www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Natuur, Vogelbos, Volkstuinencomplex, Zelfbeheer

EZH journaal van week 14. 4-10 april.

Maandag

Jordi is in de wijk, op zijn verlofdag. Het Vogelbos moet veilig, daarvoor komt hij speciaal naar Almere.

CIMG1837

Thimo en Thom zijn bezig en borstelen o.a. een stukje verharding.

CIMG1842

Vandaag is het de voorlaatste kwelsloot kraandag. Het had geregend vannacht en op 3 plekken stonden grote plassen op het fietspad. Dat kan niet. Daar gaan wij morgen iets aan doen. Marcel zal helpen met het plaatsen van drains. Zand en drainbuis regelt Gert-Jan. Marcel had last van al die nattigheid. Niet overal kon hij de paadjes maken, die komen dus later een keer.  Joop is de gehele dag bezig met de BB. Bartlehiem Brug. Hij vertelt je zelf wel een keer waarom die naam.

IMG_7596plaatsing bb

Joop krijgt hulp van Lap. De kleinste Webertjes mogen Marcel helpen.

tim en bram mogen marcel helpen

Tim en Bram mogen marcel helpen

Annelies had een aantal ligusters en een vlinderstruik uitgespit in het weekend. Die hebben een plekje gekregen nabij de ijsvogelwand. Met een circus Boltini act heb ik in opdracht van Greet een paar wilgentakken in de wand gestoken.

gaatje boren

gaatje boren

Uiterst geschikt voor het landingsgestel van de ijsvogel. Tja, die beesten worden aardig gepamperd door ons. Johan en Thimo hebben de wilg gestript die tegenover Susan stond en deels gerild in het Windbos.

Dinsdag

Bram, Rob en Thimo halen de maaimachines uit de winterstalling en werken om de machines weer klaar te krijgen voor het nieuwe maaiseizoen. Ook wordt een stapel moestuinhaagstobben afgevoerd.
Joop had een “kaasplank” op maat voor Marcel gemaakt. Samen met enkele EZH folders en het boekje over het KWAM waren dat de onderdelen van het afscheid van Marcel.

marcel wordt bedankt

Marcel wordt bedankt

Binnen de gegeven weersomstandigheden heeft hij een geweldige prestatie geleverd. In mijn dankwoord heb ik gesproken over het harde kunstwerk aan de ene kant van de wijk en een ecologisch natuur kunstwerk aan de andere kant.
Vandaag hebben wij een cruciale beslissing moeten nemen. Marcel had een eiland gemaakt met wel heel steile oevers. Steiler dan de oorspronkelijke situatie. “Het zag er niet uit” en eenvoudiger beheer, een belangrijk uitgangspunt, was uitgesloten. Er was maar één beslissing mogelijk, géén eiland. Jammer, maar de ruimte is onvoldoende breed. Voorts zijn er drie drainbuizen aangebracht ter voorkoming van plassen op het fietspad.

plaatsing drains

plaatsing drains

De ruwe contouren van de nieuwe kwelsloot zijn  na 6 kraandagen in beeld. De grond die is omgezet moet nu tot rust komen en drogen, daar is tijd voor nodig. Maar de natuur gaat snel, als een blauwe schicht. Vanavond zag Peter een ijsvogel rusten op de tak in de wand.

Ronald, Christel, Regien, Martin en Lap openen het nieuwe jdb seizoen met een gezellig geklets en gekets van de ballen.

Woensdag

Lap veegt zich ongeluk om alle kluiten die Marcel met zijn kraan heeft achtergelaten op het fietspad weg te krijgen. Joop en Lap halen alle rietstengels uit het water

CIMG1851

en Thimo en ik planten als proef de eerste wilgentenen.

IMG_7627wilgentenen planten

Wij horen zaterdag wel of wij zo door kunnen gaan. Met Susan brainstormen wij over de inrichting van het gebied achter haar achtertuin. Thimo en ik vervangen de zitting van de bank in het wilgenbos voor een “natuurlijk” design exemplaar.

IMG_7626bankje in wilgenbos heeft nieuwe zitting

Ik heb een gesprek met Wieke Blijleven, studente bestuurskunde in Utrecht. Zij onderzoekt bij burgerinitiatieven de wijze waarop besluitvorming plaatsvindt en de relatie met de instanties.

Donderdag

Start van het Braamsluiperseizoen met debutante Mini die samen met Johan, Ruud en mij op jacht gaan naar berenklauwen.

CIMG1856

Anita, Corrine, Regien en Hans storten zich op de hagen van het Dunlop fietspad. Ook de helft van de haag van het Hoekwierdepad wordt geschoffeld.

CIMG1860

Martin schiet plaatjes. Overdag hebben Johan, Bram en Thimo een gesprekje met de stage coördinator van school. Thimo en Johan rillen bij Greets hut. Thimo, Bram en WW werken verder met het seizoen klaar maken van het materieel.

CIMG1852

Lap leegt alle bakken. Joop vermaakt zich weer bij de kwelsloot. Hij verwijdert alle drijvende rietwortels en ontdekt dat de duiker onder het fietspad deels verstopt zit. Na onderzoek ziet hij in de donkere verte van de buis een blokkade, bestaande uit een afgebroken stuk buis en een  stronk. “Hoe krijg ik die er nu uit?”, vraagt Joop zich af. Joop staat bekend als de ‘iceman’. Hij schroomt niet, hij vet zich volledig in en als een aal glijdt hij de buis in. En het lukt. ‘Plop’, aan de andere kant komt Joop fier met stronk en kunststof tevoorschijn. Probleem opgelost en zielsgelukkig ziet hij de stroming op gang komen.

Vrijdag

Rob en  Ton leggen de laatste hand aan de Zwaluwentil. Alle moeren in de grondplaat zitten nu vast en de draadeinde zijn afgeslepen. Onder de grondplaat is de ruimte nu ook opgevuld. Lap schoffelt de andere kant van het Hoekwierdepad. Greet constateert dat ook het noordelijke deel vol is gestroomd met water. Het waterniveau heeft nu overal het hoogste peil bereikt. In de avond inspecteert Lap alle lantaarnpalen. “Alles brandt”, constateert hij.

Zaterdag

De hele dag zijn er activiteiten. In de ochtend werken de Vogelbossers in hun Vogelbos. Y&H en Ruud planten hortensia’s,

CIMG1868

de til wordt geopend en er is een rondleiding rond de nieuwe kwelsloot. En Mini, Mini spit gestaag door. Haar missie is geen volwassen berenklauwen rond de kwelsloot dit jaar.

IMG_7630mini jager verzamelaar

De Vogelbossers vermaken zich prima. Lap: “Het was een aparte Vogelbos werkochtend deze keer want we hadden maar een uurtje werk om daarna aan een heerlijke lunch deel te nemen. De vaste ploeg was weer aanwezig. Ruud, Anita en Hester hebben de laatste stronken opgeruimd die nog bij de ingang van het bosje lagen. Dick, Trees, Greet en Marrie hebben nog twee soorten roos geplant. De Egelantier en Hondsroos. Ook zijn Marrie, Anneke en Trees op jacht gegaan om de Japanse duizendknoop verder uit te graven. Johan en Ruud hebben zelfs nog berenklauwen gestoken.

CIMG1871

Tijdens de koffie waar Rob voor gezorgd heeft is een uitleg gegeven door Greet en Anneke hoe te inventariseren en fotograferen van planten en op welke manier aan te leveren.

CIMG1864

Na de koffie kon Dick, Anneke en Marrie het niet laten om vast te beginnen met inventariseren en hebben nu al 7 nieuwe soorten planten ontdekt. Om 12 uur begonnen we aan de lunch. Heerlijke salade, soep, cocktails, gevulde deeg broodjes, zalmrolletjes en nog veel meer en dit alles zelfgemaakt door velen. Helaas weet ik niet door wie wat gemaakt is. Het was een geslaagd en gezellige lunch.”

Velen zijn gekomen voor de officiële opening van de til.

IMG_7633opening til

Marion zet alle deelnemers aan de  bouw van de til in het zonnetje. Een top prestatie die in drie maanden tijd is verricht. Ontwerpster AM verzorgt de officiële opening handeling.

IMG_1798openen til door am

Hierna gaan Greet, Joop en ik op stap met een twintigtal geïnteresseerden in het project kwelsloot.

IMG_1805ronleiding kwelsloot

Doel, historie en allerlei beziens- en wetenswaardigheden passeren de revue. Joop legt uit waarom de BB de BB heet

IMG_7636rondleiding kwelsloot

en Greet verklapt het geheim van de ijsvogelwand.

IMG_7638toelichting ijsvogelwand

Hierna gaat Greet en Johan met een groepje de hut bekijken. Joop, Mini en ik gaat verder met het ieder voor zich schonen van een stukje kwelsloot.

Lap ziet een omgewaaide tak en rilt die in het bos.

Volgende week

Zaterdag is er de eerste KWO (kwelsloot werk ochtend). Er moeten wilgen en ander plantgoed geplant worden. Start 10.00 uur. Later in het jaar kan niet meer, anders moeten wij een jaar wachten.

 1. Winnifred

  Ik ben onder de indruk van de kwelsoot. Met name de visie die er achter zit. Het is veel en veel meer dan alleen een kleine sloot een beetje uitbaggeren en laten meanderen.
  Goede uitleg van jou Paul! Je had zó het onderwijs in gekund! De til vind ik ook mooi en hoop bij de ijsvogelwand ooit ook eens een ijsvogel te spotten! Ik ben trots op mijn wijk!

 2. Wil Neering

  Wat een organisatie
  Wat een werk
  Wat een samenwerking
  Wat wonen wij toch in een heerlijke wijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén