www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Vogels

6e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 01) 2023.

6e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 1) 2023
door Margreet en Bram

Deze vogeltelweek startte op Nieuwjaarsdag.
Bijna elke ochtend zorg ik ervoor dat er lekker wat voer op de voederplekken in de tuin ligt om zo de vogels te lokken. Meestal lukt dat goed tot zeer goed.
Maar deze Nieuwjaarsdag vond ik het erg rustig blijven. Er waren weinig vogels. Is dat veroorzaakt door het vuurwerk van afgelopen nacht?
Het is bekend dat het geknal van het vuurwerk afwijkend gedrag bij dieren en dus ook vogels veroorzaakt. Ganzen hebben zelfs dagenlang last van stres! Hoe dit bij de kleine vogels is, is niet bekend. Zij kunnen zich in de struiken goed verstoppen.

Gelukkig werd het de daarop volgende dagen weer lekker druk met heen en weer vliegen van allerlei soorten vogeltjes. Het is zo leuk om ze te observeren en te kijken welke vogels het zijn. Hoewel ik geen omvangrijke kennis van de vogelsoorten heb kan ik mijn vogels in de tuin goed herkennen en is het voor mij een verslavende bezigheid geworden. De verrekijker ligt altijd paraat en als ik in de kamer zit, altijd met uitzicht naar de tuin dan kijk ik met of zonder kijker naar wat er vliegt of rond
hipt. Dit soms tot ergernis van mijn echtgenoot.
Als hij een gesprek wil beginnen kijk ik plotseling de tuin in, omdat ik afgeleid ben door een ‘bijzonder’ vogeltje dat rond hipt. Maar gelukkig is de ergernis tijdelijk en kijkt manlief af en toe ook mee en vraagt mij welk vogeltje het is als hij een vinkje ziet.

Het bijzondere vogeltje in mijn tuin is dan een puttertje of de zanglijster. Het puttertje is echt heel uitzonderlijk.

De zanglijster komt soms een paar dagen achtereen vanaf het topje van de boom in de tuin om op eenzelfde plekje door de tuin te hippen. Ook de specht, geen vaste bezoeker zoals de mees en de ekster komt regelmatig langs om even rond te ‘snavelen’.

Vogels die ik echt uit de toon vind vallen zijn de groene halsbandparkieten.

 

Vooral hun felle kleur groen is zo anders en ook hun hoge schelle kreten hoor je van ver. Ze zijn steeds vaker in mijn tuin te vinden. Als er één komt dan volgt een ander meestal ook snel. Ze kunnen dan heel lang aan de zak met pinda’s blijven hangen. Boeiend . Ze nemen dus de tijd om de pinda’s op te peuzelen en de zak leeg te eten!

Het is heel mooi om door de verrekijker een vinkje of musje te observeren.

Het zijn zulke mooie vogeltjes. De kleuren, schitterende schakeringen, als kleine kunstwerkjes.

En dan ben ik zo aan het kijken en zie ik plotseling een keep.

Zo geweldig is dat met hun oranje gele borst en strepen op de vleugels. En natuurlijk is een roodborstje in de tuin een mooi klassiek plaatje en die komt ook
regelmatig aanvliegen en zit dan even rond te kijken of er iets lekkers te vinden is.
Zo kan ik dus elke dag erg genieten van deze schoonheden die in mijn tuin komen.

Hierbij de tellingslijst  van de soorten vogels en de aantal waarnemingen.

Groetjes van,
Margreet en Bram.

 1. Dick Groenewegen

  Geweldig zo als jullie altijd bezig zijn.
  Maar dat lijstje kan ik niet lezen.
  Zelfs niet met een Loupe en mij Lorgnet

  En voor dit jaar nog; Blijf gezond en veel pret.

  • Margreet Sam

   Een beetje groter maken met je vingers op de foto. Lukt het wel hoor om een indruk te krijgen.
   Margreet

 2. Carol

  Mooi verslag om te lezen Margreet!
  En ik lees ook net dat Bram helemaal vogel-minded aan het worden is 😊
  Groetjes, Carol

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén