www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Vogels

2e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 49) 2022

Carol schreef het vorige week al, de week van de tuinvogeltelling begint altijd op zondag.
Dus ook deze zondagochtend in de schemer naar buiten om de silo’s en voederplanken bij te vullen, pindakaas te smeren, noten te kraken en vetbolletjes ophangen. Ook wordt er met havermout en rozijnen gestrooid.

Zwarte Kraai, Roodborst, Vink en Heggenmus laten zich al horen. Ganzen en Sijzen vliegen over.
Snel met een kop koffie en de verrekijker voor het raam. De tuin raakt al redelijk vol met vogels. Vorige week miste ik de Zwarte Kraai en Staartmees, maar die zijn er nu zowat als eerste.

De vrouwtjes van Vinken, Huismussen en Groenlingen lijken best veel op elkaar als ze wat verder weg zitten. Ik moet toch even goed kijken, verrek er zit een vrouwtje Zwartkop tussen. Dat is een leuke winterwaarneming, want haast alle Zwartkoppen trekken in de winter naar het zuiden om te overwinteren. We hebben een aantal jaren een overwinterende Zwartkop gehad, die leefde vooral van de bessen van de Kardinaalsmuts. Maar die mooie boom is een paar jaar geleden dood gegaan en sindsdien geen Zwartkoppen meer. De nieuwe boom draagt nog geen bessen.

Een aantal jaar geleden hebben we kaardenbollen op het bloemendijkje gezaaid. Inmiddels zijn deze prachtige planten al behoorlijk goed aangeslagen en ook in onze tuin terecht gekomen. Putters zijn dol op de zaadjes, dus laat ik de kaardenbollen gewoon lekker staan in de winter  Inmiddels zijn de Putters in onze wijk gewoon ook in de zomer gebleven en broeden ze hier.

De zonnebloempitten doen het geweldig, dit jaar zelfs weer Appelvinken, verder weten de gewone Vinken, Groenlingen, Ringmussen en Huismussen er ook wel raad mee. Zelfs Kepen zijn er op af gekomen.
Kool- en Pimpelmezen eten graag pinda’s en ook Grote Bonte Spechten en Gaaien komen er op af.

Deze ochtend zelfs 6 Halsbandparkieten op de pinda silo en er landt een Blauwe Reiger bij de vijver.

Doordat het kouder is geworden zitten er deze week opeens ook meer Merels en zelfs een Zanglijster in de tuin. En drie soorten duiven, Turkse Tortel, Houtduif en de Holenduif.

In de afgelopen 2 weken heb ik al 29 verschillende soorten vogels in de tuin gehad. Elke winter is weer een sport om nog meer soorten te lokken. Dan denk je misschien, ja zoveel krijg ik er niet in m’n achtertuintje, maar met water, besdragende struiken, rommelhoekjes en niet te veel snoeien vóór de winter en lekker bijvoeren kom je een heel eind.

Marlies schrijft volgende week een stukje over de vogels bij haar in- en rondom de tuin. En voor de weken  erop zijn er al gegadigden om een stukje te schrijven. Doe je deze winter ook mee? Meld je dan even aan bij Carol of Greet.

Hieronder de 2e Winter Tuinvogeltelling (week 49) 2022.

Groet Greet

  1. Carol Vrolijken

    Oh wat grappig om de verschillen in de tuinen te zien! Jij hebt veel meer groenlingen, daar moet ik hier echt goed voor uitkijken anders zie ik er geen één. Wel heb ik veel merels maar die hebben nu bijna de grote struik met kleine rozenbotteltje op.
    Leuk om te lezen!
    Carol

  2. Elise De Jager

    Het is in jullie tuin een soort “all you can eat paradise for birds”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén