www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Maaierij, Natuur, Planten, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 28. 11 juli.- 17 juli. 2022.

Daar komen de braamsluipers niet om te fluiten maar om te werken.

Maandag:

Rudy scheert de steiger beplanting keurig gelijk af voor de tweede keer.

Ook de moestuinhaag nam hij onder handen. Ook straks weer strak geschoren.

De Braamsluipers: Greet, Corinne, Henk, Yvonne en Anita hadden een heerlijke ochtend in de voormalige border van Y/H. Alles is klaar. Schoffelen en verplaatsen van planten en zelfs enkele planten uit de border van Alfred en Diana zijn uitgeschept en over gezet in de Y/H border. Ondertussen waren Mike en Ruud op    ” De Plek” met water aan het spelen oftewel troep en modder uit het kwelwater te scheppen.

Bij de koffie was er een verrassing van Maudy.
Ze had een kruisbessentaart gebakken.


Daarna hadden we de smaak des temeer te pakken en daarom gaan we morgen het natuurpad vrij maken met de bosmaaier en de hobbels op het natuurpad vlakken en proberen met de aarde die een bewoner heeft gedumpt aldaar. Zie foto.

Jeu de Boules avond. Eerst allemaal een bal achterover gooien naar het kleine balletje voor de spelers indeling. Wie tegen wie gaan spelen.

Ook hier moest weer gemeten worden wie het dichtst bij het kleine balletje ligt.

Precies hetzelfde probleem.

Deze grote voet is te groot om in de ring te zetten. Achteruit Ruud, niet vals spelen.

Deze twee mannen op leeftijd speelden een perfecte avond samen.

Ook dit koppel kon samen door één deur naar huis.

Dinsdag:

Vanochtend hebben Greet, Carol, Maudy en Mike al de helft van het natuurpad geschoond en gevlakt. En Jos heeft een groot deel van de planten/struiken tegen het talud vrij gebosmaaid van gras. Greet heeft later nog rondom haar bloemen/vlinderdijkje de paden er omheen geschoond en breder gehouden, zodat de maaier er ook weer omheen kan.
Daarna heeft Greet in de kwelbeek aan Joop z’n kant veel Parelvederkruid gehaald wat een exoot is die wij niet willen hebben. Gelukkig was het minder als vorig jaar. Het is een woekeraar die heel compact groeit en de rest verstikt.

Woensdag:

Carol gaf nog even aan dat het vlakken van het natuurpad met de gedumpte aarde niet is gelukt, vanwege dat het vol zat met stenen en ander vuil.

Bram en Rob in zomers tenue om de bloembakken weer water te geven.

Met Martin een rondje gelopen waar overhangende takken of struiken zijn en daar een snoeiplannetje voor gemaakt om dit uit te voeren. Dit voor de veiligheid en de maaier kan er beter bij. Ikzelf heb rond de twee flats in de Velden het gras gebosmaaid vooral de schuine stukken waar de maaier moeilijk bij kan. En daarna heb ik volgens het snoeiplannetje al een deel gesnoeid met de heggenschaar.

Thom en Elly harken van de moestuinhaag al de geknipte takjes er van af, wat Rudy al eerder heeft gesnoeid.

Donderdag:

Daar staat hij dan met de vraag hoe krijg ik die bak nou vol. Dat komt omdat ik op dat moment er achter kwam dat ik de bakkensleutel verloren had om de afvalbak te openen. Dan maar eerst naar huis voor een andere sleutel en zo heb ik toch alle bakken kunnen legen.

Fred kwam spontaan met het idee om de wandelpaden in het bos met de heggenschaar de overhangende struiken te knippen. Goed idee Fred.

Ikzelf ben doorgegaan met snoeien langs de dijk.

Braamsluiper avond:
Rudy, Carol, Ruud, Mike, Levien, Hester, Corinne, Anita en Greet zijn weer van de partij vanavond en de fotograaf was met de fiets.

Laat mij het eens proberen hoe je gras snijdt met deze handzeis vraagt Carol. Als je maar uitkijkt voor mijn been zei Mike. 

 

Het eerste wat gedaan werd is vanaf het Dunloppad het riet over een lengte van 15 meter één meter af te zeisen, want het wandelpad was bijna niet meer te zien en kon als zodanig niet meer gemaaid worden.

 

Dit werd gedaan door Levien, Mike, Ruud en Hester harkte het riet bij elkaar.

Het steile stuk begroeiing aan de kwelbeek vlonder werd voorzichtig tussen de planten gebosmaaid en op hopen geharkt door Rudy, Anita en Corinne en afgevoerd.


En hier komt de handzeis goed van pas dacht Carol voor het snijden van riet tussen de planten. Is die cursus niet voor niets geweest. Zo heb je het beter onder controle om de planten heel te houden.

Aan de éne kant Greet die bezig was om een wilg uit te scheppen die te dicht aan de waterkant stond en aan de andere kant zie je nog net het zeisen door Levien en Ruud.

En zo te zien een rustig ontspannen momentje op het vollybalveld om het hete vuur.

Vrijdag:

Voordat de volgende maaiploeg het overneemt maaide Kees nog om de twee flats in de Velden.

Zaterdag:

Na enige tijd toch weer mooie foto’s van Arjan ontvangen. Eerst van de diertjes.

Zondag:

Gaten graven?

Ja, inderdaad. Maar dit is een hop experimentje.
We kregen een oude doorgeroeste kruiwagen van Mike waar nu de hele bodem uit is gezaagd. Deze is ingegraven naast een kersenboom, die zijn langste leven gehad heeft, met een hopplant erin. Twee draden omhoog aan een minikatrolletje want de hop draait zich graag om een draad. Laat maar komen die hopbellen!
Jos & Carol

En dan de mooie bloemenreeks door Arjen geschoten.

Tot ziens volgende week.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén