www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Vogelbos

Eerste weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo 2021 . Week 1 .4-10 januari.

 

Restauratie wiebelbrug. Eerste zichtbare resultaat vogelhuisjes kunstwerk. Afvalbakken terug. Eerste vogelbosserij van 2021. Vervolg van het werk aan het nieuwe natuurpad. Start Arjen’s fotoquiz.

Maandag

Nog even de dag van gisteren. En wel zondagmiddag.

Toen was het op DE PLEK een drukte van belang. Mike, Ruud, Regien, Rob, Margreet, Bram, Mark , Arjen en ik  waren aanwezig voor een nieuwjaar groet en wens en voor de doorstart in 2021 van het werken aan de plek. Drie weken na het doorsnijden van de touwen van de wiebelbrug willen wij de boel restaureren en een start maken van de bouw  van een heel speciale vogelhuisje boom .

De wiebelbrug is met een paar minuten stuk gemaakt. Het herstel duurt een pietsie langer. Jammer dat de vernieler(s) er niet bij zijn. Dan hadden ze kunnen zien dat het ontwarren van de gordiaanse knoop niet een simpel een ,twee drietje is.

Wij hebben hulp nodig”,  zegt Rob. “Margreet en Bram , komen jullie helpen?”

Uiteindelijk is daar Regien, super ontknoopster, er voor het laatste knoopje.

Wij hebben Mark nodig om nieuwe touweinden te maken en vervolgens de brug op spanning te zetten.

Brammetje staat van meet af aan in de rij. Hij wil als eerst over de herstelde brug.

Tim was iets later. Hij keurt als tweede de restauratie goed. Grote Bram mag in opdracht  van Margreet

zorgen dat de stoppen niet door slaan.

Al die tijd zijn Ruud en Mike bezig met de rokjes van Mike. Ging het hoelahoepen op de begane grond Mike goed af. Op hoogte is het een ander verhaal. “nondejue, kijk je een beetje uit”, klinkt het met regelmaat in en onder de boom.

Uiteindelijk krijgt de boom twee rokjes en voor de vorm wordt er een huisje gemonteerd.

Waarom eigenlijk die rokjes Mike?”.” Nou, net als bij het mussenhotel mag er geen spijker de boom in” . Dus ik heb een rokje bedacht als ondergrond voor de huisjes. Wist ik veel dat het allemaal zo een lastige klus is. Volgende keer maar zien of het allemaal eenvoudiger kan”. De 80 huisjes die gemaakt zijn voor de eerste tranch gaan weer terug naar huis. Volgende week gaan wij verder in het grote plek theater.

Vandaag plaatsen K&B alle binnenbakken , 20 in totaal, van de afvalbakken terug.

En zij ruimen al hetgeen mensen in de bakloze afvalvoorzieningen hebben gemikt. Het is frisjes, Martin warmt zijn handen aan het zwaailicht.

Op de PLEK is de tractor voor kinderen een leuk verzetje.

Na de bakken actie gaat ons duo K&B hard aan de gang met de bouw van de eerste hoop van Joop voor het jaar 2021.

Dinsdag

Irma sluit de boekhouding van 2020 af. Mike en André zijn nu aan zet om van de cijfers een balans en een begroting 2021 te maken.

Woensdag

Lekker een beetje rommelen bij en aan het nieuwe natuurpad ter hoogte van de til. Dat is de prikkel voor Greet, Regien, Carol, Anita, Mike, Johan en mij.

In opdracht van het KBB testcentrum maken wij het bankje af. In goed en gedegen overleg zorgen wij voor een spectaculair zicht vanaf het nieuwe bankje.

Alles, maar dan ook alles hebben wij over voor een goed KBB testrapport. Wij werken hard om een volgende keer struweel beplanting te kunnen planten. Aan alle ingrediënten wordt voldaan om het hier te laten uitgroeien naar een prachtig plekje. Carol heeft het over een leugenbankje. Maar dat willen wij niet horen. Irma en Linda van de aquamarijn passeren met een 15 tal kinderen van de noodopvang. Zij zijn op bezoek geweest op de plek en zijn uitgelaten over onze voorziening aldaar.

Na onze actie bij de til gaan Rob en ik naar Nobelhorst. De dochter van Rob heeft nog wat wapening over. Die wapening gaan wij gebruiken voor de fundering van de nieuwe schommel.

Donderdag

Hele dag druilerig weer. K&B doen hun tweede afvalbakken ronde van 2021 en Rudy maait riet weg in het “verlengde” van het natuurpad in wording.

Vrijdag

Op de plek is het druk. Net als tijdens de eerste lock down is de plek een magneet voor kleine kinderen met hun ouders of grootouders. Ik spreek er oa Jan die er met Stef is. Wij praten onder het genot van een zonnetje bij en genieten van hetgeen dat om ons heen gebeurt. Tot het moment dat Brammetje , kliedernat van top tot teen,  vraagt om droge kleren. Net als een klokje bibbert hij van de kou.

Ons oog van de buurt maakt zijn rondje .

Tot slot doet Arjen een teleurstellende constatering. Kinderen die zich vervelen zijn erger dan een kudde losgeslagen spechten.

Die gasten zijn overduidelijk geen vandalisme maagden.

Zaterdag.

Voor de fotograaf zijn rijp en vorst ideale ingrediënten.

In het vogelbos zijn vogelbossers actief. Lap;” Het was vandaag-de eerste werkdag in het nieuwe jaar- droog vriezend weer maar dat weerhoud Marrie, Anita, Martin, Hans, Ruud, Nicolette en Anneke niet om lekker te werken in het bos.

We hebben onder andere in vak 2 waar de 4 bomen zijn gezaagd flink wat jonge iep geknipt en uitgegraven en daarna op een andere plek in het bos ook iep weggehaald en gelijk op de takkenril gelegd. Ook alvast een proefstukje gedaan langs de wandelpaden om het Hedera weg te halen

voor de nieuwe lage beplanting later. Adrie heeft voor de koffietafel gezorgd.

Het was heerlijk werken toch met het vriezende weer.”

Ik vind een grote steen en breng die naar de plek voor een nieuw leven als stapsteen. Er ligt veel zwerfvuil dat ik ruim.

Thuis maak ik een achttal huisjes voor ons vogelhuisje kunstwerk. Over kunstwerk gesproken. Elke week levert Arjen dit jaar een foto met de vraag, rara, wat is dit?. Elk kwartaal is er een winnaar die een mooie prijs zal ontvangen. Daar gaat ie , Arjen begint gelijk met een moeilijke. Dit is de opgave van deze week. Stuur je inzending naar weberlaurent@kpnmail.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén