www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kunst en cultuur, Natuur, Nieuwbouw, Zelfbeheer

EZH journaal. Week 20 ;12 mei tot 18 mei.

Maandag

Na een weekend binnenzitten is het fijn weer buiten te kunnen spelen. Maar eerst fiets ik naar de  Kerkgracht. Daar mag ik meepraten met Sia van het Kronkelveld, Ouwe en de familie Eggenhuizen, de stadsecologen, over de nieuwe bestemming van een aantal orchideeën die nu op een, onzinnige, bouwlocatie van de Laren staan. Snel hebben wij een aantal geschikte locaties benoemd. Ouwe informeert mij als er concrete plannen zijn. Bij thuiskomst pak ik de heggenschaar en begin met het knippen van de moestuinhaag. Het vordert gestaag. Ik wissel het zware werk af met wat bosmaaiwerk rond het KWAM. Het moet er woensdag aanstaande tip top bij liggen. Bij het KWAM krijg ik op mijn sodemieter van Rob. De vorige keer dat ik hier bosmaaide kwamen er grassprietjes in het water. En daar kan het KWAM watersysteem nog niet tegen. Met een kleine ingreep maakt Rob het KWAM sprietjesproof. Na de lunch ga ik verder en ik zie dat Thom het meeste haag maaisel heeft opgeruimd. Dat is een meevaller omdat ik dacht dat Thom al op vakantie was. Maar dat heeft hij een dagje uitgesteld om nog samen met Elly de lonicera en hypericum border netjes te kunnen overdragen aan de braamsluipers.

Afbeelding 001klein

Op de kindertuinen zaaien wij bietjes en Hassan heeft kool en sla plantjes. In de avond maait Jos een haag langs het fietspad.

Dinsdag

Lap doet de finishing touch van de fietspadhaag. Drie zakken maaisel in de grote gele zakken. Willem en Bram maaien de wijk weer tot een uiterst representatief niveau. Erik pakt de borstelmachine, Rob de bosmaaier en de blazer. Het is door de prestatie van die vier weer een feest om thuis te komen.

In de avond hebben de JdeBers en de beachers plezier.

En wij zijn niet in alles zelfsupporting. De rommelroute van 21 juni a.s. ontvangt een officieel stempel van goedkeuring.

“ Geachte mevrouw Van den Hoek,

Uw melding klein evenement voor een rommelroute locatie Hoekwierde op 21 juni 2014 hebben wij ontvangen. Deze melding voldoet aan de nadere regels en is dus wat ons betreft akkoord.

Wij wensen u veel plezier.

Met vriendelijke groet,

Mevr. J.H. Wind

Frontoffice | Vergunningen, Toezicht en Handhaving |

 

Woensdag

De dag staat in het teken van de opening van het KWAM. In de ochtend zijn Willem, Bram, Rob en Ian bezig met de opbouw van het KWAM manifestatieterrein. Natuurlijk zijn Camelia en AM ook van de partij. Als Ian even niets te doen heeft raapt hij drollen en schoffelt en blaast wat. WW knutselt een geheime doos in elkaar . Een doos voor de officiële opening. Om 19.00 uur is het al druk. Van alle kanten komen mensen toegestroomd. Wie is er eigenlijk niet bij?

Afbeelding 007klein

Afbeelding 009klein

Afbeelding 011klein

Iemand telt 120 aanwezigen. Om kwart over 7 komt de limousine met de burgemeester aan. Ik geniet dan van de gastvrijheid van Michael en van boven af aanschouw ik de officiële opening. Een hemels geluk.

Afbeelding 014klein

Ton heet allen welkom. AM vertelt over het tot stand komings proces en zet de KWAM-mers in het zonnetje. De burgemeester roemt het bijzondere van de Hoekwierde en in het bijzonder het KWAM. “Kan iemand mij vertellen wat dat KWAM nu betekent?” Wij vergeven onze burgemeester deze onwetendheid. Maar na haar officiële opening zal ze dat nooit meer vergeten. En met haar wij ook niet. Een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van onze wijk is alweer voorbij.

Afbeelding 015klein

Afbeelding 018klein

Na afloop is het gezellig bijpraten.

Afbeelding 021klein

Afbeelding 022klein

En een KWAMMER zal geen KWAMMER zijn als ook het opruimen van het terrein niet direct geregeld wordt. En de catering van Camelia en Rob was weer prima.

Donderdag

Lap schoont het laatste deel van de vlinderstrook langs de dijk. De braamsluiperij start om 19.30 uur. De dagen lengen dus dat kan prima. Camelia, Hester , Nicolette en Ruud gaan met de schoffel op pad. Greet en ik zaaien langs de dijk en harken het zaad zo goed mogelijk onder.

Afbeelding 092klein

Normaal is Greet poeslief tegen elk vogeltje maar nu er gelijk een horde merels als kraaien in het zaad lopen te pikken kan Greet die vogels wel schieten!

Afbeelding 093klein

Over het zaaigoed kan ik het volgende vertellen; in het meest westelijke zaaivak  is luzerne gezaaid. In het meest oostelijke een mengsel van diverse akkerkruiden. Dat is een verrassing voor de komende maanden. Maar wat echt leuk is, is dat aan weerszijden van de trap een bijzonder mengsel van Groei en Bloei is gezaaid. Leida, voorzitter van de Groei en Bloei groep van Almere, kwam met het idee om een actie van de club uit te voeren in de Hoekwierde. En zo kreeg ik 100 zakjes met actiezaad dat Greet en ik hebben uitgezaaid.

Afbeelding 002klein

Afbeelding 003klein

Het is te hopen dat de vogels wat laten liggen voor het plezier van ons en de vlinders.

Vrijdag

Om 09.00 uur heb ik een afspraak met Yvonne bij de Overloop. Daar wordt een gedeelte van de tuin gesloopt en de vraag is of de EZH nog iets kan gebruiken en kan helpen. Ik ben direct enthousiast over de rozenboog.

Afbeelding 098klein

Die verdient een tweede leven en bij voorkeur in de Hoekwierde. Met een aantal mensen denken wij aan het plaatsen van de boog over het voetpad dat langs de gracht loopt. Wat vinden jullie daarvan? Er is wel hulp nodig voor het weghalen, transport en opbouw. Dat spreekt voor zich.

Met Lap breng ik de verzamelde stenen van gisteravond en de drie zakken met maaiafval naar de stort. Daarna schoont Lap het Marions vogelbossie.

Zaterdag/Zondag

Het is schitterend weer en ik loop een rondje door het Windbos. Wat is het mooi. Na zo een natte periode staat alles er fris en fruitig bij. Het bos staat vol met  bloeiende koekoeksbloem. Buiten het bos bloeit de ratelaar volop

Afbeelding 099klein

en de bloei van de orchideeën start.

Afbeelding 106klein

En wat staan die bloeiende Gelderse Roos langs de bosrand super. Op de plek waar niet gebouwd mag worden tref ik het volgende tafereel in de paddenboel. Kom op, nu het nog kan, reproduceren!!!!!

Afbeelding 102klein

De samenstelling van het nieuwe college is bekend. Velen hebben op Frits Huis gestemd omdat hij tegen de nieuwbouw was en dat samen met Marco goed heeft laten weten. Nu wordt Frits wethouder. Zal hij nog iets voor ons kunnen betekenen??

Ik roep jullie op met dit mooie weer volop te genieten van het buitenleven. Verwonder je over het grote kardinaalsmuts inpakleger. Geniet van de prachtige doorkijkjes en paadjes. De verscheidenheid in het bos rond de open plekken is groots.

 

  1. Rob O.

    Paul.

    Het was weer een genot om het EZH nieuws te lezen. Bedankt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén