www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Maaierij, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 17. 25 apr.- 01 mei. 2022.

Onze vaste werkgroep voor een nieuwe uitdaging:
een nieuwe bank maken voor op “De Plek”

Maandag:

Doordat op “De Plek” enkele betonnen stoelen vernield zijn door de jeugd is de werkgroep begonnen met het maken van een stevige hardhouten bank van de balken die wij nog over hebben van de oude steiger uit het Beatrixpark. Hier zijn Ruud, Rob en Rudy bezig met het zagen voor de twee poten van de bank.
 
Intussen is Mike bezig de oude balken uit de grond te halen.

En hier wordt de voorbereiding van de twee liggers van de bank gemaakt.
 
Aan het einde van de ochtend hadden zij al de twee nieuwe steunbalken in gegraven en de liggers liggen ook al klaar. Later zullen zij het verder afmaken.

 

Het deurtje van de boomhut was ook stuk; er was een plank van af, en dat hebben zij inmiddels ook al gerepareerd.

 

 

Na een controle beurt bij de tandarts had ik nog tijd over om alle verwijzingsbordjes en verkeersborden in de wijk de jaarlijkse schoonmaakbeurt te geven van de groene alg.

 

 

Dinsdag:

Hierbij toch nog het verslag van Kees van Maanen van de voorlichtingsavond van dinsdag 19 april.

Voorlichtingsavond in het collectief Energietransitie en energie besparen druk bezocht.

Georganiseerd in samenwerking met de gemeente Almere, Earn-e en Buurkracht en ter ondersteuning twee mensen van Almeerminder.

Er zit een goede mogelijkheid in dat in Almere Haven een warmtenet komt. Alle andere alternatieven staan nog in de kinderschoenen. De gemeente heeft nog geen keuzes gemaakt, maar je moet rekenen dat het met de besluitvorming, planvorming, aanbesteding en uitvoering richting de 20 jaar gaat. Dat betekent als je nu investeert in een meer milieuvriendelijke verwarminsoplossing deze al is afgeschreven vóórdat er een warmtenet is.

Als het warmtenet er komt en je wil er niet op aangesloten worden moet je een redelijk alternatief hebben. Dat zijn geen palletkachels, hout- of andere gestookte kachels.

Met Earn-e krijg je inzicht in je energieverbruik ook voor mensen zonder zonnepanelen en kun je zien wanneer er energie de wijk in moet en wanneer er voldoende geproduceerd wordt op den duur is dat voor iedereen goedkoper. Alhoewel daar wel eerst de Warmtewet voor aangepast moet worden. Het mooiste zou zijn als er minstens 80% van de bewoners er aan mee zou doen.

Voor je iets aan je huis wil verbeteren is het handig om via de site van Almeerminder advies te vragen en een warmtescan aan te vragen daarmee kun je zien waar je huis slechter of beter scoort. Maar dat kan pas weer aan het eind van het jaar als de temperaturen lager zijn en er weer volop gestookt wordt.

Woensdag:

Het is mooi droog weer dacht Jos om lekker een uurtje te bosmaaien in het Krachtbossie onder het toeziend oog van Carol.

En daar kwamen zij Johan tegen die terug kwam van berenklauwen steken. Hij is niet voor niets de berenklauwen koning.

Maar ik heb toch het idee dat hij wel wat te vaak steekt, want het lijkt of het hier al uit zijn lijf groeit.

Donderdag:

En natuurlijk kwamen wij tijdens da bakken legen weer Arjen tegen die bezig was om de bosborder te schoffelen.

Deze drie weken hebben wij maaidienst. Eerst maar met z’n twee de randen, bomen en palen het gras met de bosmaaien te lijf gaan.

Ik dacht, wat doet Johan nu in de vlinderstrook. Ik was verbaasd dat hij daar enkele berenklauwen aan het uitscheppen was. Hopen dat Johan het onder controle kan houden.

Ik kreeg een tip van Irma dat er op de stammen van de klimbomen gevaarlijke punten zaten. Ik heb ze allen gecontroleerd en van één stam was de bast al los geraakt en dan komen die stekels te zien. Ik heb ze er allemaal af gevijld. Nu kunnen de kinderen weer veilig klimmen en spelen.

Tijdens het vijlen zag ik de eerste JDBoelers spelen. Het waren Michel en Boris die in ons spelers groepje zitten. Ze konden niet langer meer wachten na die corona tijd.

De braamsluipers zijn weer op pad, zoals hier aan de Dunloppad heggen, die geschoffeld worden door Yvonne, Ine en Marlies.

Aan het talud bij het begin van de kwelbeek is veel opschot van Esdoorn die Carol en Levien er met wortel en al uitscheppen om herhaling te voorkomen.

Deze plek is aan het nieuwe natuurpad waar veel berenklauwen groeien. Maar Johan de Koning is erbij met een goede hulp van Ad om deze planten eruit te scheppen. Op deze plek groeien er wel veel.
 
En hier is Jos nog bezig het gras rondom de nieuwe struiken weg te bosmaaien.

Even een rust puntje voor wij verder gaan. Het wachten is op Greet en Hester.

Aha, daar zijn Greet en Hester eindelijk. Waar bleven jullie nou? Sorry, maar we stonden in een lange file na een bezoek van de Keukenhof. We hebben toch nog wel zin om nog wat riet weg te knippen. Met hulp van Carol zijn ze nog een half uurtje doorgegaan. Na het werk was er nog een after sit ergens, want daar was ik niet bij.

Vrijdag:


 

Ik weet heus wel dat dit een meerkoet is die hier bezig is voor het nageslacht.

 

 

Maar hier weet ik niet wat het is. Zal het een vogel zijn of een vlinder of een mot. Wie weet het antwoord? Intussen antwoord van Greet gehad. Het is een nachtvlinder die hommelnestmot heet.

Zaterdag:

Het was vandaag weer de Wijk Werk Ochtend en aan het verslag wordt nog gewerkt, dus even geduld nog.

Zondag:

Maar wel nog een paar mooie, vrolijke bloemen gezien in de wijk door Arjen.

Tot het volgende weekjournaal.

  1. Greet

    Ha Hans,
    Het is een nachtvlinder, de hommelnestmot.
    Prachtige foto!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén