www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Bezoekers, Braamsluipers, Centraal Wonen, EZH Weekjournaal, Maaierij, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Planten

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 16. 18 apr.- 24 apr. 2022.

Maandag:

Namens Carol. Nu in volle bloei in het appellaantje ten Noorden van het Krachtbossie. Deze soort (Malus ‘Evereste’) geeft geen eetbare appels (althans niet voor de mens), maar de kleine oranje appeltjes blijven wel heel lang aan de bomen hangen. Daarmee is het een voedselboom voor vogels en een drachtboom voor bijen.
Ik was deze week aan de beurt om deze nieuwe bomen water te geven maar ook in het vogelbos.

Ik heb één lange heg aan het fietspad geschoffeld en het groenafval opgeruimd.
Dinsdag:
Hier kwamen we nog even bij elkaar om de laatste maai aanvullingen te bespreken door Bram en Carol voor het krachtbossie en een rondje in de wijk.

Ook werd daarbij Jos in het zonnetje gezet met de uitreiking door Bram van een certificaat dat hij de maaicursus met goed gevolg heeft doorlopen.

Hier “betrap” ik Martin die het talud aan het bosmaaien is en de bloemen laten staan. Ook maaide hij een deel van de straatgoot.

Was dit nou een dronken maaier 🤪?
Dit is een experiment met het zo genaamde sinus maaien, ook wel dronkenmansmaaien genoemd. Een aantal keren per jaar maai je dan in bochten een gedeelte van het gras en laat minimaal 30% staan. Er blijven voldoende schuilplaatsen voor insecten over, evt. gelegde eitjes worden niet allemaal plat gemaaid, en de vegetatie kan nog bloeien. Maaisel na een paar dagen verwijderen voor verschralen van de grond waardoor er in een op den duur meer bloemen en minder gras/riet gaat groeien. Jos haalt hier alvast het gemaaide gras weg.
Dank Bram en Regien, voor de eerste slingerrondes!
 

De studenten van Aeres Hogeschool (Nynke, Roos, Lars en Eline) waren op werkbezoek en zijn enthousiast begonnen.
Vier gebieden van ca 4×6 meter aan het krachtbossie zijn uitgekozen voor monitoren. Ook zijn er grondmonsters uit deze gebieden genomen.
Groene groetjes, Carol.

Over deze informatieavond van de energie binnen de wijk van wat er deze avond besproken is, wacht ik nog op een bericht van iemand. Zodra dat binnen is zal ik het hierbij toevoegen.

Woensdag:
Johan geeft aan. Het is al weer een paar dagen geleden, maar na een tip van Carol heb ik nu ook al in het windbos deze toch al flinke reuzenberenklauw verwijderd.
Donderdag:
Er lag weer veel zwerfvuil bij “De Plek” door vogels uit de afvalbak getrokken. Dat hebben we gelijk opgeruimd tijdens onze afvalbakken ronde.


Na de bakken hebben we samen het talud aan de gracht nog gebosmaaid tussen de bloemen door, die wij in het voorjaar laten bloeien.

Er zijn door de tijd door de jeugd een paar betonnen stoeltjes van de tafel op “De Plek” stuk geslagen en lag verspreid en daardoor gevaarlijk voor kinderen die daar spelen. Ik heb dat nu opgeruimd. Als vervanging is voorgelegd aan de werkgroep om een houten bankje te maken voor de tafel. Tevens ontbreekt er een plank inclusief slot uit het deurtje van de boomhut.

De verzameling was weer groot bij deze Braamsluiperavond. Marlies, Johan, Ine, Jos, Greet, Hester, Mike, Carol, Rudy, Ad, Levien en Hans voor de foto’s. 

Mike en Ad begonnen gelijk al met de paaltjes in te boren langs het dijk trappetje van Greet en Hester tbv. versteviging van de wanden.
Daarna hebben Ad en Johan veel werk gehad aan berenklauwen steken langs het natuurpad. Ze hadden wel drie kruiwagens vol op het eind. Het was zoveel dat er nog genoeg staat voor de volgende keer.


Terwijl Jos aan het bosmaaien was, van het gras om de nieuwe aanplant heen weg te halen, waren Hester, Marlies, Ine  druk met het gras bij elkaar te harken voor directe afvoer. En Johan en Ad klauwden maar door.
 

Langs de oever van de kwelbeek moest nog delen riet geknipt worden wat door Levien en Greet gedaan werd. Het water is nu weer gezakt zodat we beter bij kunnen. Dit werd gelijk naar de nieuwe hoop van Joop gebracht.

Carol was in het Krachtbossie bezig. Misschien was Rudy daar ook. Daar heb ik helaas geen gegevens over.

Vrijdag:
De maaiers Willem en Bram van de eerste maaidienst kwam Arjen nog tegen.

Zaterdag:
En de mooie plaatjes van Arjen.

Zondag:

En uiteraard nog meer.

Dit was het weer voor deze week. Kom gezellig aanstaande zaterdag 30 april naar de WWO, en zo het er voorstaat met mooi zonnig weer.
  1. Maryse Van der Ben

    Meestal loop ik zonder veel aandacht mijn hondje uit te laten.
    Maar als ik deze verhalen heb gelezen , dan zie ik dat er ongelooflijk veel wordt gedaan. Komt er ook een keer het oogsten van de honing van de imker in het nieuws? Vandaag oogste hij al 15 plateaux. ( 25 april)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén