www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 25. 15-21 juni 2020. Corona week 15.

 

Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen. Lathyrus haag bloeit. Zo ook de brunel van Mini. Maaibaas draagt stokje welgemutst over. Geen MZF dit jaar. Druïde bij de braamsluipers. Reiniging zet beste beentje voor.

Maandag

Maaibaas Bram gaat goedgemutst de deur uit.” Lekker maaiweer en er valt weer wat te maaien”.

Hij ziet dat een foute maaier van de fa Donker de luzerne strook langs de dijk aan het wegmaaien is. “Stoppen jij , onze grenzen zijn nog niet open”.

Lap verzorgt de afvalbak ronde en constateert dat er illegaal groenafval  gestort is aan de Kimwierde zijde van het windbos.

Precies op de plek waar wij weken terug de boel opgeruimd hebben. “Laat ik maar gelijk opruimen voordat iemand denkt , oh daar kan mijn troep ook bij.” Ook constateert Lap dat er iemand aan het iep knippen is geweest in de bosrand. Goede zaak! Hij weet dat Bert bramen knipt langs de wadi. Op de plek zoekt Nanette de gietertjes op die ze met twee buurtkinderen vorige week heeft opgehangen in haar fruit hoekje.

De gietertjes leiden een eigen leven op de plek. Kinderen zijn nog niet gewoon ze terug te hangen waar ze de gieters vandaan hebben gehaald. Joop is aan het kwelbeken en maakt kleine Joop hoopjes. Dat ter voorbereiding voor weer een grote hoop van Joop.

Dinsdag

Maaibaas Bram maait een deel van het buiten gebied.

De grote gele morgenster laat hij vakkundig staan.

Zo ook de bolderik

en de zwanenbloem

en al het moois uit de bijenstrook.

Johan heeft meldingen van berenklauw gekregen. Monsterlijke exemplaren spit hij met wortel en al uit de grond. Tot donderdag liggen ze te kijk in een vitrine.

Het zijn hoogtijdagen voor het lieveheersbeestje. Ik ruik , ik ruik, luizenvlees hoor je overal als je je oren te luister legt.

Kersen verschijnen overal op kleur.

Als er een vlucht spreeuwen of parkieten overvliegen is de kans groot dat je een pit op je kanis krijgt.

Kersen bomen die het moeilijk hebben produceren hars. Loodglans!

Tijdens de ronde van Arjen constateert hij de vernieling van een vogelkijkplaat in de hut op DE PLEK.

Ook de kwelkikker zit op wacht.

Waar , Nou daar!

Later op de dag zie ik jongens gevaarlijk slingeren. Ik knoop een gesprek met ze aan. “Ja mijnheer , wij weten dat het gevaarlijk is , wij doen  dan ook voorzichtig’ etc. Probeer maar is aan jong adolescenten uit te leggen dat het slim is om iets niet te doen. Ik vraag ze ook naar de rommel en de vernieling in de hut. Ja, daar weten zij van, zij wijzen beschuldigend naar een paar meiden. Toevallig komt er net een van die meiden aan. Uiteraard ga ik weer in gesprek. Welles, nietes. Dat schiet niet erg op . Gelukkig schiet een oma te hulp. Die wil ook pais en vree en heeft net als ik geen last van hormonen die opspelen.

Lap is vandaag een grensgeval, hij borstelt de goot van het fietspad vanaf de kruising Dunloppad en de eerste woning van De Laren.

Joop is ook een grensgeval, hij vist in de gracht om de vis stand in de kwelbeek te compenseren voor het verlies aan de reiger en de aalscholver.

Woensdag

“Hier jongens, een lekker bakkie”. HB’ers Bram en Rob krijgen bij het tussentijds waterpompen koffie uitgeserveerd door butler Thom. “ik waardeer het werk van die HB’ers zeer”. Trotse opa Bram vertelt dat vandaag zijn 6e kleinkind is geboren. Na de HB ronde krijgt ook het KWAM een slokkie.

Later op de dag gaat Bram met het broertje van de jongeborene naar de PLEK. Het is daar een waar opa en oma buurt festival. Marion, Els, Bram en ik staan borg voor 10 kleinkinderen. Waar die ander 20 vandaan komen weten wij niet. Het is er druk en gezellig. Tim vind uiteraard een besie.

Arjen komt langs en vertelt dat er weer een onverlaat vuil in het bos heeft gestort.

“Als ik weet wie dan ga ik persoonlijk dat vuil terug storten op zijn/haar stoep’, zegt Arjen. “Nou, ik kom je helpen”, zegt Bram. “Wij maken het bos schoon, laten dat een ieder weten en vervolgens neemt een buurman/vrouw het recht om ons te schofferen door opnieuw te storten. Waar zit dat volk hun verstand?”.

 Op de moestuin zijn Ineke, Jan, Mike en ik in de weer met een bijenmengsel. Een test voor andere plekken in de buurt. Op de PLEK maai ik nog wat gras weg rond de nieuwe aanplant.

Mini en Joop zaaien op de beekoever nabij de bloeiende alant(?)

. Zaaiplek en zaaisel wordt gemarkeerd.

Het EZH bestuur komt voor de tweede keer dit jaar bijeen. Wij stellen de begroting voor dit jaar vast en bevestigen dat het niet verstandig is om volgende week een midzomerfeest te houden. Wij bezien de corona ontwikkelingen in juli en augustus en komen wellicht met een datum in september. Al dan niet gekoppeld met de officiële opening van DE PLEK.

Donderdag

K&B doen een extra afvalbakken ronde en het duo zagen  laaghangende takken weg en snoeien struiken van  MVBosje.

Een nieuwe hoop van Joop bouwen.

Dat is de missie van de braamsluipers waar Regien, Johan, Ad, Lap, CC, Ine, Mike, Levien ,ik en natuurlijk Joop zich met hart en ziel op storten.

Lekker hopen met ook nog aanvoer uit  Marion vogelbossie, de Hoeksteen en de triple a. Regien en Mike duiken het riet in. Graag stel ik jullie voor aan PanoraMikes .

Wat ga je doen PanoraMikes? Oh ik zoek bijzondere kruiden voor een lekker drankje na afloop van de avond. Maar PanoraMikes, dat kun je wel alleen?. Neen stelt PanoraMikes stellig. Zonder een assistente kan ik niet de noodzakelijke magische handelingen uitvoeren.

Ook Corrine is met magie bezig. Op aangeven van rozen overste Yvonne knuffelt zij de rozen.

Voor weer een mooi contrast met de

En Joop, zeg nu zelf.” “Mag deze Joop hoop er zijn?”. ”Mensen , ik ben geroerd en trots op jullie. Het is een mooie hoop.” “Met het mooie maaiwerk van Bram hebben wij weer een pracht kwelbeekbeeld gecreëerd.”

Na afloop sluit de een na de ander aan bij de korf.

Lichtflitsen aan de horizon en later een  donderbui drijft ons naar een overkapping. Het vuur overleeft de regen en krijgt na de regen nog een staande receptie. Minimaal twee typen vleermuizen begeleiden het gezelschap.

Vrijdag

Reiniging Jan zorgt voor het verwijderen van de hoop van gisteravond.

Wat een service, klasse Jan! Op deze wijze zorgen wij er samen voor dat er geen aanleiding is om tuinvuil te dumpen. Vandaag zijn ook de blad korven geplaatst.

Wij hebben de afvalstroom weer onder controle.

De lathyrus haag van CC komt eindelijk op kleur. CC kon die dingen wel uit de grond kijken. het duurt even maar dan heb je ook wat. Gekoppeld aan de bijenplant oogst ze een kleurig resultaat.Gelijk gaan CC  en Jos in de weer met hun missie. Er komen  bordjes en een schaartje bij de haag te hangen. Aktie in een mediterrane verpakking.

Maaibaas Bram zet een punt achter zijn maaidienst. Met de bosmaaier plaatst hij de puntjes op de i. Hij komt even op adem bij de hutters en tankstation ( Rob, Mike en ik)  op de plek. Hij ziet dat twee zijwanden van de hut bijna dicht zijn.

Anneke en Ton komen ook even buurten. Anneke vliegt de hut in en vraagt. “Mag ik even?”. En voordat de veiligheids coördinator iets kan zeggen vliegt Anneke met een fraaie zwier van hut naar buis. Om aldaar een prachtige landing te maken. Zonder nahup. Perplex over zo een durf en atletisch vermogen maken de toeschouwers ,met een schuin oog naar de coördinator, een bescheiden applausje.

Zaterdag.

Op de plek wordt een verjaardags feestje gevierd. Levien, Ton, Mike, Ruud en ik zijn niet echt uitgenodigd maar wel nadrukkelijk aanwezig. Hogeschool timmermans werk aan de hut, reparatie van een waterslot, spitwerk, harken en schonen, ophangen van een oproep om vooral thuis te breien en het plaatsen van een kapstok. Wij zijn er een ochtendje druk mee.

Jos is aan het wijngaarden

en Rudy aan het maaien.

Volgende week zaterdag de WWO van juni. Normaliter had er ook een midzomerfeest geweest. Zoals eerder aangegeven schuiven wij het feest voor ons uit. Zo niet de WWO. Zoals altijd is er zat werk in border, bos, beek en plek. Het oude normaal kwa planning  is uitgangspunt. 1000 uur start, 1100 uur koffie en 12.30 uur afsluiting. Met respect voor het 1.5 meter nieuwe normaal.

  1. Winnifred

    En hoe vaak ik afgelopen weekend door langs lopende of langs fietsende mensen heb horen zeggen dat ze dit een hele mooie leuke wijk vinden………..Héél vaak….!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén