www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Natuur, Planten, Vogelbos, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 27. 04 juli.- 10 juli. 2022.

Dat het jullie maar moge smaken en dat deed het ook. Wat een heerlijkheid.

Maandag:

Alles groeit als kool als je even niet kijkt. Dus dan maar weer een extra ronde door de wijk om te bosmaaien door Hans en Martin.


Niet alleen bestrating, palen, bankjes en bomen vrijmaken van gras, maar ook het snoeien van struiken die teveel over hellen.


Ikzelf heb de twee Brulperkjes vrijgemaakt van Zevenblad, Heermoes en gras. Vooral de Zevenblad en Heermoes was veel aanwezig.

Nu zie je weer duidelijk de mooie Gele Hertshooi bloem weer.

Het is al een paar weken een trouwe spelers groep. Het is met mooi weer natuurlijk ook gezellig en ontspannen om de dag af te sluiten.

Ja, je moet wel in het cirkeltje staan, anders mag je niet gooien.


Bij twijfel altijd even meten wie er het dichts bij het kleine balletje ligt.

Mooie opstelling. Kansen genoeg om het kleine balletje te raken.


Ik denk dat er één niet helemaal goed blijkt te zijn. Is hij nou misselijk of is hij iets kwijt. Henk moest hem zelfs even vasthouden.

Na het spelen harkt Ruud nog even de baan aan voor de volgende keer.

Woensdag:

Rob en Willem Hebben de water ronde voor alle Hanging Baskets gedaan. Het was nu wel even nodig vanwege de droogte periode.

Martin heeft een groot deel van de wijk met extra aandacht van het centrale grasveld ten behoeve van het midzomer feest a.s. zaterdag, gemaaid.

Deze rupsen van de Sint-jakobsvlinder zijn momenteel veel te zien. Ze doen zich te goed aan hun waardplant: het Jacobs kruiskruid. Het Jacobs kruiskruid is een giftige plant en ook de rupsen zijn giftig. Hoewel de Sint-jakobsvlinder een nachtvlinder is, is hij ook overdag actief en vaak te zien. Carol.

Donderdag:

Ik zag, kijkend door het keukenraam de gasbrander machine voorbij rijden. Blijkt later dat hij door de hele wijk de straatgoten, parkeerplaatsen en zelfs de keerlus tegenover HW.6 al het onkruid heeft weg gebrand. Goed initiatief en voor ons minder werk.

Dat zag Kees van Maanen ook. Dus hij trok zijn stoute schoenen aan om de chauffeur te vragen of hij voor een bak koffie de Jeu de Boules baan ook het onkruid weg wilde branden. Dat zou hij wel doen. Zo de foto laat zien is alle groen inderdaad weg. Ook een bedankje waard.

Achter in “De Plek” staan deze informatie bordjes onder een wilgenboog. Deze bordjes waren bespoten met graffiti, ook op de afvalbak die er naast staat. Maar nu zijn ze weer leesbaar nadat ik ze heb schoongemaakt.

Braamsluipers:
Ruime opkomst met Johan, Yvonne, Marlies, Levien, Ad, Carol, Mike, Greet, Hester en Anita. Na een gezellig praatje met de uitleg van het werk ging men aan de gang.Alle Elzen langs één kant van de kwelbeek werden langs de stam ontdaan van takjes om toch tot een soort knot Els te komen. Door Ad, Carol, Mike en Anita.


En Ad voerde gelijk al het groen af naar de hoop van Joop.

Aan de andere kant van de kwelbeek werd een begin gemaakt om door Johan en Levien de lage wilgentakken af te knippen en wat er op de stam groeit.


Bij de brede brug is Mike in zijn uppie bezig om de mooie bos schildblad vrij te knippen van gras en riet. En even verderop rond het bankje heeft hij veel weggeknipt om de diverse planten weer toonbaar te maken.

Hij is bijna vrij om bewonderd te worden.

Dat ziet er weer mooi uit.

Greet aan het snoeien en uit halen wat er niet thuis hoort in het dijkje van hun.

En dit was ook hard nodig, dus weer een poging om verder te gaan door Yvonne, Marlies en Hester om de border tussen Anton en HW.35 vrij te maken van wildgroei door onkruid.

Na de werkzaamheden ging men naar het Volleybal veld voor het gezamenlijk samen zijn, maar deze keer was het ook de uitreiking van de Braamsluipers Vogelquiz. Helaas geen foto’s van dit heugelijk moment.
Het toeval was dat Johan, Mike en Levien de 1e prijs hadden gewonnen. Door dit toeval waren alle dames wel ontdaan.
Gelukkig had Jos de poedelprijs, dat maakte het nog een beetje goed.

Vrijdag:

Vandaag nadat ik eerst alle afvalbakken geleegd heb en veel zwerfvuil op de kwelplas vlonder, zijn we samen, Jos en Ik met de kar diverse hopen gras en riet aan het opruimen wat Joop heeft gemaaid en van de braamsluipers.Jos bereid de vlag vast voor, voor morgen als de fietsers langs komen van Kris Kras door Almere. Deze keer door Haven.

Zaterdag:

Vogelbos werkochtend:
Daar zijn we weer. Het trouwe groepje.

Greet bezig om een nieuw pad te creëren tussen de planten in de vlinderstrook. Naderhand hebben Greet en ik de paden opnieuw gemaaid met de bosmaaier.

Ook Nicolette trekt zich rot aan de wildgroei om de planten heen.

Hier staan Martin en Johan wel wat lang te praten maar daarna stort Johan zich weer volop om de bramen te verwijderen.

Hier aan de buitenkant van het bos nabij het ingangsbord knippen, zagen en scheppen Ruud en Marrie de iepen, bramen en dode planten uit om meer ruimte en licht te krijgen.

Zoals de handen aangeven betekent dat ik maar één Japanse Duizendknoop heb gevonden. Ik hoop dat het zo blijft.

Koffietijd werd er hard geroepen door en om het bos. Elise heeft voor de koffie gezorgd met heerlijke appel beignets.

Rob, wacht nou even. Er zijn er genoeg. Ik weet dat ze overheerlijk zijn, maar even geduld a.u.b.


En zo genieten we nog samen na het werk.

Hier kwam ik Arno nog tegen die regelmatig de nieuwe beukjes aan het Dunloppad onderhoud en water geeft. Hier verwijderd hij het onkruid.

Aan de fietstocht van Kris Kras door Almere Haven hebben zaterdagmiddag ruim 150 deelnemers bij de Kwelbeek / wijngaard Sjato Kwelbeek een toelichting gehad van Jos, op Zelfbeheer Hoekwierde e.o. Er was veel waardering voor onze aanpak. Maar dat kwam misschien ook door een limoncello proeverijtje😉


Gelijk na het vogelboswerk is al vroeg in de middag begonnen met voorbereidingen t.b.v. het Midzomerfeest. Dat zie je in een apart verslag, waar ik nog mee bezig ben.

Tot de volgende weekjournaal.

  1. Winnifred

    Midzomerfeest! Heel feestelijk. Dank aan alle organisatoren!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén