www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Natuur, Nieuwbouw, Planten, Zelfbeheer

Orchidee journaal; week 1.

In de reactienota op het voorontwerp bestemmingsplan de Wierden veegt het college onze bezwaren tegen een flat in ons groen van tafel. Geen enkel argument van onze zijde is overtuigend genoeg voor het college om eens achter de oren te krabben. Zorgelijk en komisch tegelijk. Zorgelijk omdat zo veel goede betogen van betrokken bewoners de prullenmand in gaan en komisch omdat de lyriek van het college op de lachspieren werkt. In de proza van de gemeente werd eerder gesproken in termen van “de ritmiek van de flats aan de dijk”. Die ritmiek moet je, als het aan het college ligt, van de Gooise tot de Stichtse brug voortzetten.
Op blz. 12 van de reactienota lees ik fraai nieuw college proza. “De nieuwbouw en de bestaande complexen vormen samen een hoogbouw ensemble, waar het groene landschap omheen vloeit”.  Hoe verzin je het?

Maar goed, dat allemaal terzijde. Wat mij ook stoort in de inspraaknota is dat de flora op de plek waar niet gebouwd mag wordt weggezet als “opgeschoten gras met een groep solitaire bomen” . Zie pagina 19, 22 en 23. Of dat uit dezelfde koker komt van die “ensemble”-onbenul weet ik niet. Maar ik nodig de persoon gaarne uit met mij wekelijks de flora ontwikkeling in het gebiedje te volgen. Voor jullie, geachte lezers, zal ik de vegetatie ontwikkeling op de voet volgen en daarover wekelijks rapporteren. Zo zullen wij ontdekken dat een stukje “opgeschoten gras met een groep solitaire bomen” de nodige geheimen en wonderen kent. En omdat tig insprekers reppen over het belang de orchideeën te respecteren zal ik mijn rapportages bijzondere aandacht schenken aan het wonder van de orchideeën.

Afbeelding 106klein

In week 18 en 19 heeft de vegetatie een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van kaal winterlandschap veranderde het terrein in een groene oase waar je de contouren van wat gaat komen al gaat herkennen.

Afbeelding 110klein

Rond de paddenpoel hebben wij een stukje riet laten staan omdat daar vorig jaar een karekiet heeft gebroed. De kans dat hij dit jaar zich eerder  vertrouwd gaat voelen is nu groter. In de nestkasten zijn activiteiten van de spreeuw te zien.

Afbeelding 111klein

Als je langs loopt hoor je het gekrijs van de jongen. Maar waar het om gaat is de ratelaar/ orchidee planten gemeenschap. Als je goed kijkt zie je de vele orchideeplanten verschijnen. Er staan hier twee soorten, de gewone en de gevlekte rietorchis.

Afbeelding 108kleinAfbeelding 109klein

En volgens de Almeerse orchidee specialist Hans Vosman is er ook een kans dat hier de brede orchis staat. Speciaal voor deze rapportages en de wens dat u ook op locatie de ontwikkeling kan volgen zal ik met de bosmaaier een pad langs de voet van de dijk uitmaaien opdat een ieder die dat wil de orchideeën in hun ontwikkeling kan volgen.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén