www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Wijkwerkochtend, Windbos, Zelfbeheer

Siberisch boomplanttweedaagse in de Hoekwierde

Afbeelding 205kleinVrijdag begint om 09.00 uur met een demo bij Gijs. Veel maaiers zijn bij zijn container bijeen om een prachtige gelikte Husqvarna te zien en te bereiden.

Afbeelding 208kleinAfbeelding 210klein

Als een jong veulen springen Gijs en maaibaas Bram door de wei. Ondanks het grote enthousiasme is het verstandig nog maar een nachtje te slapen alvorens een besluit over de aanschaf te nemen. Het is een hoop geld en de financiering van deze maaier die in de gehele Wierden kan worden ingezet is nog niet zeker.Afbeelding 211klein

Een uur later gaan Willem, Lap en ik ons warmspitten op het Siberische tochtgat bij de Hoekbrug. Potverdriedubbeltjes, wat is het koud. Maar met het spitwerk heb je het zo warm.

Na 1,5 uur hebben wij de geul gespit rond het afvalparkje. Het wachten is op Jan met de Frees en de planten. Wij doden de tijd door ons te buigen over het huiswerk dat Lap heeft gedaan. Hij en Marion zijn bezig geweest met de wandelroute door het Windbos en de wijk. Ziet er mooi uit. Wij besluiten nog een keer een generale wandelronde te zullen maken alvorens de markeringspaaltjes de grond in gaan. Als je mee wilt lopen geef dat dan s.v.p. aan.

Afbeelding 212klein

En daar is Jan met planten en frees. Eerst een lekker bakkie met taart en dan in twee groepen aan het werk. Willem en Lap gaan beukjes planten. Eigenlijk stond dat planten voor morgen op het programma maar gezien de relatief kleine opgave zeggen Willem en Lap: “Wij zijn nu toch bezig, laten wij het maar gelijk afmaken”. Jan en ik maken een ronde door de wijk met de frees.

Afbeelding 214klein

De Krachtveld bosrand en Greets vogelvoederplek gaan goed. Maar dan schrikken wij van de rest van de bosrand. Te omvattend om met deze handfrees aan te pakken. “Dat kan met een trekker sneller en beter gebeuren” zegt Jan en wij gaan naar de kindertuintjes. Ook daar is Jan snel met zijn oordeel. “Niet goed gevlakt en ondoenlijk voor deze handfrees. Moet eerst met een kraantje gevlakt en geschoond worden en dan pas kan er gefreesd worden. Dit kun je die kinderen toch niet aandoen?”.

Afbeelding 215kleinAfbeelding 216klein

Gelukkig is de frees weer goed geschikt voor bij de Hoekbrug. Jan fresen, Lap en Willem planten. De hele dag pendelen Johanna en Lieneke met de koffie. Brandstof voor de planters.

Jan laad de frees weer op de aanhanger en ik rij achter hem aan om nog wat planten uit het depot mee te nemen. Ik ontvang een bos Acer, Ilex voor Marion en nog wat beuken. Gelukkig, al het plantmateriaal voor morgen is nu voor handen.

Op zaterdagochtend vul ik drie kruiwagens. Plantmateriaal met een schap. Om tien uur gaan drie groepjes met een kruiwagen aan de haal. Trees, Arjen en Diana gaan naar de Acerhaag om de open gevallen gaatjes te voorzien van een nieuw struikje. Leida, Marrie, Nienke en Simon gaan naar de beukenhaag om daar te gaan restaureren. En Greet, Paula,  Winnifred, Bert en Anneke gaan beuk planten langs de bosrand.

Afbeelding 217kleinAfbeelding 218kleinAfbeelding 219klein

Na drie kwartier zijn de haag restaurateurs klaar en gaan met de kastanje en eik van Guido naar het Windbos. Achter nummer 40-50 worden op de vorige keer geschoonde open plek de bomen en struiken geplant.

Afbeelding 226klein2013-03-22 17.18.10klein

Tegen elven arriveert Marije en buurman Geert Hein van het Cupidohof. “Hebben wij nog een schijf van vier voor de kinderen van het Cupidohof?”. Wij helpen met het laden van vier zware schijven populier. Marije laat trots zien hoe de schenking van de vorige week in dank door de kinderen van hun hof in ontvangst is genomen.

Afbeelding 223kleinAfbeelding 225kleinAfbeelding 227klein

Echter Trees start een actiegroep: ‘De zithoek moet blijven!’ Na een heus kringgesprek is er consensus over onze schenking aan het Cupidohof. En wordt gezamenlijk de schijven naar de kar gerold en ingeladen.

Afbeelding 229kleinAfbeelding 230klein

Even later is het lekker bijpraten onder de koffie, thee en choco die door Camelia en Rob is klaargezet. Na een half uur gaan wij het restant planten verdelen en een plek geven. “Laat ons verrassen” heb ik op een onverlaten moment geroepen. Zoiets moet  je niet tegen Trees zeggen, die had de Rosa Rugosa van de Hoekbrug al in het Windbos staan! Na het planten krijg ik te horen; tekort plantmateriaal. Wij hebben maar een halve bosrand kunnen inplanten!”

Afbeelding 220kleinAfbeelding 222klein

Simon, Bert en ik gaan na het weer verzamelen van de Rugosa deze planten bij de Hoekbrug. Ook verplanten wij een appelboom uit de tuin van Chris naar de rand van het Windbos. Tot slot halen wij de Annabellen op bij Elise en Rob. Die worden even tijdelijk gestald in de border voor de deur bij Simon. Tot slot is er voor de liefhebbers in twee groepen van 6 groentesoep van Ine in haar keuken. “Lekker Ine, smaakt heerlijk, mag ik nog een kop?”. Een heerlijk besluit van ons succesvolle Siberisch plantfestijn. Een ochtend, die wij niet snel zullen vergeten. Zonder de 18 ijskonijnen hadden wij dit niet voor elkaar kunnen krijgen.

Afbeelding 231klein

  1. Nienke

    Was koud maar vruchtbaar! Ik hoop op een hoop rosa rugosa rond het windbos 😉

  2. Trees van Dam

    Wat een boeiend verhaal en wat wordt er toch veel gedaan in de wijk. Het verbaasd mij toch weer als ik bovenstaande lees. Ik kijk naar het groeien en bloeien uit van de nieuwe struikjes. Zeker van de Rosa Rugosa!

    met groet

    van Trees

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén