www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Natuur, Vogels

De huiszwaluwentil t.b.v. nestgelegenheid. Aan dit thema wordt nog gewerkt.

nestkasten op ooghoogte

Eén van de ingebrachte nieuwe ideeën van de EZH bijeenkomst van 2014 is het bouwen vaneen huiszwaluwentil.

 

 

 

 

 

 

Initiatiefnemer Marion vroeg  Anne-Marije of zij samen een zwaluwentil wilde ontwerpen aan de hand van de daarvoor geldende richtlijnen van de Vogelbescherming Nederland. Ook is er van gedachten gewisseld over de uitstraling die de til zou moeten hebben: passend bij de inrichting, sfeer en woningtypen van de Hoekwierde. Anne-Marije is er mee aan de slag gegaan. Het resultaat mag er wezen. er is een prachtige, esthetische en kunstzinnig model van de tekentafel gerold. Zie onderstaande foto’s.  Ton heeft een begroting gemaakt van de materiaalkosten  (€3500,-)  Nu kon de gemotiveerde subsidie-aanvraag van Marion samen met begroting en foto’s van het ontwerp worden ingediend bij de Vogelbescherming. De aanvraag is gehonoreerd met € 3.000,-  Hierna is er een vast werkteam gevormd bestaande uit: Ton H., Paul W., Bram D., Willem K., Rob O., Hans L.   Anne-Marije en Marion. We kunnen we aan de slag! In het wekelijkse EZH-journaal zal de voortgang van dit project via www.hoekwierde.nl te volgen zijn.

 

IMG_7307tillies

 

 

 

 

 

 

 

Waarom een huiszwaluwentil?

De huiszwaluw is in Nederland als broedvogel vanaf 1977 (toen ongeveer 320.000 broedparen) met 75% achteruit gegaan. Op de rode lijst van 2004 staat de huiszwaluw met 60.000-80.000 broedparen. Eén van de redenen van achteruitgang is de moderne woningbouw.  Nog maar weinig overhangende dakgoten, balkons of houten bruggen, ruwe balken. Daar waar de huiszwaluw nog wel een goed plekje aan woningen vindt worden de nesten in veel gevallen verwijderd. Daarom zijn er maatregelen en initiatieven ondernomen door o.a. Vogelbescherming om de omstandigheden voor de huiszwaluw te verbeteren, waaronder het subsidiëren van “Zwaluwenprojecten”. De omgevingsfactoren die een huiszwaluw nodig heeft zijn hier in de Hoekwierde op de geplande plek aanwezig: vrije aanvliegroute, water in nabije omgeving, natte modder/klei, veel insecten en niet ver van een bestaande huiszwaluwenkolonie.

De huiszwaluw

Is een kleine vogel, lengte 13 tot 15 cm met zwarte bovenzijde en witte onderkant en stuit. Is van oorsprong een rotsbewoner. Als cultuurvolger vindt hij huizen blijkbaar een goed alternatief. Overwintert in Afrika en broedt bij ons in de zomer van april t/m oktober. Bouwt zijn nest met modder/klei aan een ruwe ondergrond. Een zwaluwkoppel dat half april arriveert (en twee broedsels van twee jongen groot brengt) en begin september weer vertrekt hebben gezamenlijk vijf miljoen insecten gevangen, hoofdzakelijk muggen. Dat is mooi mee genomen voor onze wijk en dat is nog maar één gezinnetje! Het zijn namelijk kolonievogels. Zwaluwen worden in de regel niet ouder dan 6 jaar.

huiszwaluw

huiszwaluw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7308overleg tillies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03611huiszwaluwnest in aanbouw

 

 

 

 

 

 

DSC03608

 

 

 

 

 

 

De til, die 4,50 m. hoog wordt met bovenop de nestbak,  moet een heel stevig fundament hebben. Hiertoe zijn twee stelconplaten op elkaar gemonteerd en op een diepte van 60 cm. in de grond aangebracht.

IMG_7313dit is mij te drassi. ik ga een bak halen

 

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

IMG_7384opa jan kan er wat van

 

 

 

 

 

 

 

DSC03878

 

 

 

 

 

 

IMG_7385stabilisatiezand er in

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7392wat zijn die gaatjes klein

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7395antilekstrip

 

 

 

 

 

 

 

Om de platen over die vier stekeinden te krijgen, wat  mm-werk is, moet je wel een zeer ervaren kraanmachinist zijn. En dat is  Opa Jan.

IMG_7400knapwerkjancs

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7403tilliesforever

 

 

 

 

 

 

 

Na een paar keer diep ademhalen gaan de mannen verder. Het aanstorten van de stekeinden moet deze middag nog gebeuren.
Het bouwteam de TILLIES zijn niet te stoppen.

CIMG1734

 

 

 

 

 

 

 

Dan gaat de wapening er in. “Start de molen maar”, klinkt het dan.

CIMG1736

 

 

 

 

 

 

 

 

CIMG1739

 

 

 

 

 

 

 

Na een paar keer diep ademhalen gaan de mannen verder. Het aanstorten van de stekeinden moet deze middag nog gebeuren. En weet je, ook dat lukt.
Leida, Paula, Martin, Ton en ik zijn in de avond bij elkaar om te praten over het motie proces inzake de windbosflat .Wij spreken af in overleg te gaan met Ymere en daarna te zoeken naar een overleg met perspectief tussen Ymere, Gemeente en ons. Als dat overleg resultaten brengt dan informeren wij buurt en sponsoren.
Donderdag
De TILLIES zijn niet te stoppen. Vandaag maken zij een bekisting rond de stekeinden en storten een poer op de stelcon platen fundering. Eerst wordt er een solide! bekisting gemaakt.

Geen mollen in het beton. Die zoeken maar een ander plekje. Ruimte genoeg. Even verderop zie je opa Jan bezig met het nieuwe talud en zoeken de meeuwen naar een maaltje in de geroerde grond. Deze plek laat je moeilijk los. Trekker en kar zijn niet vooruit te branden in de natte vette blubber. Het thuis komen vergt net zo veel tijd als het storten van de poer.

Vrijdag
Bijna de gehele dag regen. Geen activiteiten buiten de deur.
Zaterdag
“Komt er hier een zendmast te staan?” wordt er gevraagd als ik bij de poer sta. Na mijn uitleg volgt verbazing en bewondering voor de TILLIES. “Wij zullen duimen voor de zwaluwen dat zij deze mooie plek weten te vinden”. Even later komt Ton om de bekisting te verwijderen.

IMG_7412bekisting til

En is de poer ontbloot. Zonder champagne!

CIMG1745

 

 

 

 

 

 

 

CIMG1711

 

 

 

 

 

 

 

 

CIMG1712

 

 

 

 

 

 

 

 

CIMG1717

 

 

 

 

 

 

 

CIMG1725

 

 

 

 

 

 

 

CIMG1719

 

 

 

 

 

 

 

DSC04495

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC04542

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC04549

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC04569

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC04558

 

 

 

 

 

 

DSC04616

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC04618

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nestjes worden aangebracht.

De nestjes worden aangebracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nestkasten op ooghoogte

nestkasten op ooghoogte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velen zijn gekomen voor de officiële opening van de huiszwaluwentil op 9 april 2016.

IMG_7633opening til

Marion zet alle deelnemers aan de  bouw van de til in het zonnetje. Een top prestatie die in drie maanden tijd is verricht. Ontwerpster AM verzorgt de officiële openingshandeling.

IMG_1798openen til door am

Hopen dat je genoten hebt en geniet van de omgeving.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén