www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos, Volkstuinencomplex, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 15. 6-12 april 2020.Corona week 5.

Een warme en droge week. De maaibaas zorgt voor echte maaikunst. Volledige eerste maaironde van 2020 afgerond. Pessarium in de duiker. Grote schoonmaak vogel kijkhut. Nazit braamsluiperij in een zeer grote kring. Opruimen hout depot bijna voltooid. Doorstart bouw proces op de plek.

 

Maandag

Het is de warmste 6 april ooit gemeten. Ik rommel wat op en langs de volkstuin en ik zie Bram welgemutst met K.Ubota weg rijden. Even later hoor ik “oooooohs” van K&B , bezig met hun wekelijkse afvalbak ronde , die luidruchtig commentaar geven op de maaikunsten van Bram. Bram probeert te maaien langs dat honden shit stuk langs de gracht. Dat is esthetisch maaien omdat er mensen zijn die een strak oevertje mooi vinden. Maar nu gaat het mis. Door de shit raakt K. Ubota in een slip. Zelfs de maaibaas heeft moeite om de machine weer onder controle te krijgen. Na een looping en een flik vlak staat hij stil. “Gelukkig niet te water”, zegt Lap.  Rudy staat aan de overkant te maaien.

Hij kijkt op van al dat lawaai en weet je wat hij  leest?  . Door maaibaas Bram himself  geschreven in het gras. “SHIT” . De maaibaas wil vervolgens weer boven de boomgrens komen. Maar dat gaat moeizaam. Met regelmaat slipt hij over de honden shit. Zigzaggend vervolgt de maaibaas zijn weg. Rudy kijkt met grote ogen naar de overkant en gelooft zijn ogen niet. Het staat er echt. SHIT CORONA. Onafhankelijk waarnemer Regien bevestigd deze waarneming.

Dit gaat ook gelijk op waarneming.nl . Rap neemt de maaibaas afscheid van het experiment langs de corona oever . Bram gaat  verder met het natuurbeheer maaien. De bijenstrook wordt een maal kort gemaaid evenals het stuk ten noorden van de til. Daar wordt gemaaid ter verkrijgen van een zo bloemrijke kruiden vegetatie. “Gotver de gotver” zegt de maaibaas. Slaan de messen tegen een paar stenen aan. Dat doet zeer. “Alsof er in mijn eigen benen wordt gemaaid.”

Lap ,Johan en ik zij druk met natuurbeheer in het krachtbossie. Maaien en bijeenharken van maaisel en het afvoeren daarvan.

Ook het vlakken van een weg gefreesde stobbe hoort bij dit werk. “Dat is zwaarder dan ik dacht”, moppert Johan. “Geef mij maar een berenklauw”,

zegt hij sabbelend op een F. Frient. Ha, wij hebben weer een afkorting. FF!

Hierna kruipt Lap als toetje in de moestuinhaag.

Arjen maakt ook een ronde. Hij spot het laatste bloeiende speenkruid,

de blommetjes rond de eiken,

bloeiende kers. Witte

en roze.

Dinsdag

Midden in de nacht is er een oefening in het blauw. Een viertal agenten bewaken een kruispunt in de wijk en controleren op samenscholingen. Het betreft een oefening van de handhaving van de  1.5 meter onderlinge afstand tijdens de Paaswake.

Volgt de warmste 7 april sinds dat er gemeten wordt. Rokjes dag  en korte broeken weer.

Er is een opstootje ter hoogte van de zwaluwen til. “Er zit een pessarium in.” Zegt een man. “Wat zegt u”, zegt Greet. “Een pessarium verstopt de boel hier in de duiker”. De mannen van de rioolontstopperij kijken trots als zij het tentje uit de duiker gepeuterd hebben. Maar wat is dat nu, het stroomt nog niet echt. De camera laat zien dat er wortels in de buis zitten. “Ja, die wortels krijgen wij er niet uit,” zeggen de mannen teleurgesteld. Twee elzen op de bewuste plek worden gemarkeerd. Op naar het volgende hoofdstuk in het ontstoppen van de duiker.

Rudy ziet niks, die maait.

De dotters komen door het dalen van het kwelbeek waterniveau met hun voeten weer droog te staan.

Arjen legt de bloeiende kersen achter CC vast.

En de lampenkap van CC.

Woensdag

Het is de warmste 8 april sinds er gemeten wordt.

“Ik ben bekaf “, zegt Bram na een ochtend met de bosmaaier te hebben rond gelopen. Volgens mij heb ik nu overal het hoge gras een kopje kleiner gemaakt.

Ton en ik voeren de kwelbeek fiets af naar de oud ijzer boer.

Er is een grote voorjaar schoonmaak rond en in de vogelkijkhut verzorgd door Marlies en Greet. Met een grote inspanning maken de dames een bijzonder vlechtwerk nabij de water drinkbak. De hut gaat nu in de zomerslaap. In het najaar starten de vogelaars weer met voeren en is het nieuwe ronde , nieuwe vogel prijzen.

 

Donderdag

Vandaag sluit Rudy zijn maai vierdaagse af. Hij heeft het talud gemaaid van Korn tot Hoekbrug.

K&B met zijn met hertshooi aan het stoeien achter de tuin van Maryse. Lap schoont het KWAM

en het laatste stuk van de moestuinhaag.

Er is een braamsluiperij in de avond door 12 mensen op gepaste afstand. Hester, Greet, Corrine, Ine, Yvonne, CC, Jos, Ad, Johan, Mike, Levien en ik. Harken in het krachtbossie, schoffelen van de boomgaard, maaien en harken nabij de til, zaaien op de Plek, ruimen rond de vogel kijkhut. In een paar minuten tijd wordt het kunstwerk van Marlies en Greet om zeep geholpen. “Oooohh” , zegt Johan,” ik dacht begrepen te hebben dat ik dat rommeltje moest opruimen. Wist ik veel dat dat stapeltje braam hogere vogelplek kunst was” , Maar bovenal kent deze tweede braamsluipavond de eerste nazit bij de vuurkorf. Wij starten met een grote kring waarbij je voor overleg met de overkant een megafoon nodig hebt om je verstaanbaar te maken. Wij ontvangen van Jos een heerlijk glaasje veldwijn van het rijke jaar 2019 . Naarmate de avond vordert wordt de kring steeds kleiner waarna Mike uiteindelijk als laatste het vuurtje uit pist.

 

Vrijdag

Maaier Henk loopt in de Korwierde averij op met de kubota. Jammer, maar WW denkt dat hij met lasapparaat het euvel kan verhelpen.

Naast Rob tref je ook Lex langs de waterkant. “Vandaag ,een brasem en een karper gevangen,” zegt Lex.

Op de plek zijn Ruud en Mike weer aan het bouwen geslagen.

Het raamwerk voor een kraaiennest op het kwelfort is aan het eind van de middag zichtbaar. “Op enig moment heb ik 25 kinderen geteld” , zegt Ruud vol be-  en verwondering.” Er wordt op vele plekken lief gespeeld. Slingertouw en mandschommel worden getest op de maximale uitzwaai.”

Op het volleyveld wordt er door Johan, Levien, Bram en ik en ik ook heeel , heel hard gewerkt. De  laatste Beatrixpark steiger planken gaan door onze handen en worden gescheiden in herbruikbaar hout en brandhout voor de braamsluipavonden. Jos komt een enorme vuurschaal brengen. “Ga ik zelf aanstaande donderdag inwijden”, zegt ie.

 

Zaterdag

Lap zoekt en zoekt in het vogelbos naar Japanse duizendknoop . En wie zoekt zal vinden.

“Zo te zien maar een handje vol gevonden. Zullen we ze dan echt onder de knie krijgen.?” Lap geniet van de bosanemonen.

Maar voor holwortel moet je in het windbos zijn.

Ook treft  Lap voorbereidingen voor de reparatie van het dak van het insektenhotel. En hij is klaar voor het nieuwe JDB seizoen. Op de baan is geen onkruidje meer te vinden.

Pinksterbloem op paas zaterdag!

Geel is de kleur van Pasen. Dotters en de paardenbloem. De ene dag is ie geel, de volgende dag staat ie in het zaad.

Daar heb je  ook de gele dovenetel.

De drie gehangenen op het meer van Golgotha.

Zegt de ene fuut tegen de ander fuut; “Does lief”

En nieuw leven hoort er ook bij. Zeker met Pasen.

Tot slot , over nieuw leven gesproken, een oproep; bestel allemaal drie zakjes” bijenzaad”. En wij maken eind april een zaaifeestje.

Almere in Bloei projecten

In 2022 komt de Floriade naar Almere en tot die tijd steunen wij, onder de noemer ‘Almere in bloei’ diverse ideeën en projecten die Almere groen en gezond maken. Heb je zelf suggesties om bij te dragen aan de groene ontwikkeling van de stad? Laat het ons weten via growinggreen@almere.nl.

Zaai Almere in Bloei

Op 9 april start de actie Zaai Almere in Bloei. Wij geven je bloemzaadjes cadeau om te zaaien in je tuin of om weg te geven aan de buren, de buurt of familie. Op 22 april is het de nationale zaaidag. En dan zetten we met elkaar Almere in bloei!
Wil je meedoen, vul dan het onderstaande formulier in met je adresgegevens. Je ontvangt binnen een week de bloemzaadjes via de post. Max. 3 zakjes per huisadres*.

* zolang de voorraad strekt

Door het grote succes van de actie is de levertijd van de zaadjes minimaal 2 weken

Dank u wel voor je aanmelding voor bloemzaadjes. Wij gaan aan de slag om de zaadjes bij u te krijgen. U kunt ze ongeveer over een week via de post verwachten.

//growinggreencities.almere.nl/almere-in-bloei

Wil je volgende week wat in 1.5 meter groepsverband doen?. Donderdagavond is er weer een sluiperij. En vrijdagmiddag gaan wij weer vanaf 1300 uur klussen.

En daar komt een trekkertje aan en die blaast het verhaaltje van deze week uit. Tot volgende week.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén