www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 20. 16 mei.- 22 mei. 2022.

Hoi, Hoi, de hanging baskets plantjes zijn er weer.

Maandag:

Tijdens het bosmaaien waar nodig was in de wijk, door Martin en Hans, stopte wij even bij Jos die bezig was de druiven takken te rangschikken en te binden.


Ruud zocht een klusje tussendoor. Nou dat heeft hij geweten. Hij heeft een kwelplasje bij de waterpomp uitgegraven om dit op te schonen.

Maar het viel hem niet mee om zo in die drek te graven.

Er kwamen veel takken en ander rotzooi uit. De modder maar aan de kanten gelegd tot het uitgedroogd is.

En wat een bijkomende ontdekking. Uit de modder kwam een echte, net uit het ei, een jonge Dino Spatiale Conditio. Hij liep parmantig over de balk rennend en blazend. Toch nog na een miljoen jaar uitgekomen. Als je langs “De Plek” komt zie je hem misschien.
 
Ik heb even een rondje gemaakt in het vogelbos op zoek naar de Japanse Duizend Knoop. Het viel gelukkig weer mee zo’n handvol. Er waren jaren bij dat ze veel dikker waren en tot 1,5 meter lang. Het lijkt dat wij het onder controle hebben.

Ik vond het toch weer nodig om de pijlen van ongeveer 12 wandelpalen opnieuw te voorzien van een duidelijke pijl, gedaan met een sjabloon en spuitverf.

 

Niet zoveel spelers als verleden week maar niet minder prettig. De vast spelers waren: Ruud, Rob, Hans, Wil, Henk en Ingela. We hebben twee spelletjes gespeeld tegen elkaar 3 tegen 3 en het werd uiteindelijk 1-1. Yvonne nam de foto’s.

 

 

Dinsdag:

In opdracht van de gemeente heeft de aannemer de jonge bomen extra water gegeven aan de Kornwierde kant, vanwege de lange droge en warme periode.
 
En er achteraan een grasmaaier ondanks dat wij dat zelf doen. Sommige weten het nog steeds niet.

Wim schoffelt en knipt de Hoeksteen beplanting.

Woensdag:

Rudy steiger scheert voor de eerste keer dit seizoen de steiger beplanting.
 
Het is wel weer mooi geworden.

Donderdag:

Gisterenavond heeft Fa. Laurens de bloemenkweker de nieuwe geraniums en petunia’s gebracht en begeleid door Willem en Rob. Zij hebben gelijk de bloembakken in de twee aanhangers gezet inclusief met grond gevuld. En dat voor 90 bakken.

En hier zijn we al bezig de bakken te vullen met de plantjes. Aanwezig waren: Martin, Jos, Carol, Bram, Regien, Willem, Rob en Hans die deze klus moesten klaren. Tussendoor is de koffie verzorgd door Jos en Carol.
 

Hier gaat de eerste lading al om opgehangen te worden door Hans en Martin.
 

Zijn die kettingen nou even lang? anders komt de bak scheef te hangen.
 

Toch wel zwaar die bakken om op te hangen.

Even later komen Willem en Rob alweer terug na de bakken opgehangen te hebben. En zo werd er nog twee keer gereden voor wij alle bakken opgehangen hadden.
 
Rob dacht, ik kan wel even zitten op de kar maar viel gelijk van de kar af. Dat kon wel mits de tractor er voor stond.

Hier is Rob bezig om de tonnen vast te vullen met water vanuit de gracht.
 
Je moet er wel veel voor doen om die klokpomp in de gracht te leggen.

Na de laatste bakken opgehangen te hebben begon het al te regenen dus net op tijd klaar. Rob was ook voorbereid en zei, ik ga vast rijden om de bakken met water te vullen. Precies na de eerste bakken moest hij vluchten want er viel een plensbui en het bleef regenen met onweer.
 
In de middag was het weer droog. Toen hebben Rob en Bram de water route afgemaakt. Het was hard werken met z’n allen, maar ze hangen maar weer voor een heel seizoen om van te genieten.

Braamsluiper avond.

De ploeg luistert deze keer naar Mike wat hij aan werkzaamheden heeft die gedaan kunnen worden.

 

Eén van die werkzaamheden is met de hand het beginnende riet er uit te trekken langs de kwelbeek opdat de diverse plantjes blijven staan. Zo ook voor de orchideeën die aanwezig zijn. Met de bosmaaier zou het te grof gaan. Anita is hier mee bezig.

 

De volgende klus was een lange bloemenstrook maken achter de schutting van Lars. Hier begonnen Levien en Hester met plaggen steken.
 
Wat later werd voortgezet door Ruud en Levien die een strook maakte van +/- 9 meter, om daarna de aarde wat los te harken.

Hester kwam erbij om de bloemenzaden (die Paul nog verzameld had) uit te strooien. We hadden ook nog twee bussen diverse bloemenzaad wat gestrooid werd. En dit alles voor de werkbijen en de vlinders.

 

 

En uiteraard de vaste klus wat je elke week wel moet doen is het uitgraven van berenklauwen en eventueel braam. Dit werd gedaan door Johan en Ad. Ze hadden weer een paar kruiwagens vol.
 

Hier bosmaait Jos de paden vrij van gras en riet zodat de paden beter te bewandelen zijn aan het nieuwe natuurpad langs de gracht.

Carol en Menno graven de bramen weer uit in het talud nabij de brede vlonder aan de kwelbeek. Carol zei al dat ze dit nog geen 3 weken geleden hadden gedaan, zo snel groeien deze bramen.

Ook de border van Henk en Yvonne wordt nu regelmatig mee genomen om geschoffeld te worden of andere werkzaamheden uit te voeren. Hier zie je dat Yvonne en Corinne bezig zijn met onkruid tussen de planten te verwijderen.

Na het werk, tijd om even bij te komen en de sociale tok te doen op het volleybalveld bij een warm vuurtje.

Tevens bij de braamsluiperij aftersit hadden we toastjes met daslookpesto, gekocht op de boerenmarkt op de Kemphaan.
Op de deksel staan de ingrediënten: daslook, walnoten, koolzaadolie, knoflook, citroensap, peper, zout. Mooie lokale producten; wij hebben hier ook walnoten en daslook! Gaan we wildplukken?
Daslook smaakt naar ui, en het blad is goed te eten ook in salades. Daslook kun je vinden in het vogelbos en in Windbos 2. Het is een bolgewas dat bloeit in april in loofbossen op liefs wat half open plekken. Het kan zich ook uitzaaien. Momenteel zijn de zaaddozen gevormd en moeten afrijpen tot zwarte zaden. Je kan dus dan wat zaad oogsten en eens kijken of we het in andere delen van onze bossen kunnen laten groeien. Groene groetjes, Carol

Vrijdag:

Loop je nu door het Windbos dan heb je de kans om tegen abseilende rupsen aan te lopen, jech!

Het zijn kardinaalsmutsstippelmotrupsen (wow wat een mooi scrabblewoord).
Ze vreten soms alle bladen van de waardplant, in dit geval de kardinaalsmuts op om zich daarna te kunnen verpoppen. Niet getreurd de plant kan er tegen, die loopt slechts enkele weken groeiachterstand op en gaat gewoon weer verse blaadjes vormen.
Groene groetjes, Carol
Ine zag een mooie grote zilverreiger in de kwelbeek een paar kikkers verorberen.

En in de tuin van de buurvrouw van Rudy waren in 5 uur tijd de 10 jonge eendjes al opgevreten. En toen vloog hij eindelijk weg.Na de zilverreiger was het nu stil in het water. Geen kikker meer te zien, alleen prachtige waterlelies in bloei.
Zaterdag:
Wij, Martin en ik legen de afvalbakken.

Bij de Hoekbrug waren Thom en Elly de borders aan het opknappen. Plantjes in en uitgraven, schoffelen en harken. Ziet er weer verzorgd uit.

Waar is dat zwerf blikkie nou weer, ik zag hem net toch nog.
Is dit Opa Martin of is het toch van een ander.

Dit is de derde keer dat hier op het Hoekwierdepad een elektrische fiets wordt gestald. Het schijnt van een fiets verhuurbedrijf te zijn.
Zondag:
Hierbij de bloemen en dierenreeks foto’s van Arjen.

 

Groet, Hans.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén