www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen

Oogstdag bij Sjato Kwelbeek

Ieder nadeel heeft z’n voordeel (Quote van Johan Cruijff). Waar de natuur een veel te droge zomer had, was dat voor de druiven heel goed. Druivenstokken wortelen diep en die van ons nemen daarmee vast een slokje uit het Kwelbeek water. Dus dan moet de wijn ook wel lekker worden.

We kunnen beginnen. Alle netten kunnen verwijderd en de fleece zakjes die om sommige soorten zitten kunnen eraf. De aller zoetste druiven (Solaris) hebben fleece zakjes omdat ze anders worden opgegeten door wespen; de rode druiven worden, zelfs dóór de netten heen, door vogels gegeten dus die zijn ook extra beschermd met fleece zakjes.

Alle bakken verzamelen!!!

De plukkers, Maudy, Henny, Esther, André,Levien, Nanette, Anneke, Karin met kleindochter Sara, Rafal beginnen met de witte druiven.


En al snel vormt zich een lekkere berg op de achtertafel in de tuin. Jos dochter Eva komt ook meehelpen.

De beschadigde druiven worden verwijderd, de trossen gaan door de kneuzer en worden opgevangen in een grote RVS tank. Hierbij gaan wat enzymen (pectinase) om het vruchtvlees van de schil los te maken. En dit moet even inwerken.

Precies met koffietijd komt er een mini-buitje over en ineens wordt het gezellig druk onder het afdakje. Maar heel snel gaat zelfs alweer de zon schijnen.

Na de koffie gaan we beginnen aan de blauwe druiven.

Kneuzen in de verzamelbak en enzymen erbij.
Onze kneuzers, nee niet kneusjes, waren o.a. Rafal, Lex en Rob

Nog voor het middag uur gaat de Rosé Veldwijn van 2021 open om iedereen de kans te geven een slokje te proeven van wat mogelijk dit jaar ook weer gemaakt wordt. Proost Nicolette, Anneke en Nanette.

Het lijkt wel ploegendienst, sommigen gaan, anderen komen.
Het is tijd voor de lunch en de enzymen kunnen zo hun werk doen.
Pizzapuntjes en kruidenstokbrood.

Daarna is het tijd om te gaan persen.

Druiven in de pers, houtschijven erop en dan de schijven naar beneden draaien.
Adrie, Lex, Levien, André, Mike en Jos gebruiken de spierballen om deze klus te klaren.

 

 

Blijft over een dikke plak schillen en steeltjes.

 

Hier zijn ook de wespen dol op merken we! Het sap wordt opgevangen in een teiltje en gaat daarna het fermentatievat in samen met de gist. Die kan nu beginnen aan de suikers te knagen en daar alcohol van te maken, hips.

Vandaag zagen we ook nog Connie, Jolanda, Ine (de zus van Jos), Kevin (de partner van Eva), Paula, Hans, Ruud en buurman Bert. Totale opkomst 26 mensen.
We hebben 18 kg rosé most (sap voor vergisting) en 77 kg witte wijn most kunnen oogsten.
Wat een samenwerking weer!
Lieve buren, allemaal bedankt voor het meehelpen en de gezellige dag!
Groet, Jos en Carol.

P.S. De foto’s en de teksten zijn geleverd door Carol.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén