www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Materiaal en materieel, Media, Natuur, Nieuwbouw, Planten, Vogelbos, Windbos

EZH lente week journaal van week 13; 27 maart-2 april

Maandag
Vorige week nog baggerweer. Nu met een T-shirt aan planten bij de kwelbeek en schoffelen van de moestuinhaag.

Landschapsbeheer heeft op hun site informatie opgenomen over onze zaaiactie van zaterdag jl. //www.landschapsbeheer.net/nieuws/nieuwsberichten/artikel/natuurontwikkelingen-kwelbeek-almere-haven/602

Arjen legt elke dag enkele lentebloeiers vast. Vandaag de maagdenpalm

en de bosanemoontjes

die geweldig fraai staan te pronken nabij Greets vogelkijkhut.

Dinsdag
Rob is enthousiast over de eerste proef KUBOTA maaidag.
“Enorm stil en wendbaar is ie”. “Heb je het over de maaibaas? “, vraag ik. Er is een belangrijk punt van aandacht. “Met je pinkie kun je de machine laten draaien. De kans dat je een obstakel raakt of te water raakt is ook toegenomen.
Bram en Rob oefenen vandaag  in het buitengebied.

Net het duo tete a tete.

Ook de hyacinten staan te bloeien en te geuren!

Woensdag
Er loopt een man over wat voorheen de vlinderweide van het vogelbos was. De man kijkt wat zuur.

De man is met kalk in de weer. Dat schijnt op termijn vlinders te kunnen aantrekken. Helemaal snappen doe ik dat niet, de tijd zal het leren.

Een viooltje

en een madeliefje

voor deze man. Wordt ie weer vrolijker.

Meer dan een tiental buurtgenoten hebben gevolg gegeven aan de oproep om zich te laten informeren en te laten horen over de laatste plannen over de kustzone. Een spreekstalmeester introduceert en bevraagt de wethouder, de projectleider en de ons bekende planoloog Guido. Voor velen een deja vu. De bekende riedel rolt uit de hoge hoed. Centrum heeft een economische impuls nodig, woningbouw voor de middenklasse is noodzakelijk, meer groen nabij het centrum en de kustzone verdient een kwaliteitsimpuls. Het is het bekende verhaal dat wij al 25 jaar over ons heen krijgen. Ook nu is er een vorm van participatie bedacht. Die lijkt veel op de Laren variant. 4 a 5 keer kun je deelnemen aan een praatsessie. Na de grote vakantie wenst men besluitvorming in de Raad en na de wijziging van het bestemmingsplan zou er in 2020 wat kunnen veranderen in de huidige kustzone.

Donderdag
Fietje doneert een mooie hulststruik. Die krijgt gelijk een mooi plekje langs de kwelbeek. Ik ben er getuige van dat Rob zijn eerste vis uit het grachtwater haalt. Een grote brasem. Een ongewenst gast voor in het kwelwater van de kwelbeek. Dus terug in de gracht met dat beest.

Bij de kwelbeek is het volop genieten van de dotters

en een ander wonder, de bloei van het groot hoefblad.

“Er zoemt een juweel door de wijk. Ja, ja er zoemt een juweel door de wijk” zingt de maaibaas. Hij grijnst van oor tot oor. De tweede testrit is hem prima bevallen. Er is maar één maar. Een hele grote maar. En dat is de hondenpoep. “Onvoorstelbaar welke meur er om je heen hangt na zo’n eerste maaironde”.

Bij de kwelbeek verwacht Johan regen. Hij zaait, in het ritme  van een traditionele  regendans, een deel van het toekomstige graspad aan de oostzijde.

Ook Joop, Trees en mij tref je hier met regelmaat met een schoffel aan. Nu het riet de grond uitvliegt is het een hele opgave om het blote voetenpad en jonge aanplant vrij te houden van dat onstuimige geweld.

Uit de Velden komt het volgende bericht over de overslag van zand op de dijk. Knap gedaan van die twee.

Beste buurtgenoten,

Vandaag hebben Ronald Schut en ik wederom een overleg gehad met de uitvoerders, Parkway6 en De Waard grondverzet. Mede door onze onderbouwde bezwaren hebben Parkway6 en De Waard nogmaals gekeken naar een andere oplossing/loslocatie en die is gevonden. De loslocatie zal worden verplaatst direct naast de Hollandse Brug aan de zijde van Naarden (aan de overkant voor ons gezien). Ook zal er dan uiteraard geen vrachtverkeer voor het zandtransport meer plaatsvinden over de Gooimeerdijk-West en via de Havendreef. Dit is voor ons allemaal als buurtbewoners natuurlijk super goed nieuws!! Ons is tevens toegezegd dat de komende week de huidige loslocatie zal worden opgeruimd. U zult begrijpen dat wij erg blij zijn met deze uitkomst. Laat de zomer maar komen!

Met vriendelijk groet,

Ronald Schut

Johan Cnossen

Vrijdag
Bloeiende kersen en ander spul.

In het vogelbos en windbos tref je de holwortel.

Een zeldzaam plantje. Stinseflora genaamd.

Lap heeft op het grasveld het Marionsvogelbossie, de heg, de kamperfoelieboog en het kunstwerk vrij geschoffeld van onkruid en op hopen bij elkaar geharkt.

Wie er nog stammetjes voor de open haard wil hebben kan dit gratis meenemen. Het ligt aan de rand van het vogelbos ter hoogte van Hoekwierde 94.

Zaterdag
Om 10 uur verzamelen de meeste leden van de maaiploeg zich rond de nieuwe KUBOTA. Trotse maaibaas Bram deelt met steun van Rob, maaibaas no 2, de ervaringen van de eerste twee proefsessies.

Ook deze machine heeft een filtertje hier en een nippeltje daar.  Het maairooster wordt bekend gemaakt en sommigen mogen al een proefrondje. ‘Ja, het is anders. Je moet geen haast hebben want het is erg wennen”, zegt Kees.

Bescherming tegen takken, lawines en vallende stenen is geboden. De oude behuizing heeft plaats gemaakt voor een rolbeugel. Onze ARBO specialist Arjen schenkt enkele bijzondere helmpjes. Nu zit je echt voor l.. op dat apparaat!

Het is vandaag de zoete inval van ( klein)kinderen. De kuikentjes kruipen uit het ei.

En Arjen sluit de week met lente, lente en nog meer lente.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén