www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Materiaal en materieel, Natuur, Volkstuinencomplex, Wijkwerkochtend, Windbos

EZH journaal van zomerse week 21; 22-28 mei.

Zomerse maandag
Heb je de bloeiende ratelaar gezien?’, vraag ik Arjen. Bedoel je deze “boeiende Ratelband”, is zijn reactie.

** Voor een grotere afbeelding, klik op de foto’s.**

Orchidee en ratelaar; je ziet ze in natuurgebieden vaak samen.

Brammetje en ik zien in het noordelijke deel van de kwelbeek veel kikkervisjes. In het zuidelijke deel zie je veel kleine visjes zwemmen. Te klein voor aalscholver en reiger. Die beesten komen hier elke dag ontbijten, lunchen en dineren. Het is een raadsel waar al die vissen vandaan komen. Maar die grote rovers kapen wel alles voor de snavel van de ijsvogel weg. Dat beestje is al een tijdje niet meer gezien.

Lappie leegt alle afvalbakken. Hij neem waar dat de bakken sneller vol zijn. Een goed of slecht teken??

In klein comité praten wij na over het gesprek met de gemeente over de windbosflat. Vervolg acties gaan wij voorbereiden.

Zomerse dinsdag
Lanterfanten langs de beek. Drie soorten lissen.

En drie soorten rovers. Rob,

de Joodse reiger

en in het bos heeft Arjen oogcontact met een jong vosje.

Prachtavond met jolijt bij de beachers (6) en de jdb’ers (10).

Zomerse woensdag
De HB-ploeg van vandaag bestaat uit Lappie (de man aan de knoppen), Bram(waterman) en Rob (stuurman). Met dit mooie weer zie je de planten groeien.

Ook de rozen krijgen een slokje.

Thom borstelt en heeft worteldoek gelegd tussen volkstuinhek en volkstuinhaag.

WW en Lappie hangen twee HB-bakken op, op verzoek van de bewoners aldaar.

Ik bosmaai rond het vogelbos en rond het windbos. In het windbos maai ik enkele paden breder. Op de plek waar niet gebouwd mag worden maai ik het pad rond de natte plek uit.

Twee monitormeisjes en een monitorjongetje inventariseren het aantal soorten in het kwelbeek deel van de boulevard. In totaal tellen wij 121 verschillende soorten bomen, struiken, grassen en (water)planten.

Zomerse hemelvaart op donderdag
Nike is aan het dauwtrappen in de rozenborder.

“Die parels op de rose buds, ik word er zo gelukkig van”, zucht Nike. Er zijn veel wandelaars en fietsers die vroeg in de ochtend genieten van een prachtige ochtend.

Vandaag, op Hemelvaartsdag, wordt De KUBOTA gedoopt. Hoe dat zo?? Rob en ik hadden het plan te gaan dauwtrappen, samen met de KUBOTA. Zo gezegd, zo gedaan.
Gezien mijn gemankeerde enkel heb ik tot dusver het maaien met de KUBOTA gemeden. Dankzij de persoonlijke coach Rob heb ik de KUBOTA kneepjes  snel onder de knie. Buitengebied, 1-5, landje van Ad, kwelbeek. Een fraai oefenterrein. Zelfs een randje gracht gaat goed.
Als afsluiting van de oefenstage mag ik in het kader van de meesterproef een stukje talud gaan maaien. Naast mijn rollator- en scootmobiel diploma krijg ik bij goed gevolg van Rob het zo begeerde KUBOTA diploma. “Vooruit en achteruit’, zo luidt de instructie. De beproefde techniek van WW. Vooruit gaat prima kan ik jullie verzekeren. Enkel en rem blokkeren echter en zie daar, de KUBOTA wordt gedoopt.

“Gezakt!!!” constateert mijn examen inspecteur. Al snel is er het nodige publiek en worden de bordjes hoog gehouden. 4.8, 4.6 en 4.7 voor die fraaie axel met een afsprong zonder hupje. “Hij staat stil” hoor ik de verslaggever zeggen. Binnen een mum van tijd is er een kundig buurtbergingsteam geformeerd. Jan, Alex, Martin, Rob en ik gaan minutieus de opties langs.

En met al dat publiek is het wel zaak dat de berging in een keer goed gaat. Jammer, er zijn twee pogingen nodig omdat er een touw breekt. Op het moment dat de maaibaas arriveert wordt de KUBOTA vlot en op het droge getrokken.

De maaibaas test of alles nog in orde is. Na een goedkeurend knikje van de maaibaas haalt een ieder opgelucht adem en kan het opruimen en schoonmaken plaats vinden. “Geen hellingen meer voor jou” zegt de maaibaas. Dat had ik zelf ook wel begrepen. Een mea culpa van mij en grote dank en waardering voor het buurtbergingsteam.

Zomerse vrijdag
Bram en Rob leggen de KUBOTA op zijn kop om te controleren of alles in orde is. Na een “kleine beurt” constateren zij; “voor zover waarneembaar is alles goed”.

Ik maai  in de buurt van de rozenboog en bij de kwelbeek. O, o kwelbeek, wat ben je mooi.

Als kleinkind Tim de hele dag met een roze trui loopt wordt Tom prompt uit het roze gereden.

Arjen loopt langs de gracht en ziet weer mooie dingen.

De baars is te groot voor het jong.

Zijn laatste plaatjes van deze dag is bij hem voor de deur.

Zomerse zaterdag

30 deelnemers ondergaan een WWO in tropische verpakking. Het VLA domein wordt opgepimpt,

de moestuinhaag wordt voor het grootste deel in de zomer shape gebracht,

plantjes krijgen water, bospaden worden weer toegankelijk, opslag van braam en iep wordt verwijderd uit de bosrand,

planken van de weg over de kwelbeek worden vastgezet. Er verrijst een nieuw bankje bij die weg over de kwelbeek.

En een geweldig maaisel opruimteam zorgt dat er geen maaisel bij de kwelbeek meer ligt.

In de middag zie ik een moeder of oma rustig op een bankje zitten bij de kwelbeek. (klein)kind is met een schepnetje in de weer. Kikkervisjes vangen. Nostalgisch en idyllisch tegelijk.

In de avond en nacht is er een heus nacht beessie spektakel langs de kwelbeek. Er hangen maar liefst 6 lakens met een lamp. Geplaatst door Greet en Hugo. En er staan enkele vallen. In het begin van de avond, tijdens een kikkerconcert, zien wij heel veel klein spul op de lakens. Maar dan, tegen middennacht, gaan de deskundigen en geïnteresseerden los. Een Limburgs schaapje, appelgebak, beren en uilen. Die nachtbeesten hebben de meest wonderlijke namen. Of wordt hier een goede neut geschonken?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén