www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Nieuwbouw

“ Wat voor weer zal het zijn in Den Haag …..? “ tra la la ….

Dinsdag 30 september togen vijf Hoekwierders en Joke van de Kornwierde,

Afbeelding 090klein

met de trein en met de OV chip naar de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag. Twee Veldenaren kwamen met eigen vervoer.

In de wachtkamer van de RvS is het ontspannen voor de wedstrijd.

Afbeelding 093klein

De gemeente vertegenwoordigers en Paula en Andre doen dat ook op eigen wijze.

Afbeelding 091klein

Afbeelding 092klein

Van de raadskamer zijn er geen plaatjes. Dat mag daar jammer genoeg niet.

Het is een spannende dag want drie Raadsheren -leden van de Raad van State-gaan vragen stellen over het al dan niet bouwen van een flat in de Hoekwierde en een flat in de Kornwierde en de gevolgen die dat heeft voor onze woon – en leefomgeving. Dit alles op basis van onze beroepen en het verweerschrift van de gemeente Almere.De Raadsheren hebben de hele middag voor ons vrijgemaakt.Naast een jurist en een beleidsmaker van de gemeente is ook de stadsecoloog aanwezig. De EZH ( Paul ) mag als eerste beginnen. Zijn inhoudelijke reactie op het verweer wordt ondersteund door een inzichtelijke en  idyllische filmimpressie over de Hoekwierde gemaakt door Bart. De toon is daarmee direct al gezet. Simon verdient bijzonder veel lof omdat hij tijdens de toelichting van Paul ( EZH ) steeds op het juiste moment op de knoppen wist te drukken. Mooie plaatjes vulden zo het betoog aan. Daarna krijgen de raadsman van de Veldenaren en Joke van de Kornwierde het woord.Ook zij brengen naar voren dat :

 • de inspraak procedure onzorgvuldig en onjuist is geweest
 • van participatie geen sprake kan zijn
 • het woonwensenonderzoek van 2011 niet deugt omdat de vraagstelling suggestief is en
 • absolute cijfers ontbreken
 • nut en noodzaak van de bouw van de flats niet is aangetoond
 • er niet gebouwd mag worden in de Hoekwierde op basis van een eerdere uitspraak van de Raad van State
 • de woningvoorraad in De Wierden voldoende afwisselend is
 • het toewijzingsbeleid van de corporaties sterk voor verbetering vatbaar is
 • bouwen in groen onomkeerbaar is

De Raadsheren stellen bijzonder kritische vragen aan de vertegenwoordigers van de gemeente. Bijvoorbeeld over de integrale wijkaanpak , die een sociale wijkaanpak blijkt te zijn, over het aanpassen /bouwen van woningen zodanig dat “ sociale stijgers “ ( mensen met meer inkomen dan de gemiddelde Wierdenaar nu ) naar De Wierden gaan verhuizen , zodat er in de wijk meer diversiteit komt en over de geluidsoverlast door toename van het aantal verkeersbewegingen in De Laren , De Wierden en De Velden samen.

Met name ook over het woonwensenonderzoek en de verhuiswensen van Wierdenaren, hun woningbehoefte en de woonbehoefte in de regio. De vertegenwoordigers van de gemeente komen behoorlijk klem te zitten . Zij trekken het woonwensenonderzoek- dat ondermeer dient ter onderbouwing van de wijziging bestemmingsplan – ter zitting terug.

Daarnaast krijgt de stadsecoloog pittige vragen over de drie beschermde plantensoorten die groeien op de bouwplek in de Hoekwierde, te weten de rietorchis, de wespenorchis en de grote kaardenbol. De rietorchis is de meest beschermde. De gemeente zegt toe die allemaal uit te graven en elders in de Hoekwierde te gaan planten.

Kortom:

Een leerzame en boeiende dag. Wij zijn blij dat wij van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt. Wij hebben ons beste beentje voor gezet.

Afbeelding 094klein

Op sommige punten heeft de EZH samen met de andere insprekers er voor gezorgd dat de gemeente Almere ter zitting hakkelend naar een antwoord zocht, dan wel geen antwoord had.

Dit betekent in onze beleving niet dat wij verwachten dat de wijziging bestemmingsplan zal worden vernietigd. Wij hopen van wel natuurlijk, maar die kans is niet groot.

De schriftelijke uitspraak is over zes weken.

De administratieve organisatie van de Raad van State loopt gesmeerd, de personeelsleden werken in een aangename omgeving, zijn behulpzaam, vriendelijk en attent.

Dat doet de belastingbetaler goed. Op het Plein nemen wij een consumpje op kosten van ed EZH.

Afbeelding 095klein

En in de trein terug zitten alle senioren te social mediaten.

Afbeelding 096klein

 

 1. Nienke

  Dank namens de buurt!! Een mooi verslag met een niet al te misleidende clou. Hopen dat de hakkelende gemeente krijgt wat ze verdient- terugdraaien van het bestemmingsplan…

 2. Wil Neering

  Ik ben benieuwd naar de uitspraak. De EZH heeft zich in ieder geval weer van de beste kant laten zien. Bedankt!

 3. In dit mooie verslag is te lezen op welke fantastische en deskundige wijze onze belangen verdedigd werden.

  Dank daarvoor!
  Marga

 4. peter van den bemt

  Diep respect en dank voor inzet, van een natuur/groenliefhebber.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén