www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Pipo-wagen, Vogelbos, Windbos

EZH journaal van week 38; 18-24 september 2017.

Het thema van Arjen deze week is een rood/roze herfst. Elke dag iets roods van Arjen. Te beginnen met bottelkunst.

Maandag
Ad, Joris en ik starten met het project kwelwadi. Eerst zal het gehele tracé riet en ongewenste opslag vrij worden gemaakt. Dan zal de loop van de wadi worden uitgezet. En uiteindelijk zal er met een graafmachine het gewenste profiel gemaakt gaan worden. Zover is het nog lang niet. Vandaag is de  eerste 10 meter rietvrij gemaakt .

Lap is de zakkenvuller van de dag. Alle stormschade zit nu in zakken. Op het grote veld heeft hij hulp van Nicolette en Anton.

Hierna controleert Lap alle paaltjes van de wandelroute. Drie paaltjes gaan dieper de grond in en er is het nodige knipwerk voor optimale zichtbaarheid.

Ruud knipt de haag bij Anita.

Bram neemt deel aan de gesprekken over de kustzone. Het plan wordt bij elke overlegronde concreter en concreter.

Dinsdag
Ad en Joris maken weer 10 meter van de kwelwadi rietvrij. Er wordt zo hard gewerkt dat een zeis er aan moet geloven.

11 deelnemers op de jdb baan.

Wel of niet de laatste dag. Het is zo leuk. Als die 11 er vrijdag ook zijn dan kunnen zij volgend jaar nog meer ballen.

Woensdag
De HB’s worden verzorgd door Thom, Rob, Joris en Bram.

Lap, Tim en ik brengen de meeste zakken gevuld met door de storm gevallen takken naar de Steiger. Hulpmiddelen  voor de afval prikactie zaterdag as. ontvangen wij bij de balie van de reiniging. Al het materiaal voor de jdb uitbreiding is door twee leveranciers geleverd. Ik maai met de bosmaaier het kwelwadi traject dat Ad en Joris geschoond hebben. Het springkussen festival is groots van opzet

en kent een enorme hoeveelheid deelnemers.

Het is er bere gezellig.

Deze foto’s zijn door Rinus gemaakt.

Donderdag
Ad maait het buitengebied en het hoogste gras in de wijk. Rob en Bram leggen Joris de werking uit van de verschillende maaimachines die wij gebruiken. Joris probeert ze allemaal uit en maait voor ons het grote veld. Goed gedaan Joris.

Op weg naar de kwelbeek loopt Arjen door het bos. Het begint al wat te schemeren. Plots staat hij stil. Wat is dat? Ik heb iets gelezen over een zwaf die Johan gezien heeft. Maar wat is dat nu? Ja, dat moet er een zijn. Een echte zwaf die de gevelde populier in het bos aan het bezwaffelen is. Arjen is er stil van, een heet daadje in onze natuur. Tevens een bijzonder staaltje van biologisch veldwerk door die zwaf. Wat een liefde voor de natuur! Het bijbehorende plaatje is niet door de censuur gekomen!

Regien laat zich vanwege waterschade verontschuldigen. Wat is het geval. Klagen over het geluid van stromend water heeft  bij de verhuurder Alliantie tot niets geleid. Vanmiddag is de beregeningsinstallatie in de wietplantage twee etages hoger stuk gegaan. Het water stroomde via de muren de twee appartementen lager blank. Wietplanten door de versnipperaar

en wietkweker gevlogen maar Regien en de bovenburen houden het niet droog. En wie betaalt de schade? Sterkte Regien. Foto van Rinus.

Bij de kwelbeek zijn Anita, Ineke, Greet, Hester, Ine, Mike, de man met het zeisje,

Ruud, de man met de zeis, Johan, Joris, Lap en ik aan het rietmaaien, rietsnijden, rietkruien, rietharken, riethooien, rietdekken en riethopen.

Je begrijpt, na ruim een uur kunnen wij geen riet meer zien. Het is dan ook pikkedonker. Op de hangplek serveert Maudy lekkere balletjes en er zijn voldoende lavementen en knabbeltjes. Het is een prachtige heldere  avond. Joris ziet een groene flits en haalt een wit nat voetje. De zwaf houdt de gemoederen bezig. Ine, Maudy en Lap halen pikante herinneringen op. Toen Lappie op de wallen nog een zwaffie was.

Vrijdag, burendag 1
Een hoop buren verzamelen zich tegen tienen t.b.v. de uitbreiding van de jdb baan. Mede een actie in het kader van burendag. Er is een gastvrije ontvangst door Lap, Joris en Yvonne.
Lap: ”Het was een vruchtbare mooi weer dag voor de JDB verbreding. We waren met 16 harde werkers/sters.

We zijn om 10:00 uur begonnen en om 13:00 uur hadden we de aarde er al uit gedeeltelijk naar het vogelbos gebracht en met behulp van Paul zijn auto met aanhanger 5 vrachten afgevoerd naar het windbos.

Daarna het ingraven van de drainage slang

en dan nog tijd gehad om al het zand uit te rijden en te vlakken.

Ook het zoeken naar de drain aansluiting had enige voeten onder de aarde.

We waren meer dan tevreden hoe ver we zijn gekomen. Naast het graven zorgde Rob ook voor de koffie en thee vanuit de Pipowagen.

Volgende keer gaan we weer verder maar eerst nog wat zand bestellen. De foto’s werden gemaakt door Johan, Marion en Rob.O. De 16 harde werkers waren: Kees, Ton, Hans, Jos, Joris, Paul, Henk, Rob.S, Mike, Nicolette, Yvonne, Kleine Bram,

Grote Bram, Regien, Rob.O en Johan.

Zaterdag, burendag 2
In het kader van burendag doet Ruud zijn best op Lapland, schoffelen Hans en Erica de rozenperken en zijn bewoners van de flat naast AH bolletjes aan het planten. Zij begroeten ons vriendelijk. Hester Greet, Leida, Ine, Eva, Regien, Loraine, Tim, Daan, Guido, Lap, Ruud en ik storten zich op het zwerfafval rond AH. Wij helpen de buren van de Laren hun buurtje schoon te maken. Tot maandag jl. kon je hier over het vuil lopen. Maandag is er door de reiniging voor het eerst in de geschiedenis van de Laren geruimd. Aan ons de opgave te laten zien wat zij hebben laten liggen en wat er in een week is bijgekomen. Ook constateren wij tevreden dat er een afvalbak is bijgekomen. Die gaat door Aquamarijn geleegd worden, horen wij. Start is een spelletje ringsteken.

En een instructie van Tim, je neemt een blikje in de knijper.

en stopt dat blikkie in het bakkie van Lappie.

Wij schrikken van de opbrengst van vandaag. 10 grote zakken vol

aan blikjes, plastic, flesjes, papier, pizza dozen, hele McDonalds verpakkingen en een grote schoen, maatje 52

en een knuffel.

De rietkant is een echte zwerfvuil vanger.

Voorts viel op dat er hele zakken naast de restvuil bak in de Laren staan. Hier is de hoeveelheid zwerfvuil het ergst.

Vossen, katten en de wind doen dan de rest.  “Gisteren was de bak overvol. Dan plaatsen mijn buren het afval erbij in de hoop dat die zakken worden meegenomen,”, zegt Guido. “De leegfrequentie is al verhoogd. Maar die kan nog hoger”, is de suggestie van Guido.

Wij horen dat de kinderen van de Aquamarijn het schoolplein dagelijks schonen. Van ons mag ook het terrein buiten de school worden meegenomen. Ook vinden wij dat het terrein rond de AH een taak is voor AH.

Jammer ook dat AH geen traktatie als dank voor onze inspanningen wist te regelen. Na afloop hebben wij wel een gratis kopje koffie gehaald en heerlijke appelflappen (in de bonus) gekocht en genuttigd in het zonnetje.

Echter”, zo sluiten wij af,  “dat zwerfafval komt van ouders en kinderen die een in ons ogen fout beeld hebben van mijn en dijn. Hoe krijg je die zover om hun vuil mee naar huis te laten nemen of in een afvalbak te laten stoppen”. Wij komen er niet uit. Het is nu schoon. Hoe lang zal dat duren? Nog een lesje dan. Jong geleerd, is oud gedaan.

Volgende week zaterdag is het Eurobirdwatch. Greet cs is dan vanaf het krieken van de dag te vinden op de telpost bij de kwelbeek.

Ook is het die zaterdag de WWO van september. Met natuurlijk klusjes in buurt, bos en beek. Ursel maakt de soep.

Tot slot aandacht voor de RABO clubsponsor actie. Leden van de RABO kunnen stemmen op Almeerse clubs en initiatieven . Ik vraag je, als je RABO lid bent, zeker twee stemmen uit te brengen op het EZH project, verlenging van de kwelbeek.

Tot volgende week.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén