www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur

Eendennest met jong in onze achtertuin

Er kwam eens een eend aangevlogen in onze gesloten achtertuin. Wij dachten: die hoort hier niet, bovendien sprong zij in ons nieuwe vijvertje van 1,5 meter in het vierkant. Zij dook direct op de net nieuw geplaatste waterplantjes.
Dus in eerste instantie hebben we haar 4 keer uitgelegd dat de gracht toch echt aan de andere zijde van ons huis lag. Toen dit niet hielp en zij iedere keer weer terug kwam en wij zagen dat ze steeds op de zelfde plek onder de heg kroop, kregen we pas door dat zij misschien wel een nest wilde bouwen. Toen hebben we haar maar met rust gelaten en de vijver maar tijdelijk afgedekt.

Ze heeft daadwerkelijk een mooi nest gemaakt. Tot op zekere dag dat zij even weg vloog, konden wij zien dat zij wel 9 eieren had gelegd.
Vanaf dat moment heb ik 21 dagen gerekend voor dat ze uitkomen. Dag en nacht zat ze op haar nest met uitzondering dat zij iedere dag 2 uurtjes wegvloog om zelf eten te vinden maar dan eerst het nest geheel af te dekken met bladeren en donsveertjes.
Het heeft 26 dagen geduurd voordat de kleintjes kwamen. Net op tijd want de heg en schutting wordt een paar dagen later vervangen.
Helaas waren het er maar 5 jonge eendjes van de 9, waarschijnlijk door eksters of andere dieren opgevreten of niet bebroed.

Maar nu een probleem: hoe komen de eendjes in de gracht? We hebben een gesloten tuin zonder uitgang naar de gracht.

Moeder roept van boven

We wachten tot we door de mensen worden gehaald.

Komen jullie nu?

Alle vijf uit het nest? Kom dan maar mee!

We konden ze gelukkig makkelijk vangen en in een grote tas doen, waarbij moeder eend rustig op afstand licht kwetterend toekeek en dacht: “ik kan ze toch niet over de woning krijgen, dus laat die mensen maar even gaan”.
Op het moment dat wij met de tas door de woning liepen vloog moeder over het huis en wachtte min of meer rustig af in het midden van de gracht roepend naar de kleintjes.
Ik liet de eendjes zachtjes uit de tas glijden aan de rand van de gracht en ze wipten direct de gracht in richting moeder.

Zo is het toch weer goed gekomen met het nieuwe gezin!

Hans en Marion Lap

 

  1. Nienke

    Haha!!!! Wat een prachtverhaal, ik ga ze eens zoeken deze dappere leden van de eendenfamilie.

  2. Paula

    Je bent me er eendje! Wat een pracht ontvangst van deze nieuwe bewoners in de Hoekwierde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén