www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Materiaal en materieel, Vogelbos, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 23. 06 juni.- 12 juni. 2022.

Even een koffie pauze, wat Rob verzorgd heeft, tijdens het vogelboswerk.

Maandag:

Martin en Hans begonnen eerst met zakken groenafval op te ruimen wat op diverse plaatsen geparkeerd lagen van onder andere de heggen die gesnoeid zijn.

En daarna hebben we nog één kar vol snippers opgehaald voor het laatste stuk wandelpad in het bos. Arjen kijkt of we het goed doen.

Ook gebosmaaid hebben we op diverse plaatsen o.a. de bestrating, hier rond de afval containers.

Ik had doorgegeven aan onze berenklauwen koning Johan, dat er een berenklauw aan de gracht te zien was. Hij had de klauw op dezelfde dag al geheel uitgegraven. Bedankt Johan.

Dit is nog over van de snippers bij de magere brug. Ik heb dit in hoopjes bij elkaar geharkt. Ziet er opgeruimder uit. Toch nog even. Dit mag je zo weghalen als je het kan gebruiken.

Woensdag:

In eerste instantie waren de paaltjes door de gemeente weggehaald. Daar hebben wij over gebeld of wij die terug konden krijgen vanwege het sluipverkeer. Nu hebben zij op 4 plaatsen “Klappalen” neergezet. Ook wel handig want men kan deze niet meenemen. Wij kijken nog wel of dit veilig is voor het verkeer.

Donderdag:

Hans en Martin zijn hier bezig met de laatste twee heggen aan het Dunloppad te snoeien.Afvalbakken legen is ons vaste rondje. Maar nu met een nieuwe mini verzamelbak die we aangekocht hebben, want de oude stortte van ellende uit elkaar.

Braamsluipers:
Het was prachtig weer om te “sluipen” vanavond en gezien de opkomst. De hoofdklus van de avond was veel riet zeisen in het Krachtbossie. Nou dat hebben we geweten. 

De meesten van de groep ging in colonne richting Krachtbossie met zeisen, harken en kruiwagens. 


Eenmaal aangekomen werd de groep opgedeeld om op diverse plekken riet en gras te maaien, behalve Levien die moest even bellen.


Degene die er bij waren zijn: Mike, Ine, Rudy, Ruud, Levien, Yvonne, Marlies en Carol.

Het gras zowel het riet was al flink hoog en werd al gauw een grote berg.

Levien begon met het afvoeren met de kruiwagen naar de hoop van Joop.

Maar al snel was het onbegonnen werk zoveel lag er al.

Ik deed een suggestie om het maar zoveel mogelijk bij elkaar te harken en dan komen we na het weekend met de tractor en aanhanger om het af te voeren.


Zo gezegd zo gedaan. Dat gaf wat rust op dit moment.

Dan waren Johan en Ad bezig om weer berenklauwen te steken en veel braam.

Maar er gebeurde iets vervelends. Johan zijn schep waar hij zo zuinig mee is, liet hij per ongeluk in de gracht belanden. We hebben met z’n drieën bijna een half uur aan het dreggen geslagen.  

Nadat Ad een drietand met steel had gehaald hadden we de schep snel te pakken. Hij lag wel op een meter diepte. Johan weer blij natuurlijk.

Menno kwam even later omdat hij nog werk had aan de bijenkorf. Hierna was hij aan het snoeien van de beplanting aan het fietspad tussen 50 en 51.

Na het snoeien, opvegen en afvoeren zien de struiken er mooi uit.

En na het werk een rust momentje op het volleybalveld.

Vrijdag:

Toch wel leuk even te laten zien en horen welke interessante gevallen je hier kan tegenkomen. Bijvoorbeeld deze veenmol, en eerlijk is eerlijk. Hans zag hem het eerst, kwam over het fietspad aanlopen om vervolgens zo snel mogelijk in de grond te kruipen toen dat kon.
Hij wordt ook wel aardkrekel genoemd en als je het geluid hoort dat hij maakt dan snap je dat meteen. Mannetjes zingen op warme voorjaarsavonden vanuit de ingang van hun holletje.
Het is een insect van 4-5 cm, met stevige graafpoten en ook vleugels, dat grotendeels onder de grond leeft, zijn voedsel bestaat uit regenwormen, larven maar ook plantenwortels.

Voor de plantofielen: loop even door het orchideeveld bij de dijk, zóó mooi!
Groene groetjes, Carol. 

Tovenaar Willem heeft het weer voor elkaar. Hij heeft de Kubota maaier en de Husqvarna maaier weer kunnen repareren. Geen foto helaas.

Zaterdag:

Vandaag is er veel gewerkt aan de Moestuin haag door: Thom, Elly, Rudy, Marlies, Ine en misschien nog iemand. Na het snoeien door Rudy al eerder gedaan, moest alles opgeruimd worden en achter de heg veel onkruid verwijderd worden en op je knieën. Geen fijn klusje. De haag staat er weer mooi bij. De stille getuigen zijn de zakken vol, die nog geleegd zullen worden.

Ook achter de moestuinhaag is alles aan onkruid weggehaald.

En de rozenboog gelijk meegenomen. Ziet er verzorgd uit weer.


Het is hier altijd een flinke klus om dit pad vrij te houden tussen de moestuin en het bos. Het kan er weer een tijd mee.

Vogelboswerk:
We waren vandaag maar met z’n vijven maar niet minder prettig samen met het mooie weer. Dat werkt dan ook prettiger. Nicolette, Anneke, Ruud, Hans en Johan.

We hebben toch nog wat iep en braam weggehaald, uitgevoerd door Ruud, Anneke en Nicolette.

Na een spoedcursus bosmaaien heeft Anneke het wandelpad door de vlinderstrook opnieuw gemaaid en met succes. Ziet er goed uit.

Johan is de vaste braam uitgraver in de vlinderstrook.


We hebben ook nog een dode boom aan de buitenzijde van het bos gezaagd.

En de vaste koffie zetter was er ook niet. Rob heeft ons uit de brand geholpen. Die heeft graag voor ons de koffie gezet. Bedankt Rob.

We gingen met 3 kruiwagens vol na de koffie pauze naar de bladkorf om het groen af te voeren.

Zondag: 

Prachtige opnamen van Arjen.De tweeling Bram en Willem betrapt op stilstaan. Dat kan toch niet.

Willem tussen de palen aan het bosmaaien. Trouwens, wat staan die palen dicht bij elkaar?

Hier schrijft agent Bram een bon uit aan een zekere Simon die te hard reed. Als je goed kijkt, zie je aan Bram zijn handen dat hij inderdaad Simon op de bon “slingert”

En wie ruimt dit nu op na het maaien?

De provincie is weer een keer buiten hun boekje gemaaid. Onze mooie lint van diverse bloemen langs het hele fietspad is rigoureus mee gemaaid.

Op het laatst zagen zij in dat het niet de bedoeling was. Een stuk van 80 meter lieten zij staan.

En dit was het weer voor deze week.

Hans.

  1. Winnifred

    Zó groen….zó mooi.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén