www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Natuur, Nieuwbouw, Pipo-wagen, Windbos, Zelfbeheer

EZH journaal; 30 maart tot 5 april.

Maandag

Al vroeg bezorgt Patrick van de firma Jonk 3 m3 zwarte grond. Besteld door Anita en Lap om gaten uit te vullen. Daar zijn Anita en Lap dan ook een halve dag mee bezig.

CIMG1379

IMG_6217gaatjes vullen

Om 9 uur krijgen Trees en Jeffrey snoei instructie en zij snoeien de fruitbomen.

IMG_1117trees in de glorie

IMG_1120jeffrey in de glorie

In afwachting van Jordi rommel ik wat in een border.

CIMG1381

Jordi is net op tijd voor de koffie bij Anita en Ruud. Daarna wordt de solitaire populier van het grote veld geveld ter meerdere eer en glorie van de border bij 49/50.

IMG_6222strippen

IMG_6227alle takken naar de kant

Al het takken materiaal wordt versnipperd.

IMG_6230voer voor de versnipperaar

De stam gaat toegevoegd worden aan de speelplek. Weer is een van de wensen die zijn besproken in het wijkoverleg vervuld.

De hele dag zijn Willem, Ton en Bram druk met de opbouw van de Wierdenbijeenkomst. Je kon werkelijk alles te weten komen wat met de wijk te maken heeft. Woningbouw plannen, veiligheid, beheer etc. De gezellige bijeenkomst kende een grote verscheidenheid aan deelnemers en bezoekers. Ik zag veel raadsleden en bekenden uit de wijk. Jammer, veel onbekenden heb ik niet gezien.

IMG_6234max slaat

IMG_6235drukte in de beheer hoek

IMG_6244ouwe en regien doen zaken

IMG_6243jong geleerd

IMG_6236kylie slaat

Dinsdag

Samen hebben Jeffrey, Bram en Willem de container opgeruimd. Daarna zijn er filters en messen gekocht voor de maaimachine.

Woensdag

Jeffrey en Greet lopen een uitgebreide broed monitor ronde. Zij hebben een leuke waarneming. Een appelvink. Die mag blijven van het stel. Lap maakt een zwerfvuilronde. Door de storm is er veel vuil de wijk ingewaaid. Dat is het nadeel als je op zo een schoon eiland woont. In het Windbos hebben twee schietwilgen het loodje gelegd.

CIMG1391

Er is een bericht van de Raad van State. Er komt geen extra zitting. De raad neemt een besluit binnen 6 weken.

In de Pipo ontvangen Bram, Rob en ik de gasten Olaf, Anke en Tim. Wij hebben het over de introductie  van de 4 studenten die voor 1,5 jaar in de Wierden komen wonen en die bewonersinitiatieven gaan ondersteunen.

Donderdag

Willem en Bram zijn de gehele dag bezig de maaier nieuw maaiseizoen gereed te maken. Nieuwe messen monteren, laswerk, uit- en bijbuigen. Geen klus is voor die twee te groot en te veel. Om 17.00 uur stuurt de maaibaas de druistige Kubota de wei in voor een proefritje. Geluid als een zonnetje. Blind van enthousiasme ziet de maaibaas alleen groen gras en niet de voeten van Willem. Gelukkig heeft Willem zijn stalen neuzen vanochtend aangedaan anders had hij een kreupele Paas in de scootmobiel kunnen door brengen. “Daar is de jonge Verstappen niets bij”, constateert Thom nuchter.

Vrijdag

Susan heeft haar tuin vrijgemaakt van het lelietje der dalen. Ik krijg ze aangeboden in twee grote zakken. Als ik ze in het bos plant kom ik Lap tegen die met een hooihark de paadjes takjesvrij aan het maken is. De kinderen die in het bos spelen kijken op een afstandje toe. Zij snappen hier helemaal niets van. Twee mannen, een op zijn knieën en een met een grote hark. Heb je trouwens de bosanemonen gezien? Die staan prachtig in bloei.

Zaterdag

Lap veegt de paden in het Windbos schoon.

CIMG1393

En ik schoffel en snoei wat in de moestuinhaag.

Ik heb een tip. Als je zin en tijd hebt schoon dan nu een stukje plantsoen. Gras en onkruiden laten zich nu makkelijk verwijderen. Wij hebben een week droogte voor de boeg. De grond wordt dan keihard en is moeilijk te bewerken. Bovendien, elk sprietje dat je nu weg haalt bespaart je veel werk later in het jaar. Zo een sprietje groeit uit tot een grote pol of plant. En verwijderen later in het jaar kost je dan een veelvoud aan energie.

 

 1. peter van den bemt

  Ik ben slechts regelmatig passant. En zie hoe mooi het resultaat van zelfbeheer kan zijn. Ik lees en zie ook de inspanningen ten behoeve van het groen dat voor de nieuwe flat zou moeten wijken. En heb daar bewondering voor. Maar dan zie ik ook dat er op andere plekken mooie bomen sneuvelen. En lees hier dat er een gesneuveld is ´ter meerdere eer en glorie van de border´??? Een paar dagen eerder, wandelend door het bos langs de dijk, had ik gezien dat er een grote boom, alsnog( want die plannen had ik enige tijd geleden gezien voor een boom op de flatplek)is opgeofferd aan een ooievaarsnest. Hebben we hier ooit ooievaars gezien? Ooit een ooievaar gezien op het ooivevaarsnest in het Kromslootpark? Om het niet te hebben over de bomen die ten behoeve van de boomzaagkunst gesneuveld zijn. Is dat wat zelfbeheer langzamerhand doet? Net als de gemeente, gezonde bomen kappen, omdat het goed uitkomt?? Ik wil jullie hiermee aan het denken zetten, want het lijkt niet alleen meer natuurbeschermen, wat jullie doen.

  • jeffrey siliacus

   Hallo Meneer van de Bemt. Ik ben Jeffrey en ben stagiair van de hoekwierde. De gesneuvelde boom voor de glorie van de border gaat over een populier die al hoogbejaard was en heel veel water zoog waardoor de planten om de boom niet goed groeiden en ze in de zomer veel water moesten geven.Als u de houten mand bedoelt dit is geen ooievaarsnest ooievaarsnest. Ik weet dit, omdat ik hem samen met Paul gemaakt heb. Hij is bedoeld voor een buizerd/sperwer/havik. De kans dat een van deze soorten hier gaat broeden is klein, maar de Hoekwoerde is al blij als er een vogel gaat broeden. Als u de grote kast bedoelt op het stukje naturgebied waar de flat moest komen. Dit is een broedkast voor een torenvalk de kans is hier ook klein, maar ze zijn al blij als er wat in komt.

 2. peter van den bemt

  Hallo Jeffrey. Mooi dat je reageert. Misschien dat deze ‘discussie’ ook iets toevoegt aan je stage. Zoals al eerder gezegd, zie ik mooie dingen gebeuren bij het zelfbeheer in de Hoekwierde. Maar, ondanks jouw goedbedoelde reactie, heb ik hier en daar mijn twijfels. De boom was hoogbejaard, maar was hij ook ziek? Hij was in ieder geval mooi. En was hij er niet eerder dan de border? Al die bomen langs het fietspad, geveld voor houtzaagkunst?? Die boom voor het buizerdnest: Wat maakt een kale boom aantrekkelijker dan volle bomen? De kans dat daar een nest komt is klein, zeg je. En dan toch vellen? Ik vind: natuur moet je laten. Niet verwoesten voor een flat. Maar ook niet voor houtzaagkunst. Of een border. Omdat we dat leuker vinden. De gemeente vindt de flat daar ‘leuker’ (want inkomsten). Het ene niet goed vinden, het andere wel? Ik vind dat niet rijmen. Niettemin: veel plezier en leermomenten nog tijdens je stage.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén