www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Materiaal en materieel, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Planten, Vogelbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 32. 09 aug. – 15 aug. 2021.

Maandag:

Rudy maait weer volop aan het talud aan de overkant.

Martin en Ronald bakken het weer, want zij legen de afval- en honden bakken.

Joop heeft zijn schep zo scherp gemaakt zodat hij met één steek het riet met wortels eruit schept. En hij heeft mooi gemaaid tussen de planten.

De EZH kreeg van een buurman van Joop zo’n drie volle kruiwagens aan grind cadeau. Daar kunnen wel wat mee zei Hans. Hij heeft hiermee het schelpenpaadje bij de huiszwaluw til opnieuw van een laag voorzien. Toen hij klaar was heeft hij hier en daar wat bramenstruiken gesnoeid van gevaarlijk uitstekende doornen takken. Daarna de klimbomen speelplek op het centrale grasveld geschoond oftewel er omheen gebosmaaid en opschot afgeknipt wat toch weer groeide uit de stammen.
Greet schrijft: Maandagochtend hebben Mike, Regien, Ruud en Greet bij de plek in de kwelplas enorm veel riet en waterplanten verwijderd. Er ligt nu een enorme berg met afval, net zo groot als de hoop van Joop. Laatst genoemde hoop is nog nooit zo groot geweest volgens Joop. Als ie mee had gedaan aan de Olympische spelen dan was het een gouden medaille geworden. Morgenochtend vroeg zullen Hester en Greet de rest van het riet op de vlonderpaden afvoeren. Dat beest op de foto is waarschijnlijk een nimf van een roofkever. Het is een larve van een grote spinnende watertor.


Na een lange periode van corona wilde we het toch maar weer voorzichtig proberen om een Jeu de Boules spelletje te spelen. Maar voordat we konden beginnen eerst de avond gymnastiek dus eerst door de knieën en voor dat je omhoog komt neem dan gelijk wat onkruid mee. En dat 70 keer. Daarna was het veld schoon om te spelen.

We waren met zes spelers: Kees, Hans, Ruud, Wil, Henk en Nicolette. En het publiek bestond uit één vrouwelijk persoon (Yvonne) als supporster.

Ben ik nou mijn bril kwijt of het kleine balletje zei Kees.

Het leek wel een prijs uitreiking maar het was een uiting van blijdschap van de eerste JDB avond. Alleen één opmerking, dit was geen 1,5 meter uit elkaar, foei.

Dinsdag:

Rob heeft samen met Regien en Bram het laatste gedeelte van de Container opgeruimd en wat weg kon naar de stort gebracht.
Ook heeft al het losse gereedschap een plaats op de wand gekregen.

Rudy maaide het laatste stuk van het talud. Hij had nog tijd over dus dan maar doorgaan om de heggen van de moestuin te snoeien.


Gelukkig is de hoop van Joop opgehaald door de gemeente. Zal mij benieuwen hoe lang deze plek nog maagdelijk blijft.

Even tussendoor een zoekplaatje van Carol. Hoeveel kikkers zingen hier in koor?

Vandaag hebben Hester en Greet de rest van het riet wat op de vlonderpaden ligt afgevoerd naar de ……….? Zie je wel. De plek van Joop kan niet lang maagdelijk blijven want de eerste kruiwagen met riet wordt al gestort. De plekhouder Joop is er zelf bij voor de ontvangst.

Bij het einde van deze dag was er al aardig veel gestort.

Woensdag:

Bram en Rob hebben samen een rondje watergeven gedaan.

Vandaag heb ik (Carol) een afspraak met Regien en Bram. Al in de verte hoor ik het bekende gezoem van de Kubota in aantocht, mij nog onbewust van wat een Beest dit ding kan zijn! Maar hierover later.

Het lijkt wel of Bram en Regien op vakantie gaan want ze hebben heel gezellig een aanhanger met goodies achter de Kubota hangen, geen probleem voor Regien aan het stuur!
We zijn tussen Krachtbossie en de Wijngaard; jaja, er komt nog een proeverijtje.
De windes hebben hier verzonnen gas te geven en een poging te doen het groen over te nemen…mooi niet!
Het is een stevige klus maar het Beest en kart overal overheen, top!
Op naar de volgende plek, tussen de twee Kwelbeek gedeelten staat naast een plataan een perk met Egelantier en Hondsroos. Zien jullie hem nog? Nou wij ook bijna niet meer. Is alleen maar riet te zien. Bram vertelt hier vroeger omheen te hebben gemaaid, maar pas op want aan de kwelbeek kant gaat het ineens steil naar beneden. En meteen komt het verhaal naar boven dat ook Paul eens het water in is gereden met het Beest! Jammer, zeker geen filmpje meer van!
Om de rozenperk kunnen we niet helemaal heen, want hij is ook nog gegroeid, maar hij staat wel weer een beetje vrij aan 3 kanten.
Nu nog een stukje parallel aan het fietspad, want de eens zo mooie ingezaaide bloemenstrook hier heeft het verloren van riet met windes en distels. Verarmen moeten we, dus eraf en wegharken naar de Hoop van Joop. Het Beest schraapt even zijn keel, want pfiew, 3 meter hoog spul, daar ziet niet alleen de berijdster maar ook de machine zelf tegenop. Dapper nemen ze een aanloop en gaan de stengels te lijf. Nog een paar keer stond het Beest hoestend stil maar na een paar schouderklopjes en aanwijzingen van de enige echte maaibaas besluit ie toch braaf te doen waarvoor hij is aangeschaft.
Applaus voor Bram, Regien en het Beest. Terug naar de aanhanger.
Zeg Bram, waar is je telefoon? Huh? Verdorie, zoek, zoek, terug naar het rozenperk. We bellen Bram, horen we iets? Nee. Moe en teleurgesteld lopen we terug naar het Beest. Nog één keer bellen. Net als de batterij wel bijna plat moet zijn: horen we, jawel, de telefoon overgaan. Huh, maar dat is IN het Beest! Bram! Je hebt hem in het zijvakje gelegd! Dikke grijns: ja!
Eerst de foto’s van het krachtbosje van voor het maaien en daarna. Carol en Jos denken, waar kunnen ze het beste beginnen te maaien.En dan de twee foto’s tussen het fietspad en de kwelbeek.

Rudy heeft vandaag de hele moestuinheggen met scheren af gekregen. Ziet er strak uit.

Regien en Bram maaien vast een deel op het dijkje langs het fietspad omdat het meest bestaat uit riet. Misschien komen er na het maaien weer bloemen terug. En Carol kijkt goedkeurend toe.

Donderdag:

Hoppa, groeten van de Kruiwagendames die dat van “De Plek” helemaal naar het Dunloppad hebben gebracht. Maar dan een nieuwe hoop aan de andere kant van het fietspad omdat het riet apart wordt opgehaald.Nu hebben zij twee hopen gemaakt zoals de gemeente het wil. Links op de foto is enkel riet en rechts is algemeen groenafval.

Thom en Harold trekken de klimop planten uit de heg rond de hele moestuin. Er zat veel in en hadden er een flinke klus aan.


En Levien was onderweg naar het windbos om daar te snoeien en afval af te voeren.

Rudy is weer begonnen voor de verfijning te bosmaaien het talud tussen de steiger en de Kornbrug.

Martin en Hans snoeien een heg en de begroeiing rond het Marions Vogelbossie. En dan alles in de zakken en afvoeren naar de korf.
En maken een praatje met Bram die bezig was met maaien.

Niet te schuin gaan hoor Bram anders duik je zo de gracht in.

Na dit snoeiwerk hebben Hans en Martin nog een afvalbakken ronde gedaan. Daarna heeft Hans nog een paar zakken geleegd in de korf en tevens de straatgoten gebosmaaid langs de gracht.

De Braamsluiperavond.  Onderstaande is de agenda van de werkzaamheden maar ik heb helaas geen gegevens en foto’s.

Er is veel hulp nodig op de plek.
 • Het eerste half uur gaan schoffelaars de border van Y&H van het grootste onkruid ontdoen. Extra hulp wordt van harte toegejuicht
 • Bram rijdt met tractor en kar vanaf de plek af en aan naar de hoop van Joop met de afvoer van riet. Daar zijn sterke mensen welkom.
 • Mensen met kruiwagens ook welkom
 • Groenstrook langs het fietspad bij de plek kan verder gebosmaaid worden. Eerst kunnen de overwoekerde struiken wat vrij gemaakt worden en dan een lint erom. (heeft Carol)
 • Ruud, Mike en Regien gaan verder met het schonen van riet en waterplanten op de plek, ook dat kan afgevoerd.
 • Bijvoet kan op diverse plekken in de wijk verwijderd worden in de bloemstroken (het liefst met wortel en al)
  k.

Vrijdag:

Beste Johan. Tijdens de afvalbakken ronde hebben Martin en Hans een lange berenklauw gezien met bloemknoppen. Lopend op het graspad richting rode afvalbak vlakbij de brede brug. De tang heeft de bloem vast.

Nee zegt Johan, dit was toch geen reuzenberenklauw, maar wel een lange. Toen ik hem uitstak zag ik aan de andere kant van het graspad nog 2 exemplaren staan. Die heb ik laten staan. Ik heb ook nog even een rondje om de kwelplas heen gedaan  om de wilgen te snoeien op hangende takken. Ik ben nog van plan om dat ook te doen bij de wilgen langs de beek en de gracht.

Wat ik jullie niet kan onthouden zijn de mooi genomen foto’s van Arjan. Prachtig dat dit in onze wijk voorkomt.Zaterdag:

Thom en Elly gaan stug door met de moestuin haag. Aan de achterkant van de haag op je knieën het onkruid verwijderen maar het ziet er weer mooi uit. Elly trekt de klimplanten er tussen uit. Dan alles nog in zakken doen om af te voeren. Wat een werk. Later zie ik Thom met de handmaaier in de weer.


Van Rob en Elise heeft de EZH twee macrolon platen van 3mm dik gehad wat wij wel kunnen gebruiken. Nogmaals bedankt.

Het was vandaag ook Vogelboswerkdag. Het begon natuurlijk met verzamelen bij de woongroep. Aanwezig waren: Ruud, Marrie, Martin, Greet, Nicolette, Anneke, Hans en voor de koffie was het Adrie.

Martin en Greet namen de werkzaamheden even door en daarna het gereedschap halen. Greet, Ruud en Marrie doken gelijk in de vlinderstrook om de paden begaanbaar te maken en daarnaast ook veel braam verwijderd.


En wat zagen we daar. De eerste handappel aan een nog kleine struik die door Paul geleverd was en wij geplaatst hebben vorig jaar.

Nicolette en Anneke hebben zich ontfermt aan de buitenkant van het bos om overhangende takken en struiken te snoeien en een gespleten wilg in te korten. Ook veel groen en takken afval om de Y/H border opgeruimd.


De takken hebben de dames eerst in kleine stukken geknipt want dat moest zo nodig van Hans.

Martin en Hans hebben met de tractor en aanhanger steeds al het groen weggebracht naar de bladkorf bij de Hoekbrug. Wel vier karren vol inclusief nog twee zakken heg afval van Thom en Elly.


Buiten het coördineren van de werkzaamheden kan hij ook hard werken want met één hand gooit hij het groen in de korf.

En toen was het koffietijd wat verzorgd was door Adrie.

Hans deed nog de Duizend Knoop ronde langs de tuinen van de woongroep maar het viel weer mee met de opbrengst. Een handje vol maar. Hopen dat het zo blijft. Daarna met Nicolette samen het gereedschap opgeruimd in de kast en huiswaarts gekeerd. Er is veel werk verricht vandaag door ieder.

Zondag:

Op den rustdag toch een rozenwerker aan de slag. Hans Klaver schoffelt in de beide rozen pyramides voor de Kornbrug. En snoeide de lange en dode takken weg.


Diana heeft nu vast hun BZN border geschoffeld en de planten geknipt en het afval opgeruimd, omdat hun verhinderd zijn voor de aanstaande WWO dag.

Zo, dit is ook weer klaar. Tot volgende week.

 

 

 1. nicolette

  Wat een fijn verslag weer Marion en Hans!
  Je moet er wel even voor gaan zitten.
  Vooral veel foto’s; het is heel leuk als ik/je er zelf ook eens op staat.
  Bedankt !!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén