www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Bezoekers, Kwelbeek, Materiaal en materieel, Natuur kinder speelparadijs, Wijkwerkochtend

WWO werkochtend & Nationale Natuurwerkdag op 06 nov. 2021.

Het is weer WWO tijd maar nu samen met de nationale natuurwerkdag. Maar deze dag verliep wel met een vertraging, want Bram kreeg de dag ervoor te horen dat in de moestuin een berg compost gestort was zodat onze tractor er niet uit kon. Dus Bram vlug regelen voor helpers om een uurtje eerder aanwezig te zijn om met kruiwagens een deel van de compost op te ruimen en dat is gelukt. We waren mooi op tijd om 10:00 uur bij het verzamelpunt.

Intussen liep het al aardig vol op straat

Hé, wat zit er in die doos?

Nou, dat heeft Arda van der Lee van Landschapsbeheer meegenomen. Als dank dat wij meededen aan de natuurwerkdag kreeg iedereen een halve kokosnoot gevuld met vogelzaad om op te hangen in de tuin.

Maar omdat het een speciale dag is, eerst een nieuwe groepsfoto.

Bram moest deze keer een luidere stem gebruiken want de groep was deze keer veel groter dan anders. We waren namelijk met 58 gegadigden waarvan 10 ouders met 12 kinderen die zich aangemeld hadden om vanwege de natuurwerkdag  bij ons de handen uit de mouwen te steken om mee te werken.

En zo werd uitgelegd welke werken er waren. De gebruikelijke borders, graafwerk onder de schommel, riet en gras harken en afvoeren rond de kwelbeek, krachtbosje  en het natuurpad, moestuinhaag scheren en veel schoffel, bladblazen en veegwerk.

Ze waren weer fanatiek met z’n vieren bezig in de BZN border.

In het krachtbosje was er veel harkwerk te doen. De klepelmaaier heeft het hele veld gemaaid en werd door velen bij elkaar geharkt tot hopen zodat het makkelijker opgeschept kon worden op de kruiwagens en de tractor met aanhanger en daarna af te voeren naar de hoop van Joop.

Ook hier bij de schommel weer genoeg hulp om eerst een laag grond af te steken en daarna een begin gemaakt om een laag zand aan te brengen. Dit wordt valzand genoemd opdat de kinderen dan niet zo hard neerkomen als ze uit de schommel vallen. De grond konden we weer gebruiken als ondersteuning tegen het speel en klimrek.

Greet begeleide de ouders en de kinderen om werk te doen langs de kwelbeek en langs het natuurpad. Er moest veel gras, riet en wilgentenen bij elkaar geharkt en opgeruimd worden. Vooral het opruimen van riet was zwaar en zeker voor de kinderen. Maar ze deden het toch maar, want dat riet was nat met veel wortels en daardoor zwaar te vervoeren. Kanjers waren het, de ouders en de kinderen.

Ook in de Y/H border is hard gewerkt met schoffelen, snoeien en hier en daar struiken en boomtakken gezaagd en onkruid verwijderen.

Toen was er koffie door onze vaste koffie Queen, Camelia geregeld:

 
 

En daar gingen we weer op naar het werk.

Het is nog niet klaar dus op weg naar de schommel.

Zelfs het centrale grasveld werd onder handen genomen. Veel harken en blazen, blazen en nog eens blazen van de bladeren en gelijk afvoeren.Alle struiken en boompjes van de boomgaard werden gesnoeid.

Hieronder werden diverse werkzaamheden verricht zoals: border onderhoud, veel harken en vegen, waarbij steeds te zien is blazen, blazen en nog eens blazen.

Rudy scheerde over het algemeen alleen de bovenkant van de moestuinhaag en het werd opgeruimd door de hulptroepen.

   

Toen was het soep tijd, wat deze keer verzorgd werd door Margreet.

Ze had heerlijke Pompoensoep en Zoete aardappelsoep met lekker brood en boter gemaakt. En wie een appeltje lust kan er één pakken.

 

 

Hier denken de heren nog na afloop of alles goed is gegaan vandaag.

Hierna werden alle volle zakken opgehaald om te legen in de korf en het gereedschap terug gebracht naar de container met de tractor en aanhanger.

Het was een geslaagde dag met gelukkig droog weer en een grote opkomst van ons alsmede door de ouders en de kinderen.

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén