www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Windbos

EZH weekjournaal. Week 19, 8-14 mei 2017

Maandag
Chris woont in de Lindegouw. Hij is een van de vrijwilligers die daar een binnenhof onderhouden. Chris is geïnteresseerd hoe wij e.e.a. geregeld hebben en daarom maken wij een mooie en leerzame wandeling door wijk en bos onder leiding van Brammetje. Wij zien Joop schoffelen, Rob onderzoeken en Lap de gevallen boom op de open plek in het populierenbos uitkleden.

• Klik op de foto’s voor een grotere versie. •

In de middag spreken Margreet, Leida, Paula, Bram, André, Martin en ik gemeentevertegenwoordigers Saskia en Olaf. Hoofdonderwerp is hoe nu verder met de windbosflat. Volgens Saskia is er in de ogen van het college van Burgemeester en Wethouders  uitvoering gegeven aan de motie van Leefbaar Almere. Alternatieve bouwlocaties zijn onderzocht en er is maar één echt alternatief. Dat is de kustzone en als die niet doorgaat komt er volgens de ambtenaren gewoon een windbosflat. De bouwbestemming blijft totdat het bestemmingsplan is veranderd. Wij geven aan het daar niet mee eens te zijn en laten weten dat wij verbolgen zijn niet te zijn betrokken bij het locatie onderzoek. Dat was juist één van de elementen van de motie.
Tevens komt ter sprake de stand van zaken uitvoering plannen “Wierden aan het meer”. Recent is geconstateerd dat er op sociaal gebied (excl. Hoekwierde) niets is verbeterd. Gemeente en corporaties onderzoeken hoe daar toch invloed op uit te oefenen. Wij (gemeente en bewoners) maken geen concrete afspraken en bezinnen ons op de vervolgstappen. Wellicht is t.a.v. het bovenstaande een bijeenkomst op dinsdag 16 mei georganiseerd in de Aquamarijn.

Dinsdag
In de wijk staan her en der 4 heeeeele zware zakken. Made by Lap, staat er op. Met gevaar voor eigen rug en leven zorgen Rob v.h. S. en ik er voor dat de zakken geleegd worden in de bladkorf. De veroorzaker van deze rugaanval test ook zich zelf door alle bast van de gevallen boom naar de korf te slepen.
Anton en Bram krijgen een noodmelding van Henk de maaier in de overige wierden. Hij is gestrand en is ten einde raad. Met een hoop EZH slimheid wordt de gestrande maaier weer uit zijn benarde positie geholpen en  aan de praat gekregen.

De volleyballers vinden het nog te koud. De 10 jdb’ers spelen zich snel warm en ketsen een lieve lust.

Een triootje eenden hier

en een triootje aalscholvers daar.

Een “witte reiger” is maar alleen

Dat geldt niet voor het aantal meerkoetjes. Arjen ziet ze uit het ei kruipen.

Eieren overal

en ook het spul dat er uit komt.

In het bos overal beessies, zoals bekend heeeeel veel op de kardinaalsmuts.

Hierbij is ook een wonderlijke creatie te zien .

Wie weet wat dat voor een beessie is? Dank aan Greet, Maria en Chris die op het onbekende beessie van vorige week hebben gereageerd.

Woensdag
Yvonne is lekker bezig in de Y&H border. Marlies doet hetzelfde in de bosborder. Anton in de rozenborder en Hans onder de rozenpyramide. Lap leegt alle afval bakken.

Een grote witte vrachtwagen leunt tegen een lantaarnpaal en snelt snel de wijk uit. Het kenteken is niet genoteerd.

Het EZH bestuur is in overleg bijeen. Voornamelijk lopende zaken. Geen echte bijzonderheden. Het midzomerfeest is op 1 juli. Hulp voor bij het kinderfeest en de muziekkeuze  wordt op prijs gesteld. De afsprakenlijst staat weer op zijn plek.

Donderdag
De IJsheiligen van dit jaar zijn Sint Margaretha, Sint Johanna, Sint Brammus, Sint Wilhelmus, Sint Robertus en Sint Lappus.

Deze groep zorgt op  de eerste dag van de IJsheiligen voor het vullen en ophangen van de HB’s. Alles staat in de startblokken als Laurens de planten komt brengen.

Dan gaat het snel en in een poep en een scheet hangen de bakken en krijgt een deel van de planten al water.

Jos, Ad en ik maaien onder strenge begeleiding van de gedreven instructeurs Rob en Bram. Jos maait in de buurt van de Kimwierde, Ad maait de rest. Ik volsta met een grote bosmaaironde. Tot slot maai ik in de avond een rondje kwelbeek.

De  8 braamsluipes verdelen zich over de gehele buurt. Hester is druk in Marions vogelbossie, Henk is actief in de Y&H border, Greet, Yvonne, Marlies (acer trekkers), Mike (ongewenste kruid schoffelaar en plank vast zetter) en ik (maaier) kwelbeken.

Lappie heeft vanavond de pet op van HB’er. Onze enige echte kampioen berenklauw steken (Johan)  heeft in ons beheergebied (buiten ons beheergebied hoef je niet ver te zoeken) een volbloed exemplaar gezien. Of wij die ook gezien hebben. “Zoooo groot “ zegt ie?. “Wat zo groot, dat maak je de kat niet wijs”,  is onze reactie. Niets zeggend verdwijnt Johan richting de bron van de kwelbeek.  Even later komt hij terug, glimmend van oor tot oor. Hij zegt niets maar loopt als een pauw drie rondjes kwelbeek. Het is een soort bezwering richting alle kleine klauwtjes. “jullie gaan niet groot worden”. Toch knopen wij een gesprek aan met Johan.

Johan, knap van je, je moet iets doen met die vaardigheid van je”.  “Misschien”, zegt Johan. “Misschien start ik een beweging. Net als Macron. Klein beginnen en groots eindigen. Heel Almere berenklauw vrij”. “Wat houdt je tegen dan”, vragen wij Johan. “Nou, onze burgemeester is ook bezig met een beweging en zijn zaadjes gaan een geheel eigen leven leiden. Ik vraag mij af of mensen het verschil wel zien tussen de ene en de ander beweging”. “ Tja, daar zeg je wat, Johan”.

Aan de einder dreigt een onweer.

Vrijdag
Bram en Rob geven het restant HB bakken en het KWAM water.

WW gaat aan de slag om nog een paar bakken te kunnen vullen. Joop  en Trees schoffelen hun paden. Het is lekker warm. In de avond valt een hoognodig buitje.

Lap klimt het dak op en ziet dat het sedum het goed doet maar ook de acers slaan hier hun slag. Als wij niets doen dat hebben wij geen sedum maar een acer dak.

Voor Johan en Martin is het een rustdag.

Zaterdag
Lap zit te genieten in het windbos op de door hem geschilde populier. “Shit, een puntje. Bah, het is een scherp puntje. En daar nog een en daar…” Lap snelt naar huis en is de rest van de dag aan het schaven opdat niemand op een vervelend puntje gaat zitten.

Lap is wel gestoken door het natuur virus. Hij geniet van de grijze waas langs de dijk.

En al die blommetjes, hij kent ze allemaal uit het hoofd. Knap hè.

de koekoeksbloem

de donkere ooievaarsbek

de boshyacint

de weegbree

de gelderse roos

de meidoorn

de akelei

de inlandse vogelkers

de kweepeer

de gewone wikke.

Lap valt bijkans in katzwijm bij al dat moois. Gebiologeerd kijkt hij naar een knop.

 

En plots, in een vloeiende beweging gaat die knop open. Het is een wonder.

 

  1. Wil Neering

    Geweldig wat samenwerking doet. Mijn complimenten aan iedereen, die onze wijk zo mooi maken.

  2. peter van den bemt

    Ja. Jullie doen prachtig werk. Het blijkt maar goed dat jullie dat zelf doen, want kijk naar de Laren en de Velden. Daar laat de gemeente de verloedering toeslaan. Het budget voor de Foriadewijk is grenzeloos, maar geld uitgeven aan het beheer aan het groen, dat wil de gemeente niet. Dat is gewoon een KEUZE. De houding van de gemeente t.a.v de Windbosflat, daar heb ik hier op de site destijds voor gewaarschuwd. En zo gaat het dus ook. Het gemeentebestuur lijdt onder blinde ambitie en verloochent haar burgers en stad. Ongehoord.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén