www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Volkstuinencomplex, Windbos

Journaal zelfbeheer Hoekwierde eo van week 17; 22-27 april 2019.

Tweede Paasdag

Lap is op zoek naar Paaseitjes. Hij heeft al een mandje vol.

Er is mij gezegd dat er ruim 200 eitjes verstopt zijn. Ik ben nu op zoek naar no 199 en 200. Wist je trouwens dat de jdb ‘ers binnenkort gaan starten met hun wekelijkse jdb avond. Dit jaar is dat elke maandagavond”.

De sering staat op knappen.

Met het mooie warme weer gaat het hard. Langs de kwelbeek wordt door Jos de wijngaard geïnspecteerd. De knoppen lopen razendsnel uit.

Een enkele mus verzamelt al voedsel voor de jongen.

Dus het veertje laat ie liggen.

Ooit een mus met een indianentooi gezien? Greet heeft een meeuw in de wekelijkse quizvraag.

Mike ziet een muskusrat zwemmen in de kwelbeek.

Arjen fietst een rondje ruïne

en Gooimeer. Kijk, de Wierden vanaf de overkant.

Dinsdag

Hoera, de afvalhoop bij de kwelbeek is door de gemeente opgehaald. Geïnspireerd gaat Joop gelijk aan de gang om de bouw van een nieuwe hoop voor te bereiden. Eerst maaien en dan harken naar kleine hoopjes.

4 studenten van Aeres starten vandaag met hun onderzoek naar de waterkwaliteit van plas, wadi, beek en gracht. Er komen nog twee meet dagen en dan volgt een verslag met aanbevelingen.

Lap leegt alle afvalbakken en vindt de laatste eitjes op de jdb baan.

Het verjaardagsfeestje van Rudy staat in het teken van de wilg. Samen met Johan knot hij een rij wilgen langs de gracht. “Aha”, zegt Johan ,” ik zie daar de uitgelezen locatie voor een gemaksril.” Zo gezegd , zo begonnen. Maar zoals de naam al zegt , op je gemak. “Als wij hier even gaan zitten”, zegt Johan,” dan maak ik een verjaardagspetje van wilgen voor je” .” Nou, die zet je zelf maar op je pan “zegt Rudy. Regien en ik helpen het duo om een 7 tal prachtstaken naar de plek te brengen. Het is daar een drukte van belang. Kinderen hebben de grootste lol en verbazen zich over het verjaardagsfeestje van Rudy en de 3 overige wilgenplanters. Daar willen zij het fijne van weten. Vragen volop. Uitleg volop. Als wij de meeste weggevandaliseerde wilgen vervangen hebben gaan wij richting de havenkom. Aldaar scoren wij 4 reuze staken tbv een reuze tipi. Wij leggen ze met het voetje in de paddenpoel. Hopelijk is er na onze educatie een zelfcorrigerend vermogen bij de kinderen als daar mee gesleept of gebouwd gaat worden. Wij gaan het zien.

Woensdag

Kees borstelt de grachtengordel.

Hans schoffelt in de tripleA.

Waar blijven die vogels. Ik zit hier al de hele dag te wachten.

In de avond is er een kanteling van het weer. Eindelijk regen , een wat meer frisse periode breekt aan. Goed voor de plantjes, met name vooral de jonge aanplant. Arjen maakt een foto studie van de bosborder. Wat een straf als je daar moet wonen. Zul je toch elke dag tegenaan moeten kijken.

Decia maakt een flyer voor de moestuin. Er zijn tuintjes te huur.

Flyer A5 moestuintjes te huur

Donderdag

Martin en Lap hebben een maaidag. Gedreven gaat het stel aan de gang met K.Ubota en de bosmaaier.

Het wijkgedeelte van onze buurt krijgt, tot het moment dat er een buitje valt , een fraaie knipbeurt. De Engelse gazon kwaliteit nadert.

Braamsluipers van de avond zijn Regien, Ad, Lap, Joop, Johan en ik . Ad, Joop, Johan en Joop halen Joops hoopjes op met trekker en kar,

zodat met de bouw van  een nieuw hoopje gestart kan worden. Het groepje ziet met regelmaat een muskusrat op en onder duiken. Joop probeert het dier te vangen met een hark.

Hetgeen uiteraard niet lukt. Het hoopjes kwartet bouwt een gemaksril

en halen een donatie van Trees en Kees op. Split om het pad rondom de til te verbeteren.

Regien en ik planten de jl dinsdag gejutte staken op “de plek”. Levien en Dante , als tipi adepten, helpen .

De nazit is in de tipi van Ine. Zonder vuur . Het volleyveld is te mooi om te verstoren.

Er waren nl 8 beachvolleyballers actief vanavond. In jaren heeft ,na hun schoonmaakactie, “het zandje” er niet zo mooi geprepareerd bijgelegen. Elke woensdagavond kun je de jonge veteranen zien zandhappen en bewonderen.

Bij de brede brug zien de mannen mooie blommetjes in de bloei.

Vrijdag

Martin maait het grootste deel van het buitengebied.

Rinus maakt een foto van een gevangen muskusrat in de gracht. Dat imponeert Tim; “Opa , ik wil ook een buxusrat vangen”.”Neen Tim dat kan pas in de avond. Overdag zit de rat in zijn hol, in de avond gaat hij naar buiten en gaat eten. Dan kun je hem zien.”

Tim en ik gaan in de vroege avond kijken naar het jachttafereel langs de beek. Joop staat met een hark klaar om de buxesrat te lijf te gaan. Als een reiger staat hij ter hoogte van het buxesrathol. En ja, daar zwiept de hark door de lucht.” Ik heb hem geraakt, ik heb hem geraakt”, roept Joop enthousiast springend. Tim en ik blijven nog een half uurtje wachten maar wij zien geen beweging meer in het water. Het is trouwens een prachtige avond. De lucht is bezwangerd van de bloeiende inlandse vogelkers.

Zaterdag

De Sman plant een aantal wilgen langs de gracht ter hoogte van de til volgens het principe van rust, reinheid en regelmaat. Ton en ik testen een speciale Ton constructie om een bron te kunnen slaan. Wij willen nl een zwengel pomp op de natuur kinder speelparadijs plaatsen. Edoch een flexibele slang aan de spuitlans werkt niet. Verder dan 6 meter diep komen wij niet. Ton gaat weer in de uitvinder modus. Wordt vervolgd.

In het bos treft Arjen ter hoogte van de vossenburcht de bouw van een nieuwe hut en het afstropen van enkele bomen ter plaatse.

Kids dat kan echt niet. Deze plek is voor de familie Vos. Er zijn zat plekken waar jullie hutten kunnen bouwen. Maar hier niet , een beetje respect voor de natuur graag.

“Verrek, daar ligt nog een eitje”.

Volgende week zaterdag is het 4 mei en wij vieren dan de WWO van april. Er is veel werk in de borders en op “de plek”. Doe je mee?

Voor die tijd wel genieten van de geuren , geluiden en kleuren.

Waar hangen deze nieuwe bordjes in het Krachtbossie?

 

  1. Het is alweer een prachtig verslag van de werkzaamheden en resultaten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén