www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Materiaal en materieel, Vogelbos, Vogels, Windbos

EZH weekjournaal van week 6; 6-12 februari

Maandag

Onze buren in de Velden hebben eind vorige week een huis aan huis brief ontvangen met de boodschap dat er vanaf vandaag naast het Wolkenveld zand overgeslagen gaat worden voor de A6. Drie jaar om de 5 minuten een vrachtwagen met zand over de oude Muiderweg en drie jaar lang  geen verkeer over de dijk langs de Velden. Al het dijkverkeer gaat in die periode over de Veldweg. Je kunt je voorstellen dat zo een bericht rauw op het dak valt. Temeer omdat niet direct bekend is wie van de gemeente daar bemoeienis mee heeft. Een aantal Veldenaren hebben bezwaar gemaakt bij RWS en eisen inspraak en communicatie.

Anita gaat weer takken rillen in het Vogelbos.

Jos plant de eerste wijnstokken in zijn wijngaard.

Dinsdag

Yvonne en Hans van de gemeente hebben samen voor de kwelbeek een stevige portie zand kunnen regelen. Dat zand zal donderdag worden aangevoerd. Daardoor kunnen voor het zaaiseizoen de zaaibedden in orde gemaakt worden en zijn ze optimaal geschikt voor de bloei van duizenden bloemen.

Vandaag rilt Lap en de Vogelboskabouter in het Vogelbos. Ook de laatste 4 knotwilgen in de bocht van de gracht worden door Lap geknipt.

Marlies, Anita, Susan, Regien (de mm, monitor meisjes) en ik steken de koppen bij elkaar om te komen tot een geschikt zaadmengsel voor bij de kwelbeek. Ook gaan wij een beplanting plan maken voor de zuidoost zijde.

Woensdag

Ook vandaag staat Anita te rillen in het Vogelbos. Op diverse plekken langs de kwelbeek heb ik planten geplant. Ik ben benieuwd wanneer de mm (monitor meisjes) een bijzondere ontdekking/waarneming gaan doen.

Rapportage van Bram over de wonderlijke KUBOTA zoektocht.
“Inmiddels in diverse zwerftochten bij verschillende bedrijven langs geweest (zowel op sites, telefonisch, als daadwerkelijk in de bedrijven).
Bij onze bezoeken veel medewerking van de verkopers gehad. Veel gezien veel kennis opgedaan.
Komen nu uit op kubota F 3680 of F 2880.
Goed, prijs en weinig werkuren zijn meestal strijdig met elkaar. Maar een machine waar we over wilde onderhandelen was er tot nu toe niet bij.

Tot zover

Mede namens Rob, Willem.

Bram

N.B.: Enkel een nieuwe ( gereviseerde ) motor kubota 1305 is ook nog niet gevonden”.

In de avond is er het eerste  EZH bestuur overleg van 2017 met Irma en Ton. De afsprakenlijst tref je op zijn plek.

Donderdag

Om kwart over 7 wordt  de eerste vracht zand door chauffeur Paul (mooie naam he) gestort langs de Kwelbeek. Er zullen er in de loop van de dag nog 6 vrachten volgen.

Ik begin met het uitvlakken en ben blij als Regien komt helpen.

In de middag heb ik een kort intermezzo met de mm. Wij meten het plantvak van de zuidoost zijde van de kwelbeek op en filosoferen over hetgeen wij gaan planten.

Lappie passeert in zijn afvalronde en leegt o.a. het poep tonnetje aan het begin van het blote voetenpad.

Als Regien en ik uitpuffen komt Joop thuis. “Wauw, een grote berg zand, leuk, lekker kruien”, zegt Joop. En tot het donker rijdt hij de nodige kruiwagens met zand naar het eiland. Dat moet een bloemeneiland worden. En dat gaat moeilijk in de vette klei. Dus zand is het medicijn t.b.v. meer kleur en geur. Mede ten faveure van de vlinders en de bijen.

Vrijdag

Vandaag weet Lap zich weer te vermaken in het Vogelbos.

Regien en Marlies komen bij elkaar om informatie over het zaadmengsel verder uit te werken.

Er worden nog twee vrachten zand gebracht. Om 7 uur brengt chauffeur Paul de eerste vracht. Een uur later de tweede. Genoeg voor uren kruien en harken. En dat doen wij graag voor een kleurig bijen- en vlinderlint. Zand zorgt voor de nodige verschraling. In de vette klei doen, zoal gezegd, de blommetjes het niet.

Zaterdag

Winterse activiteiten langs de Kwelbeek en het Vogelbos.

Kwelbeek. Om half 10 verzamelen Arjen, Joop, Thom, Trees en ik bij de grootste zandhoop. Gestaag slinkt de berg als er kruiwagen na kruiwagen met zand op het eiland verdwijnt.

Trees zwaait de scepter op het eiland en dirigeert de kruiwagens naar de Mont Ventoux.

Het zijn goelag archipel (volgens Arjen) omstandigheden geworden. In het warme najaar sprak hij nog van de Birma spoorweg. Trees observeert de kruiers. Er blijken links en rechtskiepende mannen. Trees vraagt zich af of dat hoort bij het links of rechts dragen.  Heerlijk, dat wintersporten vinden wij allen. Voor Arjen is het een cooling down, voor Thom een warming up.

Johoooee, klinkt het uit de boshut. En dampend verdwijnen wij onder de vleugels van Susan. Aldaar koffie met appelgebak. En sterke verhalen over fietsen aan een draadje en kamperen midden op de hoofdweg naar de plee. Na de pauze schuift Mini aan om nog sneller de kruiwagens gevuld te krijgen.

Als het stopt met sneeuwen vinden wij het niet leuk meer. Wij laten voldoende zand liggen voor de volgende keer.

Vogelbos. Verslag van Hans; ”Nadat er op vrijdag 3 februari 4 bomen gezaagd waren in het Vogelbos, ligt er voor ons weer veel werk om alles op te ruimen voordat het broedseizoen begint. Met 5 gemotiveerde groen vrijwilligers t.w.: Ruud, Dick, Johan, Anita en Hans zijn we aan de slag gegaan. Takken klein zagen en op rillen leggen. Dunne stammen buiten het bos op een hoop leggen. Dikke stammen vrij maken van takken.

Dit alles om voor de EZH zaagploeg het overzichtelijker te maken als zij op donderdag  23 februari komen om alle stammen in kleine delen te zagen. Dan kunnen wij deze delen uit het bos halen en aan de rand van het bos neerleggen t.b.v. liefhebbers van brandhout. Dit gebeurt op zaterdag 25 februari als extra werkdag en hoop dat jullie dan weer komen. Mede door de verzorging van Elise die voor de koffie met appelgebak zorgde hebben we vandaag veel kunnen presteren maar er ligt nog genoeg opruimwerk voor de komende werkochtenden. Wie er zin heeft kan natuurlijk altijd zelf een uurtje rillen tussendoor wanneer het uitkomt. We hebben ook weer 2 nestkastjes die op gehangen kunnen worden in het bos waarvan één van Bert en Anneke gekregen. Toen wij klaar waren en al het gereedschap opgeruimd hadden werden we uitgenodigd door Trees en Kees om bij hun een kop heerlijke kippensoep te nuttigen.”

Susan strooit op de vogelvoederplek. Arjen legt vast wie er van het zaad komen snoepen.

En het zijn niet alleen vogels die snoepen.

Zondag

Nog een laagje krakende sneeuw erbij. Winterse beelden alom. Arjen legt ze voor ons vast.

Anneke en Bert verhuizen naar Apeldoorn. Vanmiddag nemen zij een gezellig afscheid van velen.

 

  1. peter van den bemt

    ‘Gemeente’ en ‘communicatie’. Ik woon sinds 1981 in Almere Haven, Ik kan me geen moment herinneren dat deze 2 begrippen goed samengingen. Wat betreft de afsluiting van de Gooimeerdijk: slechts een heel kleine groep mensen heeft een informatiebrief gekregen. Volgens de gemeente de mensen die langs de omleidingsroute wonen. Maar ook daar is hij zeker niet overal beland. Het gaat om afsluiting van het FIETSPAD op de Gooimeerdijk. Dit omdat er een los/laadplek voor zand op het fietspad komt, vlak voor de afslag Havendreef. Hier is inmiddels, als gevolg van reacties in de wijk, voorlopig een halt toe geroepen. Het ziet ernaar uit dat de gemeente beter haar werk moet doen inzake de effecten van die constante stroom van zandwagens die er daar gaat komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén