www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Natuur, Vogels

Tropische verrassing

Hans maakte mij vanmorgen attent op een papegaaiachtig geluid om ons huis. Dat hoeft hij maar één keer te zeggen natuurlijk. Dus wij in de voor- en achtertuin kijken. Ze vlogen eerst nog wat heen en weer. Daarna streken maar liefst zes halsbandparkieten buitelend de boom in en begonnen te eten van de pinda’s en de sierappeltjes.

halsbandpark. B2928

 

 

 

 

 

 

 

halsbandpark. B2927

 

 

 

 

 

 

 

Halsbandparkieten (exoten) zijn afstammelingen van ontsnapte of losgelaten kooivogels en broeden vanaf 1968 in ons land. Zij koloniseerden zich vrij snel in het midden-westen van ons land. Den Haag 3600 exemplaren, Amsterdam 2800 ex. en Rotterdam 1000. Kleinere aantallen zijn aanwezig in Haarlem, Leiden en Utrecht. Ze broeden gewoonlijk in holtes van oude bomen in lanen, parken en soms ook in grote nestkasten.

halsbandpark. B2918

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Flevoland is voor het eerst op 30 augustus 2005 een waarneming van twee exemplaren gemeld. Vanaf 2006 t/m 2011 zijn er jaarlijks gemiddeld 3 meldingen van halsbandparkieten geweest. Vanaf 2012 is er een stijgende lijn in het aantal meldingen: 9 x 1 én 1 x 3 halsbandparkiet(-en)  in 2012 / 19 meldingen van  1 ex. in 2013 / 7 x 1 én 1 x 2 ex. in 2014.  Tot op gisteren leek 2015 af te stevenen op een wel zeer mager jaar qua aantal en meldingen (4 x 1 melding) van de halsbandparkiet. Nu met deze zes is het nog steeds een zeer mager jaar maar…..zes tegelijk is dan toch wel weer apart en vreselijk leuk.

halsbandpar. B2909

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je ze zien…..hang pinda’s in de tuin, ze zijn absoluut niet schuw…. dus goed te bekijken.

Groetjes

Marion

 

 

 1. Leuk hoor zoveel halsbanden in de hoekwierde. Ik kijk er naar uit om ze zelf te zien.

 2. Regien Loggen

  Ik heb al ,n poosje pinda,s hangen maar
  nog niets gezien maar Marion die van jouw zijn vast lekkerder! ha ha

  groetjes Regien

 3. Wij wonen toch aan de andere kant van jullie schutting maar het eten doen ze liever daar want ik heb ze nog niet gezien, maar de vogels zijn mooi. (foto’s mooi gemaakt Marion).

  Yvonne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén