www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Kwelbeek, Natuur, Pipo-wagen, Vogels

birdwatchdag in de Hoekwierde

Hier een korte impressie van onze telling.

Ondanks dat er nauwelijks wind was, dus ook haast geen vogeltrek, hebben we toch nog ruim 700 vogels geteld verdeeld over 24 soorten.

We stelden ons op bij de Kwelbeek. Fantastisch zicht omdat net het riet gemaaid was de afgelopen weken door de Braamsluipers en Rietzangers. De Pipo erbij en het tellen kon beginnen.

We telden van 7 uur tot half 12. toen begon het te regen.

Ook al viel er weinig te tellen in de lucht, want deze telling is een internationale “trekteldag”, in de buurt van de kwelbeek was genoeg te zien. Om kwart voor 8 kwam de IJsvogel al langs, en we ontdekten een Bladkoning in de bosjes langs de Kwelbeek. Daar zagen we die ochtend ook nog Zwartkoppen, Tjiftjaffen en een Vuurgoudhaantje.

De Telgroep van de Gooimeerdijk west (Hugo, Pim en Rens) kwam ons op een gegeven moment helpen, en ze wilden graag de Bladkoning zien, wat jammer genoeg niet meer lukte.

Een groepje van 7 Lepelaars vloog nog over, een mooie afsluiting van een rustige teldag.

Toch waren dit niet de laagste aantallen, vorig jaar was het weer nog ongunstiger, toen telden we maar rond de 500 vogels.

 

De top 3 was:

  1. Aalscholver met 308 ex.;
  2. Vink met107 ex. en
  3. Spreeuw met 98 ex.

 

Landelijk won de Spreeuw, er deden ruim 150 trektelposten mee in Nederland.  In heel Europa deden ruim 250 trektelposten mee.

 

In het Vogeljaarverslag van de Hoekwierde meer over de totalen van dit- en afgelopen jaren van deze telling..

Volgend jaar weer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén