www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Volkstuinencomplex

Journaal van week 23, 5-11 juni 2017

Maandag, tweede Pinksterdag
Alweer een mooie dag. E&H maken de Klaver rozenborder mooi.

•• Klik op de foto’s voor een grotere afbeelding ••

Joop en Mini zien op weg naar AH de berenklauwen in bloei en in knop staan. Zij pakken beiden een kapmes en tsjappen de koppen er af. Joop vraagt mij een stuk langs de boulevard te bosmaaien. Met de hand steken en zeisen gaat het bij hem wel erg langzaam. Ik doe dat met plezier. Ik vind nog wat zaad van blommetjes. Ik zaai op diverse plekken langs de kwelbeek. Tijdens het maaien en zaaien zie je prachtige dingen.

Dinsdag
De volleyballers slaan een weekje over. Duidelijk gevalletje van mooi weer recreanten. Of er jdb’ers actief zijn geweest weet ik niet.

Woensdag
Zeer onstuimige dag vandaag. Veel wind en veel nattigheid.

De maaiploeg van dienst is gemankeerd. Ziekte en vakantie doet WW, de enig overgeblevene van de maaiploeg van dienst, besluiten om na zijn werk  in de avond de KUBOTA te pakken en een groot deel van het wijkgras te maaien.

Leida, Marlies en ik struinen ons deel van de kwelbeek af op zoek naar nieuwe groei- en bloeivormen.

Wij zien schitterende arrangementen en tellen weer meer dan 100 verschillende soorten.

Wij hebben het oa over de nare avond die Joop had van de week.

Joop:
”Ik had een bijzondere kwelbeek avond.  Eerst twee labradors die door de kwelbeek zwemmen, drie loslopende honden die dwars door alles heen renden en als klap op de vuurpijl  bewoners die alle klaprozen

hebben geplukt en ook de koningskaars is verdwenen.
Ik kon een paar schoppen onder mijn kont krijgen van de hondeneigenaar. De mevrouw, die de bloemen plukte, vind dat alles wat in het wild staat meegenomen mag worden. Blijf dan maar eens netjes”.

Tja, op zich is het geweldig dat zo veel mensen en honden de weg naar de beek weten te vinden en op hun manier genieten. Alleen het genieten in de vorm van je hond laten zwemmen en bloemen plukken getuigt van weinig respect voor de kwelbekers, vele andere genieters en de natuurlijke ontwikkeling. Het hele gebied heeft een aanlijngebod en het is bij wet verboden om bloemen te plukken. Wat doe je met mensen die zulke afwijkende normen inzake mijn en dijn hebben, vragen wij ons af. Het persoonlijke gesprek niet schuwen is ons idee. Dat blijft het meest effectieve middel om een anders denkenden te bereiken. Niets zeggen stekt de “anderen” in het volhouden van hun ongewenste gedrag. Wij herinneren ons een kinderliedje van vroeger;

Klein, klein kleutertje. Wat doe je in mijn hof?
Je plukt er alle bloempjes af. En maakt het veel te grof.
Och, mijn lieve mamaatje. Zeg het niet tegen papaatje,
Ik zal zoet naar school toe gaan en alle bloempjes laten staan.”

Zeg nu zelf. Als je niet beter weet dan wil je toch uren naar zo een boeketje papaver kijken.

Maar ja, als je niet weet dat ze het nog geen paar uur op de vaas volhouden. Je kunt veeeel beter van ze genieten langs de kwelbeek.

Donderdag
Greet doet verslag van de braamsluip activiteiten. “Wij waren  met z’n zevenen: Marlies, Anita, Regien, Johan, Hester, Mike en ikzelf.

De knotwilgen heeft Regien allemaal bijgewerkt en die bij de gracht heeft ze samen met Johan gedaan. Johan heeft zich ook nog gestort op de bereklauwen en de rest heeft de kleidijk van onkruid en riet ontdaan.

Mooi op tijd voor al die regen. Inmiddels komt daar in ieder geval al heel wat zaad op. Ook langs de Kweelbeek komt steeds meer aan bloemen op, leuk hoor we hebben nog een rondje gelopen.

Daarna een gezellige afterdronk bij de M&M’s in de tuin. Gister zag Hugo vanuit z’n tuin een Purperreiger opvliegen, hij kreeg de indruk dat deze uit de Kwelbeek kwam. Dat is dan wel een erg mooie waarneming!!”

Op de achtergrond klinkt het geluid van de

De kleine koetjes slapen al.

Vrijdag
Een heerlijke hoosbui in de ochtend, het zonnetje is er weer in de middag. Als ik met oud buurvrouw Adrie over het Naardermeer vaar stoot zij mij aan; “Zie je die purperreiger? Volgens mij vliegt die richting jullie beek.” Het enige leven bij de kwelbeek zijn de mussen die een zandbad nemen.

Maar als je goed kijkt dan zie je ook die vogel in het riet die de gehele dag dat krakkerige geluid maakt.

Nou ja, als je dat zegt. Wie is daar?

Die struint de bodem af

Vast op zoek naar mollen?

Of heb ik last van een delirium?

Zaterdag
Om 09.00 uur verzamelen Trees en ik groot hoefblad om daarmee de laatste productie ronde waterschalen te maken. Wij zien dat het gezellig VLA druk is op de tuin. Het is trouwens feest om naar de tuin te gaan. Je passeert de heerlijke geur van de guirlande d’amour

en dan heb je nog het vreselijke vooruitzicht om een uurtje in je aardbeienbed te moeten zitten plukken. Wat kan het leven toch lastig zijn!

Marlies en Arjen hebben hun bosborder werkochtend. Simon en Hans werken in de triple A border. Karin schoont de hoekborder, Lappie leegt alle afvalbakken en WW ligt in een berberis spijkerbed als hij bij het KWAM een nieuw relais aanbrengt en ik ben er getuige van als plots alle fonteintjes het weer doen. Echter alle prut in de waterbakken vormen het vervolgprobleem. Rob wordt er bij gehaald om het watervervuilingsprobleem dat nu voordrijft op te lossen.

Heb je de rozen boog wel eens goed bekeken? En geroken!

En even stil gestaan bij de geur rond de kamperfoelieboog. Kies een warme zomeravond, dan is de geur het meest intens.

En het wonder en van de rozenborder voltrekt zich ook deze dagen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén