www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Natuur, Paddenstoelen, Planten, Vogels

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 39. 27 sept. – 3 okt. 2021.

Zondag:

Ja, het was vakantie tijd dus Hans heeft toch maar een extra rondje gelopen om de afvalbakken te legen. Het was wel nodig. Twee karretjes vol opgehaald. Waarschijnlijk was niet iedereen op vakantie.

Maandag:

Hans en Martin waren op mollen jacht op het centrale grasveld en andere plekken door in de gangen afweer poeder te strooien wat de mollen niet lekker vinden ruiken en hopelijk wegblijven.

Daarna hebben Hans en Martin aan het fietspad ter hoogte van de klimbomen een hele rits tegels verwijderd om daarna dikke wortels van de bomen er uit te zagen en opnieuw weer bestraat. Het werd toch wat gevaarlijker voor het verkeer met die losse tegels die omhoog kwamen. Toen we klaar waren nog wat riet langs het schelpenpad bij elkaar geharkt.

In de avond een kort spelletje JDB gespeelt met 6 personen omdat het sneller donker wordt. Het zal wel snel afgelopen zijn dus volgend voorjaar gaan we weer beginnen. Kees, Henk, Yvonne (Supporter), Hans, Wil, Ruud en Nicolette waren van de partij.

Dinsdag:

Vuiligheid en vandalisme gaan meestal samen, in ieder geval op “De Plek”. Rotzooi in de bosjes en vogelkijkhut en de leuning van het trappetje naar de boomhut is afgebroken. Het is doorgegeven aan onze bouwploeg om het te repareren.Ook is doorgegeven dat onze ooievaar op het nest bij “De Plek”steeds schuiner gaat staan. Zal wel door de wind zijn.

Leuk gezicht die mees en vink gespot achter Greets vogelkijkhut.

Woensdag:

Toch nog enkele mooie bloemen gezien door Arjen in de wijk.Donderdag:

Deze ronde afvalbakken legen door Martin en Hans viel weer mee. Niet zoveel als afgelopen zondag.


Het kunstwerk op het veld van Marions vogelbossie had weer een snoeibeurt nodig en ook door ons uitgevoerd.

We hadden nog tijd over. Dan maar laaghangende takken zagen van de bomen langs de gracht en afvoeren daarvan met de tractor. Daarna enkele visplaatsen tussen het riet gemaaid en verbreed.

Braamsluipers. Dit was de laatste braamsluipers avond van dit jaar. Ook hiervoor wordt het al te vroeg donker. Maar wie zag ik het eerst, dat was Nicolette die al bezig was met het schoffel en snoeiwerk tussen haar achtertuin en de heg.

Jos was hier lekker bezig maar een meter verder moest hij rennen voor zijn leven, want hij maaide dwars door een wespennest heen en die beesten kwamen direct achter hem aan.

Hier zit hij op de bank om de wespen van hem af te schudden. Later vertelde hij dat hij wel 20 keer gestoken was.

Corinne en Levien harken en voeren af, het gras wat Jos gemaaid heeft op het talud tussen de struiken.

En Ad assisteert hierbij.

Ad harkte het veld schoon van overgebleven riet.

Hester heeft een aantal hopen natte en zware riet afgevoerd met de kruiwagen wat eerder door Joop uit de kwelbeek had getrokken.

Mike en Greet hadden een inspectie rondje gedaan hoe het er nu bijstaat langs de kwelbeek en natuurpad omdat het de laatste keer is.

Omdat ik wat vreemds zag onder het foto bordje keek Greet even wat het was. Of het was een spinnennest of een rupsennest.

Mike keek alle kanten op en vroeg zich af waar iedereen was. Waarschijnlijk al naar de serre van Ine waar we gezellig bij elkaar zouden komen.

Hier zaten we dan met z’n twaalven bij elkaar onder het genot van een hapje en een drankje. Ook op deze laatste avond werd de prijzen uitgereikt van de vogelquiz door Greet.

Vrijdag:

Prachtige paddenstoelen gefotografeerd door Arjen..

Zaterdag:

Op 2 oktober een vlotte wijnoogst gehad. Door het natte weer gedurende 2021 was een groot deel van de witte druiven verloren door valse meeldauw (schimmel). Ondanks dat die Johannieter druiven nog tamelijk onrijp waren, wisten in afgelopen week ook de vogels hun weg te vinden.
Met de hulp van Gerlof, Alfred, Lex, Connie, Rob, Levien, Hans, Maudy, Esther en Bert werden  zakjes verwijderd, druiven geknipt, geschoond en gekneusd.  Binnen 2 uur werd de rode Rondo druif geperst tot circa 25 liter rose. Vervolgens de witte druiven geperst tot circa 5 l witte wijn.
Het vervolg horen jullie🍷
Vriendelijke groet
Carol en Jos
Eerst maar met z’n allen voorzichtig de zakjes verwijderen en dan de druiven trosjes  knippen.

 

Vele handen maken licht werk.

Rondo druiven, klaar voor de kneuzer.

Persresten van witte solaris en rondo.

Het scheiden van de zakjes van de knijpers en mooi opvouwen.

Levien bij de skipiste, of zijn het de druivenzakjes die hij netjes opvouwt.

Zondag:

De mollen rukken op. Zelfs al in de Jeu de Boules baan. Ook hier heeft Hans weer met een natuur vriendelijk vies ruikende korrels, waar de mollen niet van houden, gestrooid in de molshoop ingangen. Hopen dat het helpt.

Tot de volgende week maar weer.

  1. Winnifred

    Dank Hans en Marion voor het weeknieuws!

  2. Winnifred

    En wat dijn dat het trappetje naar het huisje op De Plek weer een leuning heeft. Mijn kleindochter was helemaal blij vanochtend: “ maakt! “ ……
    En ik ook want zo kon ik mijzelf weer gemakkelijker naar boven ‘hijsen’……

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén