www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, EZH Weekjournaal, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 21. 23 mei.- 29 mei. 2022.

Maandag:

Wij- Martin en Hans– bosmaaien langs het grachttalud en rondom de steigerbeplanting en het onkruid op de paden en zo door naar de Hoekbrug.


Dinsdag:

Mag ik jullie even voorstellen:

De zeldzame orchidee Hondskruid.
Ja, dat groeit dus zomaar in ons mooie zelfbeheer gebiedje!
Als je hem invoert op waarneming.nl (website waarop natuurwaarnemingen in Nederland worden verzameld door iedereen die een account heeft) dan wordt de locatie vanzelf vervaagd om te voorkomen dat het te veel bekijks trekt. De admin. van de site vroeg me of ik de locatie wel goed had ingevoerd…JA, dat heb ik!
Groene groetjes, Carol. 

Thom en Elly hebben al het maaisel van de beplanting geharkt en alle paden aangeveegd. Onder de bankjes aan de steiger de tegels opnieuw netjes gelegd i.v.m. rattenholen. Daarnaast rond de afvalbak de beplanting mooi terug geknipt.

En daar kwam ik Willem en Martin tegen die de bestrating weer onkruidvrij borstelen en schoon blazen.
Woensdag:
Martin en Hans hebben vast een aantal meters van beide heggen aan het fietspad bij de Kornbrug geschoren en gelijk een stuk lager gemaakt i.v.m. de verkeer veiligheid t.a.v. het zicht tussen auto’s en fietsen.

Ook de twee borders op de hoeken vrij geknipt van onkruid. En hier is Martin met zijn bosmaaier bezig de bestrating schoon te streamen.

Na de heggen, met de tractor en aanhanger op diverse plaatsen rond het windbos hopen snippers gestort wat later door anderen met kruiwagens op bospaden wordt uitgereden.

Er komt geen eind aan met het maaien zolang het doorgroeit. Maar Rudy doet weer een poging om het talud kort te bosmaaien.

En hier is Rob lekker aan het maaien. Het groeit snel met veel zon en dan weer een felle bui regen.

In de grote boom aan het het Veldlaarpad aan het krachtbossie hangt een grote uilennestkast. Om deze te inspecteren is nogal lastig bij te komen en hangt ook hoog. Geen nood voor Ruud en Mike. Uiteindelijk boven te komen zagen ze al snel dat de kast bijna uit elkaar valt.

Hier zie je Mike of Ruud bij de uilenkast.

Je ziet wel hoe rot het is. Ze hebben besloten weer een mooie en stevige uilenkast te gaan maken en op dezelfde plek op te hangen. En nu maar zien aan de brokstukken hoe de kast er uit gezien heeft, om tot het zelfde model te komen.

Een paar plaatjes van Arjen en met nadruk op de reigers aan de kwelbeek die blij zijn met zoveel kikkers in de beek.
Donderdag:
We waren nog niet klaar met het vervoer van de snippers. We hebben nog 3 kar vol rond het windbos gebracht.


Simon wilde de jonge plantjes aan het einde van de border nog even bij schoffelen en extra water geven.

En hier rond “De Hoeksteen” zijn Wim en Peter al een tijdje bezig met onkruid verwijderen en scheren van de struiken. Ze willen later de begroeiing wat aanpassen, een deel struiken inperken, andere planten ingraven zodat ook straks de hoeksteen wat beter te zien is. Daarbij willen zij een lage afrastering om de bocht maken om te voorkomen dat de auto’s de bocht afsnijden en de planten vernielen.


Hier doet Martin en Hans de afvalbakken route.

Braamsluiperavond:  
De gelovigen zaten gelaten op het bankje wachtend op de dominee die de werkzaamheden wat gedaan kon worden tot hun zullen komen.

Wie nog kon en wilde bukken op de knieën, samen het riet en heermoes handmatig weghalen naast het pad langs de kwelbeek, zodat bloemen en orchideeën vrijkomen. Dat waren Greet, Ruud, Yvonne, Hester en Anneke.

Tussen de blikveldweg en “De Plek” was Ad de iepen opschot aan het uitgraven.

Alleen trok hij even te snel en vloog achterover. Kan gebeuren.


Later zag ik Ruud weer maar nu langs het fietspad naar de dijk om kleefkruid tussen de planten weg te trekken en op te ruimen. Je kan wel aan de gang blijven. Het zit overal in de struiken verstrikt.

Tussen het riet langs de kwelbeek zag Levien nog een paar flinke brandnetels en braam die hij er direct uittrok.
Zaterdag:
Er was weer een WWO dag. Hierbij vast de groepsfoto. Aan het verslag wordt nog gewerkt.
Tot de volgende week maar weer.
 1. Chris en Maria

  Ik heb zelf ook enkele exemplaren gevonden van het Hondskruid aan de Meerveldstraat. Helaas heeft de gemeente deze vrijwel allemaal omgemaaid, Zeker het bloeiende exemplaar vlak bij de Blikveldweg. Ze zijn afkomstig uit de tuin van het huis met de “wilde tuin” . Jammer dat de gemeente zoveel maait, ook rond de 5 flats. Het was een feest met bloeiende Salvia en Margrieten, nu een kale grasvlakte. M.i. niet de bedoeling bij het bouwen van de Velden: “het bos is hier de baas” . Na ruim 20 jaren is dit uitganspunt verdwenen.
  Chris.

  • Carol

   Hoi Chris, goed te horen dat er meer Hondskruid in de buurt voorkomt, wellicht breidt het zich nog wat uit. Het ene exemplaar dat hier op de foto staat staat in ons eigen beheergebied en wordt zeker niet gemaaid, behalve eind van het jaar.
   Voor wat betreft het maaien rond de 5 flats ben ik het helemaal met je eens. Als ik het goed heb begrepen is dit o.a. het gebied tussen de Blikveldweg (afrit van de dijk af de Velden in) en de toegangsweg naar de flats (ook nog Blikveldweg) waar de salvia’s ieder jaar een poging doen tot bloei te komen. Dit stuk maait de gemeente, deels ook in overleg met de flatbewoners, met veel verschillende meningen over maaibeleid.
   Vriendelijke groet,
   Carol.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén