www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Natuur, Planten, Windbos, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 29. 18 juli.- 24 juli. 2022.

Wat je allemaal niet moet doen om het riet de baas te zijn.

Maandag:

 

 

 

Datgene eerder door mij gesnoeid, wat overhangend was van de struiken heb ik vandaag opgeruimd aan het fietspad langs de dijk.

 

Even een algemeen bericht wat wel belangrijk is voor iedereen, dat er een riool inspectie was in alle rioolputten in de wijk. Eventueel werd te veel vuil direct uitgezogen. Kunnen we voorlopig weer rustig naar toilet.

 

Deze lange heg en een klein deel van lage beplanting heb ik vrij gemaakt van klimop en zevenblad. Het groeide zelfs al over het voetpad.

Deze keer was het Anneke, die aan het begin, eerst de Jeu de Boules baan heeft aangeharkt.

De groep was dit keer geminimaliseerd tot 4 spelers: Henk, Anneke, Rob, Ingela en Hans die de foto’s nam. Hier doet Ingela haar eerste poging.

Even een leuk weetje. Als een speler drie ballen in één gooibeurt het dichtst bij het kleine balletje krijgt, heet dat een Hattrick. Dat geeft extra punten. En wie kreeg dat voor elkaar, dat was Henk. Proficiat.

De spelers even apart genomen terwijl zij gooien.

Bij twijfel wie het dichts ligt bij het balletje, altijd even meten.

Dinsdag:

Vlinders fladderen vaak van bloem tot bloem, op zoek naar nectar. Maar soms leven vlinders van andere dingen en voeden zich met mineralen (zoals natrium en kalium) en aminozuren uit vochtige plekken en sap van bloedende bomen. Naast Krachtbossie staat een kersenboom die kleverig hars uitscheidt en dit vinden de vlinders geweldig op een zonnige dag als vandaag. Ik zag wel 7 bonte zandoogjes (op de foto 2 stuks) en een atalanta drinken van dit hars.

Soms komen vlinders bij warm weer ook op jou zitten, want zweet bevat natrium! Toch nog een voordeel bij dit hele warme weer vandaag!                                            Groetjes, Carol.

Woensdag:

Het was weer nodig. De vaste waterdragers-Rob en Bram– voor de Hanging Baskets. De bakken zitten dan ook weer vol met bloemen. Prachtig.

Donderdag:

Hans en Martin deden hun afvalbakken ronde weer.

Braamsluipers:
Ze waren er weer de braamsluipers waarvan deze keer veel riet afvoeren wat eerder gemaaid is. En het doorgaan met riet snijden en vanuit het water het riet eruit trekken. Ook veel bijvoet weghalen nabij de zwaluwtil.

Hester had vooraf al een ritje gemaakt naar de bladkorf vol met bloemen.

Er lagen grote hopen riet al klaar op diverse plaatsen langs de kwelbeek om afgevoerd te worden naar de hoop van Joop, hier te zien door Ad.

Ook Carol was daar mee bezig aan de overkant van de beek.

Hier zie je Ad kruien met riet om af te voeren. Mike heeft geen waterdichte schoenen dus probeert hij vanaf de kant met een haak het riet met wortels uit het water te trekken en dat lukt. Op de voorgrond staat de helft van Ruud onder water en de andere helft boven water. En zo trekt hij tientallen bossen riet met wortel en al uit de bodem. Dit om het eiland rondom vrij te krijgen van riet.

Er ligt wel veel riet zeg zal Hester gedacht hebben en er komt alleen maar meer bij.

Het was nog niet helemaal klaar van vorige keer met het knippen van laaghangende wilgen takken dus Carol ging hiermee door

Greet had er een flinke klus aan met het uittrekken of knippen van bijvoet nabij de zwaluwtil. Wat achter haar staat is allemaal bijvoet dus nog wel een tijdje te gaan voor het weg is.

Het is hoger als zijzelf, ook te zien wat zij in haar hand heeft.

Wat een plaatje, Marlies tussen de rozen. Ze gaat hier door met het vrijmaken van de planten door veel onkruid. In de border tussen HW. 34 en 35. Foto aan geleverd door Yvonne.

We hebben een gratis tuintafel van Arno gekregen. Deze gaan we samen a.s. donderdagavond vervoeren naar het volleybalveld. Bedankt hiervoor.

Vrijdag:

Het is weer zover. Er zijn wel een tiental bomen met een mes of bijl geschild, waarvan enkele dunne boompjes geheel afgezaagd, die wij afgelopen jaar geplant hebben.

Enige bomen achter 39-40-41 zijn zwaar mishandeld; minimaal drie bomen van de nieuwe aanplant zijn vernield.

En ook besmeurd met verf. We weten nog niet precies wie de daders zijn maar er wordt wel aangifte gedaan door ons. Er wordt een groepsapp gemaakt waar je verdachte situaties kan melden. Dit als een soort logboek voor de politie.

Zaterdag:

Rudy is wel een paar dagen bezig geweest langs het talud om te maaien.

Met de kap ervoor vanwege steentjes of hondenstront.

 

Zondag:

Hierbij wat leuke foto’s van Arjen.

Tot het volgende journaal.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén