www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Vogelbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 14. 04 apr.- 10 apr. 2022.

Gelukkig, de hakselaar is er, om een aantal hopen takken te versnipperen.

Maandag:

Het was vandaag wel heel slecht weer met regen en harde wind. Maar alle hoopjes takken moesten wel opgeruimd worden langs de gracht, zodat de maaiers er geen last meer van hebben, dus hebben Hans en Martin dit uitgevoerd. Daar hebben we het bij gelaten vandaag.
 
En alles gelijk in de bladkorf gestort, die de gemeente gelukkig weer geplaatst heeft.

Woensdag:

Nog een paar laatste paddenstoelen in de lente uit de hand van Arjen.

Ra, ra, wat voor paddelstoel is dit?

Donderdag:

De afvalbakken legen dat was weer aan de beurt maar nu weer met z’n twee.

Helaas vanwege het slechte weer waren er alleen maar afzeggers voor de braamsluiperavond. De afspraak was om te verzamelen op het bankje bij de kwelbeek aan het Dunloppad.
Nou, wie kwam opdagen heeft er alleen en bedroefd bijgezeten:

Hierbij het testrapport van Johan i.v.m. de realisatie van het nieuwe bankje op het centrale grasveld.

Een bankje, een bankje, waar is dan dat bankje. Bij het KBB-testcentrum komt een melding binnen van weer een nieuw bankje en dus sturen zij een testteam op pad, die langs de oevers van de kwelbeek op zoek gaat naar dit fenomeen. Omdat zij onverrichter zake terug keerden naar het testcentrum wordt gedacht aan een grap, hetgeen niet ongebruikelijk zou zijn in deze tijd van het jaar. Edoch, het blijkt dat deze bank zich niet bevindt in de nabijheid van de kwelbeek of andere waterpartijen in de wijk, maar wat meer centraal en wel op het grote veld. Bij het testcentrum leidde dat natuurlijk tot de nodige onrust, omdat de K in de naam van oorsprong betrekking heeft op de Kwelbeek. Er kon al eens een uitzondering worden gemaakt inzake het Krachtbossie (ook een K), maar het moest natuurlijk niet gekker worden. Uiteindelijk is na een intern overleg besloten om het KBB testcentrum dan maar op te heffen en verder te gaan onder de naam testcentrum ZHEO, oftewel Zitelementen Hoekwierde En Omgeving. Uiteraard een enorme aanpassing in de statuten en reglementen.

Maar hierdoor kon dan wel een reglementaire test worden uitgevoerd, zodat we vanaf dit punt van het rapport ons kunnen richten op de bank zelf. Tja, is dit wel een bank te noemen. Op het eerste gezicht lijkt het er op dat 2 groepen afzonderlijk van elkaar zijn gaan bouwen aan iets met een gebogen vorm als uitgangspunt. Halverwege kwam men er achter dat er geen duidelijke afspraak is gemaakt t.a.v. de richting van de gebogen vorm, die vervolgens tegendraads aangesloten moest worden. En dat is gelukt en niet zo’n beetje ook. De bank overstijgt duidelijk het basisidee van een plek om te zitten en heeft een artistieke meerwaarde gekregen, die zijn weerga niet kent in de Hoekwierde en omgeving. Het zitten op deze bank kan op verschillende manieren, naast elkaar of schuin tegenover elkaar, maar steeds heb je het gevoel dat je plaats neemt op een museumstuk en dat voelt als verheven. Dat is ook precies de bedoeling want de plek van de bank is tevens een memorial voor 2 geweldige mannen die veel voor de buurt hebben betekend. Deze herdenkingsplek wordt verder nog aangekleed door een prachtig gedicht van Paula en de aanwezigheid van 2 bijzondere bomen.

Hulde aan de bouwers van dit kunstwerk die trots kunnen zijn om het begrip zitelement tot een creatief hoogtepunt te hebben gepromoveerd. Het testcentrum was diep onder de indruk.

Namens het testcentrum ZHEO.

Vrijdag:
Na enige weken gewacht te moeten hebben was daar eindelijk de hakselaar.  Door de stormen hadden ze wel meer te doen met opruimen. Door de wijk heen hadden wij op 6 plaatsen grote hopen takken verzameld om te laten hakselen. Arjen was erbij om de hakselaar wegwijs te maken.


Ook Nicolette en Lappie kwamen even kijken hoe dat ging.

Er was overeen gekomen dat wij de snippers kregen, waarop de hele kar werd leeg gestort bij de magere brug en zo geschiede.

Dit om te gebruiken om de wandelpaden in het bos te voorzien van een snipper laag.

Rudy had het deze keer zwaar met al die hoge graspollen voor de eerste keer maaien van het talud aan de gracht. Zijn accu’s waren dan ook eerder op.

Wat kon ik doen tijdens het oppassen van de kids. Het idee was er snel. Alvast een begin maken met het versnipperen van de wandelpaden te beginnen vanaf de magere brug. Zo fanatiek dat ze waren en zo precies na de uitleg van mij. Zij hebben binnen een uur toch zo’n 10 meter gedaan. Goed werk jongens.

Zaterdag:

 

Precies om 10:00 uur waren ze er weer. Martin, Greet, Johan, Ruud, Nicolette, Anneke, Rob en Hans voor het vogelboswerk.

De nadruk lag vooral op de vlinderstrook. Ruud maaide met de zeis het gras zoveel mogelijk weg. De anderen snoeide de struiken en groeven de braam uit.

 

Ook de hond van Rob hielp mee. Al het gras en snoeisel werd uit de strook geharkt. Ik zou de tractor met aanhanger halen maar helaas had de tractor een lekke band en moesten daarom alles in zakken doen en met kruiwagen naar de bladkorf brengen. Toen we klaar waren heeft Greet nog een emmer met zaad uit gestrooid voor hopelijk nieuwe bloemen. Laat de vlinders en de bijen nu maar komen.

En daar was Adrie die alvast een bord met diverse koeken had klaar gezet, want het was weer koffietijd wat zij ook verzorgde.

Daar zaten we dan nog even na te keuvelen met een warm bakkie koffie of thee. De coördinator Martin was er ook bij.

 

Johan heeft rond het bos nog veel braam geknipt wat hier opgehaald wordt door Johan en Rob. Deze dag hebben we geluk gehad, want het bleef gelukkig droog.

 

 

Zondag:

Als afsluiting van de week een aantal prachtige foto’s van Arjen.

Tot volgende week.

  1. Nicolette

    Geweldig Hans, wat een leuk verslag heb je weer gemaakt.
    Het leuke is natuurlijk dat ik er ook in sta. HaHa.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén