www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Vogelbos, Zelfbeheer

EZH weekjournaal; week 36. 5-11 september

 

 

Maandag

Lap heeft los gewaaide takken van de populieren op het grote veld verzaagd en opgeruimd .De rode route op de wandelpanelen zijn door hem aangepast.

 

Dinsdag

Joop harkt ,Joop hakt. Alle middelen zet hij in om het riet uit de boulevard te houden. Het wordt steeds drukker bij de Jeu de Boulesbaan. Vandaag zijn er 12 spelers met zelfs 2 man uit de buurt waar Dick en Tiny wonen.

wp_20160906_19_50_06_pro

 

Woensdag

WW is vroeg op en gaat gelijk aan de slag met het wateren van de HB planten. Lap en Rob volgen rap zijn voorbeeld.

Thom en ik boren gaten in de palen voor de steiger. Drie boormachines met verschillende boren en een potje met vet maken het azobe gewillig.

img_8647potje-met-vet

img_8649gatn-boren

Drie kwart van de palen krijgen onze speciale behandeling. Wouter, Teun en ik bereiden een workshop vervanging dode knotwilgen voor. Wij zagen een tiental forse tenen uit het bos achter het surfstrandje. Een kraan voor de werkzaamheden morgen wordt bezorgd. Jan zet hem op een veilige plek.

Lap knipt laag hangende takken van de bomen tussen het kamperfoelie boog en de Hoekbrug.Ook flyert Lap het gras van het talud tussen de steiger tot de bocht van de gracht.

 

Donderdag

Kwelbekers/jutters  Regien, Ruud, Thom, Lap, Johan en ik worden geassisteerd door kraanmachinist Jan en trekker chauffeur Ludger. Onze Jan zorgt elders voor het definitieve profiel en maakt het terrein frees klaar. maar eerst zet Thom het werk uit.

img_8651uitzetten

Het begin van de dag ervaar ik als bijzonder spannend. Kan er vandaag gewerkt worden?. Er is in het weekend zoveel water gevallen dat het nog de vraag is of de trekker met een volle vracht gedragen kan worden door het pad. Het is een paar uur trial en error. Kraan machinist Jan, niet te verwarren met onze Jan ,die elders bezig ,is stabiliseert het pad met zand en vlakt enkele keren. De trekker vervoert halve vrachten maar op een gegeven moment zit de gang er in.

img_8654jan-en-ludger

Ruud, Johan, Lap en Regien gaan verder met het gaten boren.

img_8653gaten-boor-team

Thom en ik vervullen de rol van vliegende kiep voor van alles en nog wat. Thom heeft pilonen geregeld en is overduidelijk de hoofd uitzetter. Aan het eind van de dag staan er 8 palen op zijn plek. Dank aan Susan voor de koffie met gebak.

img_8656koffie-bij-susan

In de middag zijn de collega’s van Wouter van het waterschap op bezoek. Zij vinden Wouter een kei .

img_8664wouter-is-een-kei

En zij zijn onder de indruk van de prestatie van de EZH’ers. Uiteraard wordt de dijk getest.

img_8665op-de-dijk

Een aantal helpt een handje mee door een start te maken met de vervanging van de niet aangeslagen wilgentenen.

img_8667nieuwe-wilgen

img_8670nieuwe-wilgen

Nu dus wel schietwilgen en geen grauwe wilg. Zeg nou zelf. De kwelbeek is allesbehalve een grauw project.

Zoals elke donderdagavond rukken ook deze avond de braamsluipers uit. Greet doet verslag. ”Bij de braamsluiperij is er door Regien, Joop, Mike, Marlies, Hester, Johan, Anita, Yvonne, Nicolette, Hans en Greet met man en macht gewerkt aan het pad tussen Kwelbeek en dijkje. Alle kleibonken en rietresten werden verwijderd en daarna werd het hele pad geharkt en begon de trein met kruiwagens op gang te komen. Overal werd zand gekiept en direct weer glad geharkt. Wat een samenwerking. Geen barmsijs maar een rietzeis vandaag.

Als er nu een mooie regenbui komt kunnen we gras gaan zaaien en ook dit pad in de toekomst gaan maaien, Frank is de gelukkige man die dat maaien gaat doen!

Ondertussen was Ineke bezig het riet langs de oever van de  Kwelbeek onder controle te krijgen, ook daar werden nog wat kruiwagens met zand naar toe gereden. Hans verwijderde met de zeis nog het riet tussen en langs de knotwilgjes.

Na al dit werk was er een gezellige “afterdronk” bij Maudy en Mike waar we de primeur van Martin z’n filmpje te zien kregen over al het werk dat die dag bij de bouw van de steiger en vorm geven van het eiland gepresteerd was, erg leuk en indrukwekkend. Zie ook //drive.google.com/open?id=0B203uekz3fdHcV9NbUxUbnNPRzA

Een mooie afsluiter van een fijne avond.”

 

Vrijdag

Kwelbekers Regien, Johan, Joop ,Mike en Ruud gaan met de kraanmachinist Jan  en trekker chauffeur gestaag verder met het bouwen van de brug. Het juthout is zwaar maar volgt de wil van de weg over water bouwers.

img_8676eerste-balk

img_8678het-is-druk-in-de-bouwput

dscn9514

 

Stef en Bram volgen de werkzaamheden op hun eigen trekkers.

img_8680jeudig-publiek

En mogen ook even in de kraan en trekker zitten. Een onvergetelijke herinnering voor deze kids.

En vandaag dank aan Joop voor de koffie met gebak.

Zaterdag

Vogelbossers zijn druk in hun bos. Hierbij het verslag van Anneke en ‘Lap;

“De werkgroep was deze werkochtend groter dan anders. Het was ook wel de bedoeling dat er zo veel mogelijk aanwezig waren voor het bespreken van het concept beheerplan van het vogelbos voor de volgende 5 jaar tot 2021. 

Er moest eerst nog gewerkt worden. De japanse duizendknoop werd weer bestreden en wordt steeds minder. Het wegknippen van jonge iep en esdoorn door het hele bos aanwezig. Ook de vlinderstrook werd voor de helft gezeist en later de andere helft voor de volgende rijkere opkomst van bloemen soorten.

Er zijn daarna heel wat zakken groenafval door ons afgevoerd.

De deelnemers waren: Anneke S, Adrie, Greet, Hester, Ruud, Marrie, Anita, Anneke W, Dick, Hans, Nicolette, Elise en Rob en die ook voor de koffieronde zorgden, Martin voor de foto en film opnamen, te zien op www.hoekinzicht.nl

Tijdens en na de koffie bespraken we het nieuwe beheerplan. Het is een prachtig en gedegen verslag geworden wat Dick heeft geschreven n.a.v. de scholing door LBF. Het is feitelijk veel meer dan een beheerplan geworden: ook de geschiedenis van het Vogelbos en de werkgroep worden erin beschreven.

De doelstelling van de Werkgroep Vogelbos is een duurzame en ecologisch verantwoorde ontwikkeling van het Vogelbos, dat aantrekkelijk moet zijn voor mens, plant en dier. Het geplande beheer van het Vogel bos bouwt in de periode 2016-2021 voort op de in 2008 ingeslagen weg. Het moet een fijne plek zijn om te bezoeken en om van de natuur te genieten. Het moet geschikt zijn voor wandelaars, maar tegelijkertijd geen (pret)park of te populaire hondenuitlaatplek worden.

In het concept beheerplan stonden een aantal punten waarover we hebben gediscussieed en besluiten hebben genomen. Deze hadden o.m. betrekking op het beheer van de paden en de bloemenweide en over het uitnemen van de abelen/populieren. Wat betreft dit laatste kwamen ook de groeiende zorgen omtrent het toenemende risico van waaien aan de orde. Dick gaat alle besluiten in het beheerplan verwerken en dan kan het naar de gemeente.”

wp_20160910_12_02_47_pro

4 kinderen spelen bij het eiland. Op het moment dat zij de dam willen doorsteken fiets ik toevallig langs. En weet dus een klein rampje te voorkomen. Na de uitleg snappen de kids dat zij geen goed plan hadden.

Zondag

Wij kijken terug op een zomerse week waarin de natuur en het weer zijn eigen gang ging. Zonsondergangen, spinnen, eenden, spinnen, de geurende clematis, spinnen,  kikkers, spinnen, lelies, spinnen, een torenvalk , spinnen en een libel die niet weet of hij naar links of rechts moet. Arjen heeft die mooie momenten voor ons vast gelegd.

dscn9402

dscn9753

dscn9508

dscn9411

dscn9517

dscn9344

dscn9361

dscn9484

dscn9521

dscn9540

dscn9686

dscn9588

dscn9596

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén