www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 12. 16 tot 22 maart 2020.Corona week 2.

 

Lentekriebels in de borders. Oproep aan hondenbezitters om de poep van hun hond op te ruimen als zij dat nog niet doen . Voorjaar schoonmaak in hotel. .Voorlopige stop van het PLEK bouw proces.

Maandag

Ik zit op de wc, als bewaker van WC rollen, en kijk dromerig naar buiten en zie twee mussen vlak bij het raam de liefde bedrijven. Na tig keer de vogeltjesdans kan het mannetje niet meer. Ik geef het je ook te doen om al vliegend dat ene kleine gaatje te vinden. “Of zou het beestje soms corona  aan het overdragen zijn”, vraag ik mij af. De mussen vormen de voorbode van een lente achtige dag. Veel mensen zitten of werken thuis. Wij zijn klein kind vrij vandaag. Dus lekker snoeien en rommelen in de tuin. Op de plek is het razend druk. Veel kinderen die niet naar school mogen brengen hier de dag door. De schommel is een favoriet nieuw ding . Ik tel op enig moment 6 passagiers.

Arjen spot de windbos sperwer.

Heel rustig zit het beest na te genieten van een copieuze maaltijd. “Die mussen zijn zo sloom vandaag, ze hebben niets in de gaten, verrukkelijk.”

K&B zorgen voor een praat en werkafstand van 1.5 meter van elkaar.

Met regelmaat geven zij elkaar een boks ter controle. Het duo leegt de afvalbakken en starten met de voorjaar schoonmaak van de borders en de hagen.

Rudy helpt de vogelbossers om van een paar populieren de bast te schillen.

Zo gaan de bomen dood, transformeren naar spechtenboom en tzt naar de ril en de brandstapel. Goed dat  de vogelbossers vorige week zaterdag al nieuwe bomen geplant . Dat zijn de blijvers.

 

Dinsdag

Ook vandaag spitsuur op de plek.” Je kunt bij wijze van spreken over de kinderkopjes lopen”, zegt Johan. “Ging alles in harmonie”, vraag ik. “Jawel hoor , hoewel  op een gegeven moment werd ik boos, wat zeg ik kwaad. Ik stond te kijken van mijzelf”. “Vertel Johan”. “Nou, er stond iemand op het dak van de kijk hut aan de wilgentakken te trekken. Je weet ,kom je aan een wilgentak, dan kom je aan mij. Dus ik heb er iets van gezegd. Overigens was die gast leniger dan ik. Hij wurmde zich door het kijkgat en klom over de rand het dak op en ook weer af. Je zou zeggen een SMan in spe.”

In het vogelbos is de voorjaar schoonmaak van het hotel  gestart. Rob en Martin zijn de schoonmaaksters van dienst. Met een schortje voor en een plumeau stoffen ze de kamers door en hangen nieuwe gordijnrails op. ‘Hier zijn wij nog wel een paar dagen zoet mee”, stelt het duo.

Woensdag

In de vroege ochtend, er  zijn er dan nog geen wachtrijen op de plek , plaatst  Ton een ladder tegen de schommel. “Wat ben je aan het doen Ton?”.” Ik haal de voorspanning wat aan zodat de schommel iets hoger komt te hangen. Wij kunnen het niet hebben dat kinderbeentjes onder de schommel klem komen te zitten.”

Simon viert het voorjaar in de triple A. Heerlijk om met dit weer een beetje te schoffelen. Je ziet het goed Simon. Elk sprietje dat je nu de kop omdraait komt niet meer terug. Door de zachte winter zijn er veel grasjes die goed vast zitten. Nu schoffelen maakt het werk in de zomer stukken lichter.

Arjen ziet veel bloeiend spul. Ja, het is lente.5 weken eerder dan normaal, lees ik in de krant.

Donderdag

K&B gaan verder met de hagen. Sporten mag niet van bovenmeester Mark. Knieoefeningen zijn wel toegestaan.

Arjen en Marlies zijn bezig met  het zomer klaar maken van de bosborder. “Wij willen dit jaar een strakke borderrand,“zegt Marlies.

Ik suggereer om eens een praatje te maken met Maryse, die kan wellicht helpen met een borderrand.

CC, “Wegens ophok plicht doe ik met lunchtijd een rondje buiten. Alle 5 de nieuwe bomen lopen goed uit, incl de honingtreurboom

en ook de beschadigde amberboom begint voorzichtig. Voor, de meidoorn gaat het hardst. We waren net op tijd met planten. Ik zit hier echt van te genieten. De baas roept dus ik ga weer verder in mijn homeoffice.”

Jan geeft voetballes aan zijn kleinkinderen op het grote veld. “Moet je nu eens zien,” zegt hij ontdaan tegen Karin en Chris.

Stef zijn trui en mijn  jas zitten deels onder de hondenpoep. En dat terwijl ik voordat ik begon de stront bij de doelpalen heb verwijderd. Ik snap niet dat er mensen zijn die op dit veldje , dat verboden is voor honden,  hun hond los laten en laten poepen zonder dat op te ruimen”.  Nu wij het toch hebben over ongemanierde honden bezitters. Ik spreek een mevrouw met een hondje uit het Krachtveld die mij vertelde dat zij hondenbezitters aanspreekt op de plek en langs de beek als ze daar los lopen en poepen zonder die poep op te ruimen.  “Ik snap daar helemaal niets van zegt die mevrouw. Ik heb altijd een zakje bij mij en vraag aan de hondenbezitters of zij een zakje van mij willen hebben. Wat je dan allemaal te horen krijgt. Echt onvoorstelbaar, zo ongemanierd. “Er volgen nog enkele bijvoeglijke voornaamwoorden maar die laat ik maar achterwege . Het punt lijkt mij duidelijk.

 

Vrijdag

Het is vertrouwd op de plek. Alsof er geen sprake is van een carona hype. Het is druk met kinderen en hun moeders . Maar ik spot ook vaders en opa’s .  Een fors plek klusteam ( 1 plek dame en 9 plek mannen) gaat aan de slag met de openstaande zaken. Maar eerst is er de middag opening middels een voordracht. P draagt een PP’tje voor;

“ik lag op 14 maart op de schommel, keek naar boven,  en het volgende kwam tot mij”,

Ik schommel

Onder wolken

Op gedachten

In de wind

Tussen bomen

Verzonken

Mijmeringen

Blijf ik altijd

Kind

Met dit gewaardeerde anti corona elixer pakken wij gesterkt de klusjes van de middag aan

  • Bram en Paula kruien het restant zand weg
  • Mike en ik zagen een autoband aan gort en maken het kwelfort veilig
  • Rob maakt en monteert af een info en een PP paneel
  • Johan en Bram graven in Nanette haar fruithoekje
  • Ad en Levien maken banken in het educatieparkje aan de voet van de dijk.
  • Paula en Johan graven een PP paal in de bodem van het windbos

Het toetje van de middag is het ophalen van een betonnen tafel bij Ria en Henk door Mike, Ruud, Levien en ik. Wij zijn blij dat  Arjen er niet bij is om vast te leggen hoe wij dat loeizware ding in de kar hebben gekregen. Gekreun , gehijg, gekuch en gepiep, het leek wel een ontruiming van een verzorging tehuis.

 

Zaterdag

Het is een stralende ochtend en weer uiterst gezellig op de plek. Nanette en Winnifred maken Nanette haar fruittuintje plantklaar.

Nadat de betonnen tafel van Ria en Henk  is geplaatst door Ruud, Johan, Mike, Rob, Bram, Levien en mij resteren nog wat kleine klusjes aan de hut en voor de panelen.

Wij kijken elkaar aan. “Was het dit?” Zit de plek klus er na 1.5 jaar plekken er op?”. Rob wordt  acuut weemoedig. “Is er echt niets meer te doen?”, vraagt hij smekend.

Tuurlijk Rob, er moet nog aan het dak van de hut gewerkt worden , wij kunnen een kunsttouw ophangen en er kan nog een kraaiennest worden gemaakt. Maar eerst gaan wij de hout depots opruimen en de balans opmaken en kijken hoe het met de centjes zit. Voorlopig is er vooral onderhoud werk waar wij ons op kunnen storten.

 

Volgende week zaterdag is er de WWO van maart. Wij werken buiten en als wij de nodige afstand bewaren kunnen wij met elkaar een hoop werk verzetten. En als je een uurtje hebt doe dan wat in de borders. Elk uurtje nu bespaart je uren werk in de zomer.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén