www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Speeldriehoek, Vogelbos, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 48. 23-29  november 2020.

Orchidee weide geharkt. Veel zaagwerk in vogel en windbos. Start opruimwerk. En start van het planten van struiken en bomen ter compensatie. Uilenkisten geplaatst. Bestuur komt bijeen.

Maandag

K&B verzorgen de afvalbakken ronde. Marlies en Greet zijn de mentale begeleiders van Mike die op verzoek van de damus een nieuwe voedertafel mag ingraven bij de vogel kijkhut. “Hup Mike, je kunt het”, klinkt het monter. Na deze actie voegen Mike en Greet zich bij de harkers op het orchideeveld. Harken van de orchidee weide is een feestje op een stralende middag voor Greet, Mike, Johan, Ad en mij.

Denk niet dat wij in trance daar een potje natuurbeheer spelen. Neen het is hier geen stiltegebied. Johan heeft boeiende anekdotes. Zo vertelt hij ons dat hij thuis begonnen is met een orchidee kwekerij. Een kleine kwekerij voor ook hele kleine orchideeën. Johan is voornemens om die hele kleine orchideetjes volgend voorjaar te gaan uitplanten in de weide. Ter faveure van een uiterst spectaculaire melding op waarneming.nl. Ook vertelde Johan ons dat hij tevens valken en andere roofvogels gaat telen. Hij is het zat dat er zoveel vogels bij de buren rond vliegen. “Die zwerm met kauwtjes is er niks bij” , mompelt hij.” Daar moet een einde aankomen dus wij zetten een ecologisch verantwoord middel in de strijd. Predatoren, dat is de oplossing”. Met een uurtje is de klus op de weide geklaard. Na afloop halen Mike en ik nog wat materiaal op geschonken door een buurman van Mike. “Kunnen wij weer iets van maken”,  oppert Mike blijmoedig.

Dinsdag

De zon komt op. De zagers van de gemeente rukken met groot materiaal uit. Om half 8 staan daar Tjerk, Nathan en Ivan , de stoere mannen van Piet. Financieel mogelijk gemaakt door de twee Haas. H&H. Henk en Harm van de gemeente. het trio is er een dag eerder dan verwacht. Het kost moeite om Lap uit zijn bedje te lichten.

Met zo min mogelijk schade aan het vogelbos worden vier risicovolle abelen verwijderd. Sommigen laten een traantje vanwege het verdwijnen van een mooi uitzicht. Echter het is een onvermijdelijke actie .De vervanging staat er al deels en is verder in aantocht. De speelvoorziening op het grote veld wordt verjongd.

De nieuwe aanplant in het vogelbos krijgt nu meer kans om zich goed te ontwikkelen. Vier bomen, wat een chaos! Zo ziet het er naar afloop uit. Mooie opgave voor de zaagploeg donderdag as.

Woensdag

Ook vandaag zijn de gemeentelijke zagers  actief. Nu zijn de zieke essen langs het Hoekwierdepad ter hoogte van het windbos aan de beurt. Ook hier een duidelijk gevalletje van zonde, zonde. Echter,bij een storm kunnen deze bomen of takken van de bomen op het fietspad vallen met alle risico van dien.

Met behulp van een hoogwerker

en Nathan die een trapeze circusvoorstelling geeft

wordt getracht zo min mogelijk schade aan de randbeplanting aan te brengen. De mannen verdienen een lekker bakkie.

Aan het eind van de ochtend wordt als toetje een uilenkist in een hoge boom op DE PLEK aangebracht. Wie weet krijgt onze buurt uil een soortgenoot als buur.

In de avond is er het derde en laatste overleg van het bestuur dit jaar. Irma, Mike, Martin en ik. Het is de 33e vergadering. De eerste in 9 jaar zonder Ton. De afsprakenlijst tref je op de bekende plek. Aangevuld met Bram, Anneke, Paula en André brainstormen wij over “hoe verder zonder Ton”. Over twee weken komen wij weer bij elkaar voor dit thema.

Donderdag

Zagen, geen werk voor vrouwen. Vergeet het maar . Bij ons staan ze in de rij. Regien, Carol, Anita, Winnifred, Nanette, Susan, Greet en Hieke en Elise die helpen bij de catering. Ja, je telt het goed; 9 vrouwen. Die staan hun mannetje , 1.5 meter zij aan zij met Anton, Mike, Thom, Fred, Johan, Martin, Ad, Lex, Chris, Jos, Alfred, Martin, Arjen , Hans en mij. Ja , inderdaad, 15 mannen. Nou ja, mannen? Bij elkaar kom je op 24 deelnemers die zich storten op de puinzooi die de gemeentelijke zagers eergisteren hebben achtergelaten. Bij de aftrap gaat het over drie dingen. Veiligheid, veiligheid en veiligheid.

De club is in staat om in een dag de meuk weg te krijgen. Onvoorstelbaar en dan worden  ook nog speciale zitwensen van Carol en Nanette gehonoreerd als Jos met zijn figuurzaag aan de gang gaat .

 

Greet mag testen.

Nog even afstoffen en dan onder de douche.

Wat een dag. Als je er niet bij was, geloof je het niet.

Vrijdag

Voor de derde dag deze week zijn Tjerk, Nathan en Ivan er om ons te helpen. Eerst worden drie geweldig mooie bomen naar de plek van bestemming gebracht. Een nieuwe peer voor de boomgaard zal later bezorgd worden. De den voor bij de wadi wordt door Trek en mij later op de dag geplant.

De andere twee zeer speciale CC bomen staan voor morgen op het programma.

Een berk in de speeldriehoek wordt geveld. Hogere trapeze kunst van Nathan.

Het opruimen is munitie voor Marlies, Hans en Arjen.

Ook Rudy is aan het opruimen geslagen. K&B doen hun grote afvalbakken ronde.

De bankjes voor CC en het krachtbosje komen ook op de plek van bestemming. Velen zijn zo enthousiast over de CC bank dat de boys uit een stam in de speelklimhoek nog een bank toveren. Onze drie musketiers maken gelijk gebruik van de eigen kunst uiting.

Ook vandaag vormt een uilenkist het toetje.

Nergens hangt zo een mooie uitnodiging voor bosvogels. Een monument voor deze populieren. Opdat zij nog een lang en gelukkig leven zullen leiden. Samen met de dieren die hier horen.

Zaterdag

Het is de WWO van 28 november 2020. HB’s gaan in de winterstalling

, veel , heel veel werk verzet in borders en bos.

Meer dan 100 bomen en struiken geplant. En als kers op de taart een mooie kerstboom op het grote veld. 45 deelnemers zijn er trots op.

 1. Dick Groenewegen

  Beste Hoekwierde werkers, kwekers, vogel experts( het is toch geweldig dat jullie een man als Johan op kunnen leiden zodat hij het verschil weet tussen een witte vogel, een zeemeeuw, en een zwarte vogel, een kraai.))en natuur liefhebbers.

  Vanuit het zuidelijke gedeelte gedeelte van Almere Haven wil ik ontzettend bedanken die geen die wekelijks dit prachtige overzicht maakt van de Hoekwierde. Elke maandag om 10.17 uur komt dit bericht binnen en lees het met liefde en aandacht.

  Heel veel gezondheid voor iedereen en mooi weer dan heb ik het ook.

  Dick en Tiny Groenewegen

 2. Maryse

  Wat een werken, ongelofelijk vrijwilligers werk!
  Daar zijn een heleboel mensen jaloers op ,die nog geen
  plasticje willen oprapen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén