele week gejaagd op dat gekke groene monster”, verzucht het beest. “ Ik denk dat ik hem nu wel uit mijn bos heb verjaagd , wat denkt die groene herrieschopper wel dat ie is. Dat kreng bleef maar lachen! Het is niet de vraag van de week. Maar vele dagen hoorde en zag je  dat zwart witte monster een groene specht achtervolgen.

Nog iets bijzonders, bloeiend op het kale hout. De judasboom.

Arjen ontdekt ook nog een scheepsramp.

Vrijdag

Johan en Martin doen de tweede  afvalronde van deze week.

In het bos komen zij Ad tegen die ook bezig is met het ruimen van storm en vandalisme schade.

Bootje varen, theetje drinken. Het scheepswrak is weer tot leven gekomen. Geen foils als in de America’s cup. Klaar voor een leuk tochtje.

De vraag van de week is waar Arjen de Flying Dutchman heeft gevonden.

He, nog niet gezien dit jaar. De eerste blauwe druiven

en onze natuurlijke parel in het bos, de bosanemoon.

Zaterdag.

Nog een dag en dan is het Lente. Heerlijk.

De katjes hebben al het  lentegevoel.

De narcissen ook.

Het is nationale opschoondag vandaag. Nou, bij ons is zo een dag niet echt nodig.  Dat komt door de wekelijks inzet van Lap,

Martin , Johan

en de velen van ons die zwerfvuil gelijk oprapen als ze het tegen komen. Wij kennen een heus opschoonjaar. Kortom , wij wonen in de schoonste buurt van Almere, zijn daar trots op  en dat willen wij graag zo houden. Hulde aan de ruimers. Dus is er tijd voor wat anders.

Jos maait in het krachtbossie. Rob en Ruud zijn bezig op de plek. Als zij arriveren zien zij dit.

Kinderwerk, dat zie je zo. Die denken dat  dat het hier ook om te ‘spelen ’is. Gelukkig blijkt er niets essentieels kapot. Rob en Ruud  maken een tweede poer .

Scheppen op de vierkante millimeter. Touwtjes zoals bij de Romeinen.

Gaat dat allemaal goed komen? Deze mannen twijfelen daar niet aan. Mits de kinderen , die van het destructieve soort, zich kunnen inhouden.

Ook Ine kon de weerstand niet weerstaan. Violen.

Nep maar wel vrolijk. Als je niet van nep houdt , in het bos bloeit het longkruid

en het speenkruid.

En bij Carol groeien echte bosviooltjes. Maar die bloeien nog niet. Nog even wachten.

 

Volgende week zaterdag kunnen wij de lente WWO van maart vieren. Schroom niet, reserveer in je agenda want er ligt een grote opgave. Vier grote bomen liggen in depot van het vogelbos. Die bomen kunnen geplant worden in het windbos. Daarnaast is er veel plantgoed voor langs het natuurpad. En voor in de borders. Maaien en harken langs kwelbeek noord is een klus.  Alle rozen kunnen gesnoeid worden. En de borders kunnen nu volledig zomerklaar worden gemaakt.Wat een werk!. Ja dat is elk jaar het geval als de lente begint.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén