www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, EZH Weekjournaal, Natuur, Vogelbos, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 45. 07 nov.- 13 nov. 2022.

De boomgaard krijgt er een aantal nieuwe bessen struiken bij.

Maandag:

Er zijn eindelijk de 4 nieuwe rood/witte paaltjes geplaatst die wij gevraagd hebben bij de gemeente, omdat de klappalen te gevaarlijk bleken voor het rijverkeer.

Martin en Hans hebben de laag aarde hier uitgeschept. Nu kan het zand en tegels komen om dit mooi dicht te straten voor de opstelplaats containers.

Martin veegt de straat weer aan om het netjes achter te laten. Voor de veiligheid hebben we een rood/wit paaltje geplaatst en rode lint om de kuil aangebracht.
 
En zo hebben wij, Jos, Martin en Hans nog een uurtje wortelriet opgeruimd langs de kwelbeek wat Joop er uitgehaald heeft.

Na 4 karren vol, vonden we het welletjes. Martin veegt de kar daarna schoon. Vrijdag gaan wij daarmee verder voor het laatste beetje.

 

Dinsdag:

Marlies meld:  Dinsdag hebben Arjen en Marlies weer in de bosborder gewerkt. Ze hebben vlinderstruiken geplant en bolletjes gepoot. Ook in de vrij gemaakte strook langs het bos tegenover de parkeerplaats hebben ze bolletjes gepoot en planten neergezet. Dat wordt vast een mooi gezicht komend voorjaar.
 

 

Mike heeft dit certificaat verdiend. Dit voor een theorie en praktijk les en daarna examen voor het rijden op de tractor met aanhanger.

 

Het was zeker nodig om de bomen op het speelterrein “De Plek” na te kijken op dode takken. Dit werd hier gedaan in opdracht van de gemeente. Ik stond erbij en zag dat de zager veel takken moest verwijderen. De takken werden gelijk door de hakselaar gehaald. Zo is het weer veilig spelen.
 

Donderdag:

Yellow flower.

Zijn de “beschermingen” voor de ramen van het Mussenhotel gesloopt of verwijdert?
Kinderen kunnen zich nu er aan verwonden of zelfs eruit vallen.
Krijt “graffiti” in het gangetje tussen HW 33/34.
Wanneer komen ze met spuitbussen?

 

 

 

Zaterdag:

Nieuwe bessenstruiken voor de boomgaard. Net even een half uurtje tijd om deze plantjes in te graven onder de leiding van Trees. Het ging om 10 stuks Vaccinium corymbosum of te wel de blauwe bes.
 
Maar eerst het uitgraven van enkele andere bessen planten. Een paar gingen naar Greet en een paar naar het bordertje op “De Plek”

 
Het uitgraven was toch wel pittig want de wortels zaten goed vast en diep.

Trees sprak de plantjes één voor één toe voor een gezonde groei periode.
 
Hulp zat zo te zien. Trees, Jos, Ruud, Greet, Carol en Maudy deden het werk.

De blauwe bessen plant.
 
Toch net op tijd klaar met het plaatsen van de plantjes omdat enkelen bij het vogelboswerk moest zijn.

Tekst van Trees: En met mooi weer en met vereende krachten werden er wat bessenstruikjes uitgegraven en verplant. Dit alles om de boomgaard fris en fruitig te voorzien van 6 nieuwe bessenstruiken met volgens de kweker een zeer rijke oogst.
De oude struikjes staan bij de kinderspeelplaats en bij de kwelbeek. Zo blijft het in de wijk.

Het vogelboswerk ochtend. Toen we aanwezig waren om 10:00 uur werd eerst door Greet uitgelegd waar de 3 soorten bolletjes ingegraven moesten worden, gekregen van de gemeente. Een deel komt in de vlinderstrook en langs de paden in het bos. De soorten waren: 200 st. Boshyacint Bluebel, 200 st. Sneeuwroem en  200 st. Oosterse Sterhyacint. 


Hierop volgend heeft Martin iedereen nog een keer op de hoogte gebracht over het snoeien en knippen van een 2,5 meter strook struiken rond het hele bos ten behoeve van meer licht en zicht door het bos. We volgen hierbij het beheerplan waarin dit ook beschreven staat.
Na dat iedereen hier positief op reageerde zijn we vandaag hier aan begonnen.

Eerst werd met de zeis nog wat gras gemaaid en daarna de gaten gegraven voor de bolletjes en dit op meer plekken in de vlinderstrook en langs de bospaden. Het gras en ook de bladeren werd uit de vlinderstrook geharkt en afgevoerd.

Adrie en Elise waren alweer druk bezig om ons te verwennen met koffie, stukjes amandel spijs en pepernoten in drie smaken, puur, melk en witte chocola.
 

Weer gezellig samenzijn bij een mooi werk weertje. Besproken hebben we daarbij dat we na de koffie beginnen van het weghalen van de struiken strook om het bos heen.

We zijn begonnen bij het infobord en zijn gekomen tot bijna de bocht van het bos. Het lijkt makkelijk te doen maar is toch veel werk. Daar zijn wij volgend jaar nog volop mee bezig. Maar je krijgt bij dit eerste stuk al een idee hoe het gaat worden, want je kijkt zo het bos in tussen de bomen door.

En dan nog het opruimen waar je nog een uur mee bezig bent. Dan maar de tractor met aanhanger gehaald, want dat gaat vlugger. Dit afgevoerd naar de bladkorf en de Hoop van Joop.

 

Als afsluiting over de hele lengte fietspad blad geblazen. En dit allemaal uitgevoerd vandaag door: Martin, Anneke, Ruud, Greet, Johan, Marrie, Nicolette en Hans.

 

 

Zondag:

Foto’s hieronder van Arjen en de tekst voorzien door Carol.

Ja dit is grappig, een experimentje, want ik had maar 5 bolletjes van deze zogenaamde Droogbloeier. Uit één bolletje kunnen wel 25 bloemen komen. Ze lijken op de krokus maar zijn het dus niet; deze bloeien namelijk in sept-okt. Maar wat gebeurt er als ze pas eind oktober de grond in gaan? Ja inderdaad, dan komen ze blijkbaar meteen in actie.

Kogeldistel (tuinplant)

Mirt-Salie (tuinplant)

Dappere poging van Rudy om het laatste stuk uit de boomstam, het beoogde dubbelbankje,  bij de zwaluwtil eruit te zagen. Dank je wel alvast. De andere kant was er al wel uit, maar dit part bleek lastig. We passen er nog net niet in. Dus zagers: wie krijgt het voor elkaar om ook het laatste stuk eruit te zagen, misschien met de komende zaagdag? Zet hem op!
 

Waarschijnlijk een Veldridderzwam (info: obsidenify)

Inktzwam
Tot volgende week.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén