Ieder nadeel heeft z’n voordeel (Quote van Johan Cruijff). Waar de natuur een veel te droge zomer had, was dat voor de druiven heel goed. Druivenstokken wortelen diep en die van ons nemen daarmee vast een slokje uit het Kwelbeek water. Dus dan moet de wijn ook wel lekker worden.
We kunnen beginnen. Alle netten kunnen verwijderd en de fleece zakjes die om sommige soorten zitten kunnen eraf. De aller zoetste druiven (Solaris) hebben fleece zakjes omdat ze anders worden opgegeten door wespen; de rode druiven worden, zelfs dóór de netten heen, door vogels gegeten dus die zijn ook extra beschermd met fleece zakjes.


En al snel vormt zich een lekkere berg op de achtertafel in de tuin. Jos dochter Eva komt ook meehelpen.
De beschadigde druiven worden verwijderd, de trossen gaan door de kneuzer en worden opgevangen in een grote RVS tank. Hierbij gaan wat enzymen (pectinase) om het vruchtvlees van de schil los te maken. En dit moet even inwerken.
Precies met koffietijd komt er een mini-buitje over en ineens wordt het gezellig druk onder het afdakje. Maar heel snel gaat zelfs alweer de zon schijnen.


Daarna is het tijd om te gaan persen.
Blijft over een dikke plak schillen en steeltjes.
Hier zijn ook de wespen dol op merken we! Het sap wordt opgevangen in een teiltje en gaat daarna het fermentatievat in samen met de gist. Die kan nu beginnen aan de suikers te knagen en daar alcohol van te maken, hips.
P.S. De foto’s en de teksten zijn geleverd door Carol.
Geef een reactie